ANNONSE

TRENDER & MOTE

Strømpen som tok verden med storm

Tekst: Axel Sandberg


Publisert: 23.01.2016

STERKE STRØMPER: Nylon var «sterkt som stål, men tynt som ­spindelvev», ifølge DuPont. Førstnevnte viste seg å ikke være helt sant når det gjaldt nylonstrømpene. Men det la ingen demper på salget. 
Foto: Keystone Pictures USA / Zumapress 


For 75 år siden ble nylonstrømpen første gang tilbudt som butikkvare. Få, om noen, moteplagg er blitt møtt med tilsvarende begeistring og begjær.

Forhåndshypen rundt nylonstrømper gikk dagens Apple-produkter en høy gang. I New York ble 800.000 par revet vekk fra hyllene på lanseringsdagen 16. mai 1940. Og rundt om i USA ble hele beholdningen på fire millioner utsolgt i løpet av to dager.

Vist på Verdensutstillingen

Nylonstrømpen var DuPonts vidunderprodukt, presentert året før på Verdensutstillingen i New York. Kjemiselskapet hadde patentert nylon i 1937, da man skjønte at dette kunstige fibermaterialet var egnet til å erstatte silke. DuPont markedsførte ­nylon som «sterkt som stål, men tynt som spindelvev».

– Silke var veldig dyrt, og silke­strømper revnet lett. Med ­nylon kunne man i prinsippet lage strømper som «varer evig», sier konservator Kari-Anne Pedersen ved Norsk Folkemuseum.

Selv om de nye strømpene neppe var så sterke som det ble an­tydet, og heller ikke var spesielt billige sett med datidens øyne, var det tydelig at de kom til å revo­lusjonere mote­verdenen allerede da DuPont bedrev prøvesalg blant de ansatte de foregående månedene. Og produksjons­kapasiteten var ikke i nærheten av å dekke etter­spørselen etter at de havnet i ­butikkene. Men nesten like raskt som nylonstrømper kom på markedet, forsvant de.

Nylon-opptøyer

Med angrepet på Pearl Harbor i desember 1941 var USA trukket inn i andre verdenskrig. Fordi nylon var lett å produsere og slite­sterkt, ble mesteparten brukt til blant annet fallskjerm­produksjon – også da som silkeerstatning.

I Norge var nylonstrømper på dette tidspunkt knapt noe man hadde hørt om, langt mindre noe folk kunne kjøpe.

– Det var ikke før etter krigen at norske kvinner så smått fikk tilgang på nylonstrømper, for­klarer konservator Tone Rasch ved Norsk Teknisk Museum.

Gleden over å kunne ikle seg dette sensuelle moteplagget fra Amerika var i beste fall kortvarig. Rasjonering og en rekke importrestriksjoner ble innført for å få fart på norsk økonomi gjennom industri og nye arbeidsplasser. I Norge kom produksjon av nylonstrømper først i gang i 1949, da ved en rekke norske ­fabrikker.

Men i USA var nylon­strømpene allerede på full fart inn i varesortimentet igjen rett etter krigen. Krigsårene hadde skapt et oppdemmet behov, og de ble revet vekk like raskt som de ble levert til utsalgsstedene. I 1945 oppsto en rekke «nylon-­opptøyer» rundt om i USA. Køer utenfor butikkene, bestående av opptil flere tusen kvinner, utartet til veritable gateslag.

Ustoppelig farsott

I kjølvannet av knallsuksessen oppsto en rekke rykter omkring nylons egenskaper og bestanddeler. Avisa The Washington News antydet at nylon kunne være fremstilt av kadaverin – et substans som utvikles gjennom forråtnelse av lik.

– Det ble også sagt at nylon kunne fryse fast til beina, hvilket så vidt meg bekjent ikke har noe vitenskapelig belegg, legger Tone Rasch til.

Slike rykter og forestillinger hadde imidlertid ingenting å si for salget.

