ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

dine øyne er vårt ansvar, sier optiker fra synsam. her deler hun sin kunnskap.


Optikerens 7 råd for perfekt øyehelse

Tekst: Helene Stenhaug

Foto: Paulo Pagani og SynsamPublisert: 23.01.2016

Den blide gjengen fra SYNSAM, Storgata 32 i Sandnes: (F.v.) Charlotte Vatne, Ottar Helø, Christina Westre og Mette Vika.


Fakta:

Synsam

HVA: 

Synsam er en ledende optikerkjede med over 120 butikker på landsbasis. 

De tilbyr synsundersøkelser og øyehelsesjekk, samt bedriftsavtaler på terminalbriller og vernebriller. De har også et bredt spekter av innfatninger, solbriller, kikkerter og sportsbriller – 
i flere prisklasser.


AKTUELL MED: 

Nå får du 50 % på alle innfatninger ut januar*. Synsam gir også gratis ­komplett reservebrille til barn mellom 
0 og 14 år, og 50 % på syns­undersøkelse for dem under 8 år. 

* ved kjøp av komplett brille.


Kontakt SYNSAM:

Bryne, Skulegata 7, T: 51 48 22 43

Bryne M44, T: 51 20 76 96

Nærbø, T: 51 43 33 44

Ålgård, T: 51 61 92 20

Stavanger, Madla Amfi, T: 51 55 20 12

Stavanger, Kirkegaten 28, 
T: 51 89 62 20

Stavanger Kilden, T: 51 88 00 99

Hundvågsenteret, T: 51 89 10 55

Tasta Senter, T: 51 87 76 00

Randaberg, T: 51 41 59 20

Sandnes, Bystasjonen, 
T: 51 62 36 35

Sandnes, Maxi, T: 51 66 50 50

Sandnes, Storgt 32, T: 51 60 54 20

Noen hevder at øynene er sjelens speil. For optikeren er de kroppens vindu. Visste du at både diabetes 2, forkalkning (AMD) og høyt blodtrykk kan oppdages ved synsundersøkelse hos optikeren?

– Her på Synsam har vi et stort fokus på øyehelse. 
En synsundersøkelse vil kunne avsløre både din synsstyrke og noe av det som foregår i kroppen, sier Christina Westre, optiker hos Synsam i Storgata i Sandnes.

Når var sist du sjekket synet ditt, egentlig? Ifølge optikerne bør du passe på øynene med samme forsiktighet som resten av helsetilstanden. Det gjelder tross alt synet ditt og omtrent 80 % av sanse­opplevelsene.

– De fleste utsetter synsundersøkelsen, noe som kan gi konsekvenser senere, forteller Westre.

1. Ikke utsett synsundersøkelsen

En undersøkelse vil avsløre både styrke, helsetilstand og mye mer. De måler trykket i øyet, samsyn, sidesyn og tar bilde av nett­hinnen. De ser også på det ytre øyet, som øyelokk og hornhinne og øye­linsen med tanke på grå stær.

Det er flere årsaker til å ta en synsundersøkelse. En ting mange ikke er klar over, er at vi kan oppdage sykdommer en selv ikke kjenner symptomene til. Grønn stær for eksempel, kan skade synsnerven, som i verste tilfelle fører til blindhet hvis det ikke oppdages i tide.

På Synsam i Storgata har de det beste utstyret en kan få tak i. Det nyeste er anskaffelse av en OCT skanner. Det er et instrument som gir et tverrsnitt av nett­hinnen.

– Dette gir oss en unik mulighet til å se litt dypere ned i lagene på netthinnen for å se hvor eventuelle øyesykdommer ligger, forklarer Westre.

– Hvor ofte skal en ta synstest da?

– Vi anbefaler hvert andre år for voksne, og hvert år for barn. Ditt syn og dine omgivelser kan endre seg, og det er ikke alltid lett å være like observant selv.

2. Antioksidanter hjelper øynene

Når man snakker om øyehelse, gjelder det ikke bare å forebygge sykdommer, men fremfor alt å være sunn og unngå hverdags­plager som tørre øyne, stiv nakke og hodepine.

– Er det noe vi kan påvirke med øyehelsen, f.eks. med kost­holdet?

