ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

klinikk for alle anbefaler strekkbenk 


Vondt i ryggen – prolaps?

Tekst: Berit Glittenberg

Foto: Paulo Pagani


Publisert: 23.01.2016

Føttene festes slik at en får en god traksjon av pasienten. Traksjonen av pasienten letter trykket i ryggen. Ofte merker pasienten en umiddelbar smerte­reduksjon.


Fakta:

Klinikk 
for Alle

Hva:

Spesialister innen muskel- og 
skjelettlidelser.


AKTUELL MED:

Tilbyr spesialbenk til behandling av prolaps.


KONTAKT: 

Klinikk for Alle, Solakrossen 11, Sola

Maxi Senteret, Sandnes

Engelsminnesgata 16 c, Stavanger 

Tlf. 02325


WEB:

www.klinikkforalle.no

Muskel-, skjelett- og lettere psykiske lidelser står for 70 % prosent av sykefraværet i Norge og utgjør også en svært høy andel av de uføretrygdede, viser tall fra Nav. Det er ingen tvil om at smerter i rygg og nakke er en versting på denne statistikken. Heldigvis finnes det enkle behandlinger som kan hjelpe de fleste.

– Vondt i ryggen kan ha mange forskjellige årsaker, forteller ­Eirik Larsen. Han er kiropraktor hos Klinikk for Alle, og jobber daglig med behandling av pasienter som har smerter i rygg og nakke.

– Mange kommer til meg og tror de har et problem som nærmest aldri kan løses. Heldigvis er det ikke slik. De fleste greier vi å hjelpe i løpet av kort tid. Ved hjelp av tester og analyse, samt røntgen- eller MR-undersøkelse, vil en finne årsaken til rygg­smerter / isjias / prolaps.

Hva er prolaps?

Ryggsøylen består av 7 virvler i nakken, 12 i brystdelen og 5 i korsryggen. Mellom virvlene er det mellomvirvelskiver av brusk med et mykt geléaktig materiale i midten.

– Med prolaps mener vi at ­skiven mellom ryggvirvlene kan presse på nerverøttene. Dette blir da smerter som en kaller prolaps, isjias eller skiveutglidning og kan i de verste tilfeller forårsake lammelser og smerter ned i beina eller armene, sier Larsen. 

– MR-undersøkelser er helt vanlige i dag og viser ofte positive funn, men uten symptomer. Skal en diagnostisere en prolaps, så må MR-funn stemme med smerten eller lammelsen. De ­aller fleste MR-undersøkelser i dag har altså funn av prolaps som er uten betydning for pasienten, presiserer Larsen 

– Prolaps har tidligere vært mest knyttet til nedre del av ryggen, men i dag ser vi oftere og oftere dette i nakken også pga.passiv livsstil, sier kiropraktoren og fortsetter:

– En av fordelene med å bli ­eldre er at sjansen for prolaps blir mindre og mindre siden ­skiven tørker inn. Hos eldre kommer ryggsmertene oftere av slitasjeforandringer. 

Årsaker og risikofaktorer

Smertefull prolaps oppstår ofte akutt, gjerne med løft og vridning sammen. Dagligdagse gjøre­mål som å måke snø, skifte dekk eller løfte noe inn i bil, kan være nok til at det smeller i ­ryggen. 

Personer som er lite fysisk aktive, er også mer utsatt for vondt i ryggen, opplyser kiropraktoren hos Klinikk for Alle.

– Det er i hovedsak én ting som ødelegger ryggen. Det er ikke bevegelse, ikke stående ­arbeid, ikke å gå for mye, men å sitte på rumpa. Sitting og passivitet ødelegger ryggen og ­musklene, sier Larsen. 

Strekkbenk er løsningen

– Vi anbefaler alle å ta kontakt raskt ved smerter, nedsatt funksjon eller lammelser, sier kiropraktor Eirik Larsen ved ­Stavangerkontoret til Lokal­avisen. Klinikk for Alle har avdelinger på Sola, Sandnes og i Stavanger samt resten av landet. 

– Hos Klinikk for Alle har vi en spesialbenk som bare brukes på prolaps og slitasje. Denne benken er med på å gi de gode resultatene vi har med slike diagnoser. 

– Benken gjør det mulig å spenne fast deler av kroppen, vinkle benken og dermed strekke ut ledd og muskler, samt å minimere belastning på ryggskivene. Vi kaller det fleksjon-distraksjon benk, og den er mitt viktigste verktøy for å gjøre folk friskere, sier Larsen.

– Selve behandlingen er skånsom, og oppleves som behagelig. Som kiropraktor har jeg som hoved­mål å redusere smerte, fremme bevegelighet og dermed også øke livskvalitet og gene­rell helse ved å gjenopprette og ­normalisere funksjon i ledd, muskler og bindevev.

Kan få store konsekvenser

Ryggsmerter som ikke går over, kan gi store plager med alvorlige konsekvenser. Det gjør noe med oss over tid. De fleste blir slitne og trette, og det tar på ­humøret. Mange opplever at langvarige ryggsmerter kan slite på for­holdet til både familie, venner og arbeidskolleger. Rygg­smerter går ofte utover søvnen, som igjen gjør at man blir uopplagt og mindre utholdende om dagen. Mistrivsel på jobben eller andre private problemer bidrar ofte til å forsterke opplevelsen av plagene. Det blir lett en ond sirkel som det er vanske­lig å komme ut av. ­Klinikk for Alle sin oppfordring er å gjøre som idrettsutøverne – raskt til behandling, raskere tilbake. 

Ta kontakt for timeavtale

– Gjennom undersøkelser vil vi raskt avdekke årsakene til dine problemer og gi deg råd om hva som kan gjøres. Målet med all ryggbehandling er å bedre pasientenes evne til å fungere i daglig­livet og lindre smertene. Etter behandlingen vil vi vise deg øvelser som du kan gjøre for å redusere risikoen for tilbakefall i frem­tiden, avslutter kiropraktor Eirik Larsen hos Klinikk for Alle.

Klinikkens motto er: Er du syk, går du til legen. Har du vondt, går du til Klinikk For Alle. 


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no