ANNONSE

MOTOR

Full pott – men ikke for alle

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 23.01.2016

SUV(EREN): BMW X1 fikk fem stjerner i den siste testen fra Euro NCAP. Også Opel Astra, Mercedes GLC og Lexus RX450h fikk full pott. (Foto: EuroNCAP)

15 nye biler har kollidert hos Euro NCAP. Den nye Mini Clubman er skuffelsen i de omfattende kollisjonstestene.

Jaguar, med de nye modellene XE og XF, fikk fem stjerner i Euro NCAPs siste kollisjonstester. Det gjorde også Kia Optima og Opel Astra, i tillegg til BMW X1, ­Mercedes GLC og den nye Lexus RX450h. Renaults nye mellomklassebil Talisman og kompaktklassebilen Megane endte også opp med fem stjerner i testen der det totalt ble krasjet 15 biler.

Fire til Mini

Men mens de ovennevnte kan feire at de lager biler med en svært høy grad av sikkerhet, bør ikke jubelen stå like høyt hos Mini. Den nye Clubman ender opp med fire stjerner og får ­kritikk for ikke å ha fullgod sikker­het for verken barn i bilen eller fotgjengere.

Det er uvanlig kost, for ­normalt er det mangel på assistent­systemer som koster den siste stjernen.

Bedret sikkerhet

Samtidig viser testen at utviklingen av sikkerhet går fremover. En BMW Z4 fra 2009 ble nemlig testet etter dagens norm. ­Resultatet var tre stjerner. Bilen ble trukket både for manglende assistentsystemer og at sikkerheten for voksne og barn ikke var god nok. Derimot fikk bilen svært gode skussmål for fot­gjengersikkerheten.

Til sammenligning ble det tidligere i år testet to andre åpne biler. Både Mazda MX-5 og Audi TT fikk fire stjerner og viser dermed med tydelighet at sikker­heten stadig blir bedre på nye biler.

Dårligst ut i testene denne gang kom Lancia Ypsilon med bare to stjerner.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no