– Ja, absolutt. Alle antioksidanter, samt omega 3 og Vitamin D, har en positiv effekt på øyehelse og det å forebygge sykdommer. Jeg kunne ha gitt deg en lang liste med vitaminer som er positive for deg, men generelt sett vil et balansert og sunt kosthold, med rikelig med vann, hjelpe godt, sier ­Westre.

3. Husk pauser fra skjermen

Det er kjempeviktig at du tar pauser fra skjermen, når du har mulighet. Øynene trenger å hvile, råder Westre.

– Er vår digitale hverdag et problem for øyehelsen, tror du?

– Nærarbeid, data og mobilbruk hos barn og unge gjør at flere og flere blir nærsynte. For å motvirke dette er det viktig at barn er mye ute for å få øynene mer fokusert på avstand. Gene­relt sett gjør skjermene også øynene tørre og irriterte. Det er derfor veldig viktig å sjekke om du trenger terminalbrille (databrille). Omega3 og å drikke nok vann kan hjelpe med å redusere tørrhetsplager.

Jobber du på data mer enn 2 timer per dag? Da bør du sjekke om du trenger terminalbrille i jobben, sier Westre.

4. Uteaktiviteter for synet

Som nevnt er uteaktivitet bra for øyehelsen. Er du heldig, har du en aktivitet du liker godt. Kanskje du er en av dem som sykler til jobben, løper maraton, eller generelt sett bare elsker en fjelltur i ny og ne? Uansett hvilken aktivitet du driver med, så finnes den perfekte brillen for deg.

– Vi har alt for de aktivitets­glade. Dette er sportsbriller med styrke, tilpasset aktiviteten og klimaet den utføres i. Vi har briller for golf, sykling (landevei og offroad), snowboard, ski og selvsagt svømming, informerer ­Westre.

Synsam har også distriktets beste utvalg av førsteklasses kikkerter i merkene Swarovski og Zeiss. De har også mange stjerne­kikkerter.

5. Husk å beskytte deg!

En av de viktigste brillene – både med og uten styrke er…Ja, selvsagt solbrillen! Solbrillene hos Synsam garanterer deg den beskyttelsen du trenger. Men det er ikke bare UV-strålene som solbrillene er til for.

– Lysdemping, ulike sinnsuttrykk og ikke minst for å unngå mysing, slitne øyne og hodepine – sol­briller handler om å se bra, og se bra ut, sier Westre, som påpeker at de har et godt utvalg i alle merker, til alle stiler og ansiktsformer.

6. Pass ekstra på barna – 
nå får de gratis komplett ekstrabrille

Øyehelse for barn er selvsagt utrolig viktig. De bør ha jevnlig kontroll hvert år, opp til 14-års alder.

– Vi har et stort fokus på barn, og har derfor valgt å tilby gratis komplett reservebrille til barn mellom 0 og 14, og vi har barnepris på synsundersøkelse for dem under 8 år, som er halve prisen av en full synsundersøkelse, smiler Westre.

Hun informerer om at utvalget er stort. Alt fra Ray-Ban til Hello-Kitty, og andre former og farger tilpasset barn.

7. Sjekk synet i forbindelse med jobb – gode bedriftsavtaler

– Du har kanskje sett noen fotball-kjekkaser med flotte briller? Det er nemlig fordi Synsam har en bedriftsavtale med Fotball­forbundet. Å sjekke synet i forbindelse med ditt arbeid, kan være veldig avgjørende for din øyehelse, sier Westre.

Ønsker din bedrift en avtale for terminalbriller, kan Synsam tilby markedets beste betingelser.

Slik tar du det riktige valget for dine øyne

– Briller eller linser? Hvilket merke, form og farge? Er øynene mine friske?

– Vi har spisskompetanse i å finne riktige briller til din ansiktsform, og i spesiallinser for deg som trenger dette. Vi tilpasser mange linser for de med hornhinne­sykdommen keratokonus, sier Westre.

Lurer du på hva øynene forteller deg? Eller om det er på tide med nye briller? Da er det smart å benytte seg av tilbudet Synsam frister med, nemlig 50 % rabatt på alle innfatninger ut januar.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no