ANNONSE

KULTUR

David Bowie 1947 – 2016

Tekst: Rolf SchreinerPublisert: 23.01.2016

Mandag 11. januar fikk vi den høyst uventede meldingen fra New York om at rockestjernen og ikonet David Bowie var død. Kun tre dager tidligere fylte Bowie 69 år, og i den anledning gav han ut sitt nyeste album (vinyl og CD) med navnet Blackstar. En sort stjerne har ikke noen særlig lysende fremtid, så han ante nok hva som var i ferd med å skje.

Bowie døde etter å ha vært kreftsyk i halv­annet år. Men særlig mange utenom familien kan ikke ha visst hvor syk han var – en hel musikkverden ble passe sjokkert da dødsbudskapet kom.

 

En helt utrolig video

Men luringen Bowie gav oss et ettermæle helt uten sidestykke i musikkhistorien. Fra Blackstar spilte han inn en video som gir klar beskjed: I den helt ferske filmen/sangen Lazarus ligger Bowie i sykeseng med bind for øynene og synlige smerter, og forteller oss at han er i himmelen. Valget av det kjente bibelske navnet kan jo indikere et sterkt håp om å stå opp fra de døde. En sann performer til det siste.

Som Bowies mangeårige venn og produsent, Tony Visconti, skrev på Facebook: «David Bowie døde som han levde – som et kunstverk.»

Hvis ikke dette blir årets mest sette video, skal jeg gå på hendene til Høle – naken.

Blant verdens mest berømte artister

David Bowie – født David Robert Jones 8. januar 1947 i London – var en av popkulturens fremste og viktigste personer. Han er først og fremst kjent som komponist, sanger, musiker og musikkprodusent, men han har også gjort seg bemerket som skuespiller i flere filmer og på scenen, samt som billedkunstner, videokunstner og skribent. Han var også kjent som en aktiv kunstsamler med stor sans for vår egen Odd Nerdrum.

 

«Kameleonen» i rockemusikken

David Bowie var innom mange sjangere innenfor popmusikken, og han har vært en pionér når det gjelder bygging av image og utnyttelse/manipulasjon av media. Bowie har flere ganger endret utseende og fremtoning i takt med musikken og har vært en banebryter når det gjelder å re­definere hva en rockekonsert kan være, med sterk innflytelse fra teater (spesielt Brecht), kabaret og musikaler. Han har hatt en egen evne til å fange opp nye trender og stilarter og gi dem et eget uttrykk. Slik inspirerte han også moteverdenen.

 

Noen kastet «slikkepinne»

Lokalavisens spaltist fikk gleden av å oppleve Bowie på hans Sound and Vision World Tour på Jordal Stadion i Oslo 22. august 1990, og på turneen kalt A Reality Tour i Oslo Spektrum 12. oktober 2003.

Hans mest berømte opptreden i Oslo er nok likevel da A Reality Tour vendte tilbake til Norwegian Wood i Oslo 18. juni 2004 og Bowie fikk en slikkepinne (eller kjærlighet som de sier i Øst-Norge) i øyet. Etter en liten pause kom han tilbake på scenen og lovte å straffe publikum med en ekstra lang konsert!

 

«Here am I sitting in my tin can…»

Og hvor er han nå? «There’s a Starman waiting in the sky…» Sikkert langt der ute et sted – og han blir nok tatt vel imot av Major Tom. «Planet Earth is blue, and ­there’s nothing I can do.» Takk for nå – 
og vel hjem!


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no