– Nylonstrømper var en farsott uten like blant kvinner. Nøyaktig hvorfor kan man bare spekulere i. Det blir litt som hysteriet rundt Justin Bieber for noen år siden, da tenåringsjenter flokket til Oslo sentrum i tusentall for å få et glimt av idolet, sier Rasch.

Mor ble «sexy»

I Norge var det på tampen av 1940-årene en rekke strømpe­fabrikker rundt om i landet som gikk over til å produsere de mote­riktige nylonstrømpene.

– Tidsmessig passet det fint. 1950-årene ble husmorens tiår. Kvinnen var i en frigjørings­prosess, der elektriske hjelpemidler som vaskemaskin og støvsuger ga henne tids­overskudd. Med dette oppsto også en forventning om å ta seg godt ut overfor ­mannen på en annen måte enn tidligere – å være vert­inne, om du vil, forklarer Rasch.

Nylonstrømpen gjorde beina mer tiltalende ved å dekke over «skjønnhetsfeil» og kanskje stramme opp litt her og der. De første årene ble strømpene også sydd sammen, og den karakteristiske sømmen bak laget en elegant linje som forlenget beina.

– Dette førte til at kvinner som ikke hadde fått kjøpt disse strømpene, kunne finne på å tegne en strek bak på leggen så det skulle se ut som de hadde dem på, sier Rasch.

Samtidig var strømpene en synlig forlengelse av underøyet, hvilket i seg selv bidro til en slags erotisering av plagget.

– På samme måten som BH-en gjorde allerede i mellomkrigs­tiden, framhevet nylonstrømpene de kvinnelige formene. Og man kan kanskje si at det å gå med nylonstrømper gjorde at man kunne vise mer sensualitet med klærne på, mener Rasch.

Strømpene ble bukser

I løpet av 1960-tallet forsvant importrestriksjonene, og nylon­strømpe­markedet ble raskt overtatt av utenlandske aktører som kunne tilby mye rimeligere masse­produsert vare. Sam­tidig ble strømpene utviklet til strømpe­bukser, som jo var langt mer praktisk – da det ikke lenger var nødvendig med alskens strikker, klyper og hofteholdere.

Mange hevder imidlertid at kvaliteten har gått ned med årene, og at nylonstrømper og strømpebukser er et eksempel på såkalt planlagt foreldelse: altså at de er bevisst konstruert for raskt å gå i stykker. Men det hindrer ikke nylonstrømpene og -strømpebuksene i fortsatt å være en selvfølgelig del av de fleste ­kvinners garderobe.

Nylonstrømper

• I 1930 jobbet Wallace ­Carothers og flere andre forskere ved DuPont med å finne et syntetisk alternativ til silke, og i 1935 ble nylon produsert.

• Nylon ble først brukt til blant annet fiskesnøre og tann­børster.

• I 1939 demonstrerte DuPont nylonstrømper på Verdens­utstillingen i New York. Senere samme år begynte DuPonts første nylonfabrikk med kommersiell produksjon.

• Det første året (1940) solgte DuPont 64 millioner par nylonstrømper.

• I 1942 ble nylon brukt i produksjonen av blant annet fall­skjermer og telt. Etter krigen tok produksjon og salg av nylonstrømper av over hele verden.

• DuPont introduserte etter hvert nylon og andre syntetiske fibre i mange typer klær, og i moteshowene i Paris i 1955 ble slike fibre brukt i kolleksjonene til blant andre Coco Chanel, Jean Patou og Christian Dior.

• I 1949 begynte produksjonen av nylonstrømper ved en rekke fabrikker i Norge.

• Oppfinneren All Gant utviklet i 1953 nylonstrømpebuksen, som kom på markedet i 1959.

• I løpet av 1960-tallet gjorde billigere produksjonsmetoder av nylonstrømper og strømpebukser at norsk produksjon av nylonstrømper opphørte.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no