ANNONSE

REISE

Markedsbyen ­Amsterdam

Tekst og foto: Axel Munthe-Kaas Hærland


Publisert: 23.01.2016

POPULÆRT: Albert Cuyp Market er en av Amsterdams eldste og mest populære markeder.


Glem merkebutikker og turistinfiserte handlegater. Amsterdams markeder er de beste stedene for både kultur og røverkjøp.

Det er høst i Nederland. Regnet faller fra en blygrå himmel, vinden synger gjennom gatene og antikvitetshandler Arno Cordes har nettopp skalket lukene på den lille boden sin i Waterlooplein.

– Hva regnet du med? spør han og smiler bredt.

– Sol og skyfri himmel? Dette er Amsterdam, min venn. Du vet aldri hva du får, sier han.

Rundt oss haster markedshandlerne fram og tilbake med paraplyer og presenninger, mens datteren Anna sitter med hår­føner på fanget og tørker en gjennomfuktig teddybjørn.

– Ingen er garantert sol i Neder­land – uansett årstid. Dessuten har du tilbudene nesten helt for deg selv!

Det viser seg snart at Arno får rett. På under en time returnerer jeg til boden hans med fire skjorter, en solid paraply, engelsk ullfrakk og to tallerkener med løk, sylteagurk og den beste silden jeg noen gang har smakt – fremdeles med klirrende mynt i lomma.

Folkeliv

Det er mange grunner til å inkludere Amsterdams markeder på timeplanen. De lave prisene er bare en av dem. Viktigere er innblikket i en del av byens rytme og dagligliv som det ellers er lett å gå glipp av. For ser du kun Dam-plassen og handlegatene rundt i bykjernen, er det lett å tro at Amsterdam består av lite annet enn pregløse suvenirbutikker, amerikanske kjederestauranter og italienske motehus.

– De er en del av hverdagen her, sier Arno.

– Ikke noe som bare settes opp på søndager og ved spesielle ­anledninger. Byen hadde rett og slett ikke vært den samme uten.

– Det er veldig trist», sier oste­handler Johanna van Linden. '

– Bysenteret har endret seg så mye fra da jeg var liten. Så mange av de hyggelige, små butikkene har enten flyttet eller forsvunnet for godt på grunn av de høye leieprisene. Det er derfor markedene er så viktige. De bevarer en del av kulturen, mener hun.

Lave priser

På Albert Cuypt Mart har ­solen endelig tittet fram, bodene er åpne og markedet summer igjen av aktivitet. Sammen med ektemannen har Johanna solgt ost rundt om på Amsterdams matmarkeder i flere år. Hyllene i vognen deres er stablet full med gylne blokker av cheddar og gouda, til salgs for halvparten av hva du ville betalt i sentrums handle­gater.

– Det er helt vilt hva turistene er villige til å betale der, sier hun.

– Kvaliteten overgår ikke det du finner på markeder og dagligvarehandler, men prisen er kanskje det dobbelte. Du finner derfor aldri nederlendere som handler der, sier hun, og legger til at det til sjuende og sist er den menneskelige faktoren som gjør markedene spesielle.

– Det er noe veldig autentisk og usminket med Amsterdams markeder. Du kan oppleve folke­liv som få andre steder. De gir oss et sted å møtes og styrker nærmiljøet. Og selv om de har vært her i hundre år, reflekterer de hvor mangfoldig byen vår har blitt, forteller hun.

Stort mangfold

Mangfoldet merkes best av alt i maten som serveres her: Fra vietnamesisk suppe til indonesisk satay og etiopisk kylling. Du får selvfølgelig de nederlandske klassikerne også: Hel sild med løk og sylteagurk, frityrstekte ­reker og ikke minst – de berømte kremmerhusene med potetchips og majones.

Byen er også kjent for sine bruktmarkeder. Amsterdam har alltid vært en inter­nasjonal smelte­digel, og med en befolkningsandel med utenlandsk opprinnelse på over 50 prosent, sier det seg selv at brukt og antikvitetsforhandlerne er fullastede med skatter fra hele verden.

Det beste stedet for å begynne jakten er utvilsomt De Looier: Amsterdams største innendørs loppemarked. Dette skattekammeret er i utgangspunktet lett å overse, men ta steget innenfor den minimalistiske fasaden, og et vidstrakt nettverk av korridorer åpner seg. Du skal ikke lete lenge for å finne noe spennende her.

Selv om Amsterdam er lang mer kommersialisert enn da Arno og Johanna Van Linden var små, tror begge at markedene vil bestå i mange år. For enten du er ute etter keramikk-katter, originale konsertplakater eller bare ly for høstregnet finnes det alltid et marked for deg.

Topp fem ­markeder, ­Amsterdam

1. Albert Cuypt Market: En hundre år gammel ­strekning kun minutter unna bykjernen. Det ­begynte i starten med kjøtt, fisk og grønnsaker, men har siden utvidet seg til et mer generelt marked. Siden det kun er en gate, er det lett å orientere seg. En sakte vandring opp og ned vil ta en times tid, med mange stopp underveis.
Adresse: 
Albert Cuyupstraat.
Åpent mandag til lørdag: 0900 – 17.00

2. De Looier: Det er lett å gå rett forbi byens største antikvitetsmarked, men dukk inn døråpningen og du vil plutselig befinne deg i en labyrint av boder og butikker. Fra det veldig dyre til veldig billige – her finner du et gigantisk utvalg av antikviteter og småsaker.
Adresse: 
Elendsgracht 109.
Mandag, onsdag, torsdag og fredag: 11.00 – 18.00
Lørdag og søndag: 
10.00 – 17.00

3. Waterlooplein Loppe­marked: Det mest kjente loppemarkedet under åpen himmel i ­Amsterdam. Fantastisk for brukte klær, spesielt antikviteter og herremote fra Tyskland og Stor­britannia.
Adresse: Et utstrakt marked langs kanalen ved Waterlooplein, rett bak Red Light District og et steinkast fra Rembrandt-huset.
Mandag til fredag: 
09.00 – 17.30
Lørdag: 08.30 – 17.30

4. Bloemenmarkt: En turist­felle av dimensjoner, men likevel unik i verden. ­Markedet er konstruert på husbåter langs bredden av en kanal, og ­selger friske blomster, frø, tresko, fjollete T-skjorter og spesielt – tulipanløk.
Adresse: Singel, 
Amsterdam.
Mandag til lørdag: 
09.00 – 17.30.
Søndag: 11.00 – 17.30

5. Oudemanhuispoort ­bokmarked: Et vell av nye og gamle bøker.
Adresse: Oudemanhuispoort, Amsterdam.
Åpent fra: Mandag til lørdag, 09.00 – 17.30


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no