ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

D-vitaminer mot irritabel tarm

Tekst: Marthe Lein

Foto: Colourbox


Publisert: 23.01.2016

En ny studie viser at mange med irritabel tarm også har mangel på vitamin D.

Irritabel tarm (IBS) er en forstyrrelse i tarmens funksjon. Kjennetegnene er magesmerter, ubehag, oppblåsthet og forstyrret avføringsmønster med diaré eller forstoppelse.

Symptomene er perioder med smerter og ubehag i magen, men også forstyrrelser av avføring. Mønsteret varierer fra person til person, og kan også variere over tid. Det mest typiske er veksling mellom diaré og forstoppelse.

En liten pilotstudie publisert i BMJ Open Gastroenterology har undersøkt om D-vitaminmangel kan ha en innvirkning på ­mennesker irritabel tarm.

50 mennesker med irritabel tarm ble rekruttert til studien, og ved hjelp av blodprøver ble D-­vitaminnivået vurdert. Forskerne fant ut at hele 78 prosent av personene med IBS hadde for lave nivåer av vitamin D i ­kroppen.

Deretter ble deltagerne randomisert til å få enten to utgaver av placebolegemidler, et vitamin D-tilskudd og et placebo legemiddel (de ble fortalt at det var ­probiotisk) eller vitamin D-tilskudd og et ekte probiotisk ­legemiddel.

Deltagerne tok tilskuddene og legemidlene i 12 uker tilsammen og skulle også svare på spørsmål angående IBS-plagene.

Resultater

Resultatene var som følger: ­Etter 12 uker med tilskudd ble nivåene av vitamin D blant deltagerne forbedret – i alle gruppene. Gruppen som fikk vitamin D og et ekte probiotisk legemiddel, forbedret nivået fra 25 prosent til 87,5 prosent. De av deltagerne som fikk vitamin D alene, forbedret nivået fra 22,2 prosent til 92,3 prosent. Det ble også ­registrert en forbedring i placebogruppen.

Denne studien forteller oss at det er mange pasienter med IBS som også har vitamin D-mangel. Forskerne så at det var en forbedring av symptomene i alle gruppene, inkludert de som fikk placebo, men dette var ikke ­statistisk signifikant.

Det er verdt å merke seg at dette var en liten pilotstudie. ­Likevel tolker forskerne resultatene dithen at pasienter med irritabel tarm også har betydelig vitamin D-mangel og vil dra nytte av tilskudd – og at den negative ­virkningen IBS har på pasientenes livskvalitet kan bli redsuert ved å normalisere vitamin D-nivået.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no