ANNONSE

SPORT & FRITID

Skinnstakk­fjellet

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Fotturer i Rogaland», Dreyer Bok


Publisert: 09.01.2016

Fra parkeringsplassen følger en stien som går til Storlibu. Rødmerket, god sti går gjennom lauvskog litt opp og ned i terrenget. Fra det rustne gjerdet langs en fjellhylle er det fin utsikt utover Eigelandsvatnet. Lengre nede stikker gamle trerøtter opp av tjernet og gir litt trolsk stemning på en dag med tåke og nedbør. Stien følger den gamle ferdselsvegen mellom Møgedal, Eigeli og Gløbstad. Like etter Stemtjørn bak grantrærne ligger den fraflyttede gården Imeseid.

Gården Imeseid ble bosatt en gang mellom 1563 og 1602. I 1960 flyttet de siste beboerne fra gården, som i dag eies av Eigersund kommune. Bygningene er ­restaurerte, og stedet brukes i dag av speiderne.

Nå forlater en stien til Storlibu og gå opp til stein­gjerdet bak bygningene. ­Følger en stien som går i skogkanten langs utsiden av gjerdet, vil den ­markante stien etter hvert komme til syne. Stien går oppover, og snart dukker de gule malingsflekkene opp. Ovenfor blandingsskogen fortsetter stien gjennom lyngheia mot toppen på motsatt side. ­Etter hvert blir det vanskelig å se stien, men retningen sier seg selv. Det er flere topper på Skinnstakkfjellet, men den høyeste er den på østsiden. Fra toppen ser en Hyttevatnet og Eigelands­vatnet på hver sin side av Imeseid i nord. Like nedenfor fjellet i øst går den 60 meter lange hengebrua, Hyttevassbrua, som ble bygget etter at vannene ble demmet opp. På andre siden av brua skjuler gran­trærne ­Storlibu sitt grindabygg og til­hørende gapahuker. I sør ligger det store Nodlandsvatnet, som er magasin for ­Honnefoss kraftverk. Skal en se mer av utsikten i sør og vest, må en ta en tur bort på de mindre høydene. Nede fra fjellet igjen kan en ta en av­stikker ned til Storlibu og prøve Hyttevass­brua. Storlibu står åpen og kan benyttes fritt av alle. Det går merket sti helt frem. Tilbake til parkerings­plassen følger en stien opp igjen.

Hvordan komme dit:

E39 til Helleland og ta av på Fv-32 skiltet Eia. Kjør til neste veikryss og ta av mot Drange for så ved neste igjen å ta til høyre på Møgedals­veien. I Møgedal svinger en ned til venstre ved treskiltet Imeseid rett før bakken. Kjør frem til den store parkeringsplassen.

Totalt: ca. 5 km og tar ca. 2 timer.

Vanskelighetsgrad: 3 støvler.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no