ANNONSE

Du store verden

Itsukushima-portalen

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 23.01.2016

Japans mest berømte portal 
(­torii på japansk) er en rød/­oransje trekonstruksjon som tilhører ­Itsukushima-helligdommen på øya Miyajimi, 10 minutters ­båt­reise utenfor Hiroshima. Øya er en av Japans mest besøkte turist­destinasjoner – ikke minst pga den berømte ­portalen som ved høyvann ser ut til å flyte på ­vannet. Helligdommen ­Itsukushima er betraktet som en av Japans tre ­ypperste skjønnhets­opplevelser.

Itsukushima-tempelet, som skulle være sted for tilbedelse av gudene som hadde tilholdssted på øya, ble oppført på påler inntil øya, og kunne bare nås med båt ved høyvann. Denne shintoistiske helligdommen dateres tilbake til 500-tallet, mens den nåværende utformingen er fra 1168.

Toriien, en type portal som tradisjonelt markerer inngangen til shintotempler og hellige steder i naturen, ble bygget lenger ute i den smale bukten.

Bygget på stolper i vannet for ikke å røre den hellige jord

Foran helligdommen står portalen som er bygget i 1865. De to 16 meter høye hovedpillarene holder en svakt buet overligger på 23 meter. Bak portalen ligger helligdommens bygninger, bygd på trepåler i vannet. Takket være fantastisk håndverk balanserer de direkte på sandbunnen, og ved høyvann ser det ut som om byggverkene flyter på vannet. Ved lavvann kan man kan gå helt ut til portalen.

Plasseringen av toriien er slett ikke tilfeldig. Historien forteller at øya en gang i tiden ble betraktet som hellig grunn, og at vanlige mennesker derfor ikke hadde adgang til øya. De passerte i stedet med båt gjennom toriien. I dag er hvem som helst velkomne, og er man heldig, kan man ved besøk overvære et bryllup eller tradisjonelt teater.

Vernet av UNESCO

Hovedhelligdommen er viet tre shinto-gudinner, døtre av stormguden Susano. Andre bygninger omfatter en bønnesal, en renselsessal og en offersal, en scene for tradisjonelle shintodanser og helligdommer viet guden Okinonushi, en sønn av Susano. Bygningene er knyttet til hverandre med overdekkende gangveier og til stranden med en rød trebro. Om natten, når steinlyktene er tent, er anlegget et slott syn.

Itsukushima-helligdommen, som er kåret til et av Japans tre offisielt flotteste syn, står på UNESCOs verdensarvliste.

Særdeles hellig

Mijajimi-øya er så hellig at i mange århundrer kunne ingen bli født eller dø der. (Gudene som bodde der, kunne bli vrede.) Derfor måtte gravide kvinner og de som var gamle eller syke, bli flyttet over til fastlandet. De døde blir fremdeles begravd på fastlandet, og slektningene deres blir rituelt renset før de kan få lov til å vende tilbake til øya.

Hjort, utsikt og teater

Hunder er ikke tillatt på Miyajima-øya der helligdommen står, for de kan for­styrre hjortene som lever der.

Fta fjellet Misen, som er høyeste punkt med sine 530 meter, er det vidunderlig utsikt i alle retninger.

Utenfor stranden, på en egen platt­form, finner man det eldste noh-teatret i Japan. Det ble bygd i 1568 og har hatt diverse restaureringer.

Neste gang: Peterhof


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no