ANNONSE

REISE

Vårshopping i Aarhus

Tekst: Vilde Baugstø


Publisert: 23.01.2016

GAMMELT NYTT: Den nye vårgarderoben kan gjerne kjøpes i en av Aarhus’ mange bruktbutikker. FOTO: Anne Elisabeth Næss


Små, brosteinsbelagte smug med spennende butikker tett i tett. Å være på bytur i Aarhus er litt som å være på oppdagelsesferd.

– Jeg liker at hvert enkelt produkt i butikken er unikt. Det er viktig for meg, sier Helene Vonsild og viser fram de håndlagde tingene i interiørbutikken 1+1 Texil.

Butikken hennes ligger i Grønne­gade i Aarhus sentrum, og er en av flere små, spesielle designbutikker i Latinerkvarteret og området rundt.

Latinerkvarteret er Aarhus' eldste bydel, og er oppkalt etter det kjente Latinerkvarteret i Paris på grunn av likheten. I trange, brosteinsbelagte gater der enkelte hus kan dateres tilbake til 1500-tallet, finner man både eksklusive designbutikker og bruktbutikker med skjevt tregulv.

Hos Helene Vonsild er det en travel fredag ettermiddag. Hun har drevet 1+1 Textil siden 2001, og butikken hennes har etter hvert blitt velkjent i Aarhus. Her selges både eget og andres design. Puter, keramikk, smykker og veggpynt er stilt ut om hverandre. Alt er dansk, og alt er håndlaget.

– Kundene vet som regel hva de vil ha, og mange kommer langveis fra. Jeg har også flere kunder fra Norge, sier Helene Vonsild, og forteller at de stilrene putene er spesielt populære.

Gangavstand til alt

Nordmenn forbinder gjerne helge­turer til Danmark med shopping og sightseeing i Køben­havn. Jyllands hovedstad, Aarhus, er derimot mer ukjent for mange.

Danmarks nest største by har drøyt 300.000 innbyggere, og med 44 prosent av befolkningen under 30 år er det også en av Skandinavias yngste byer. Mye av årsaken til den unge snittalderen er de nesten 50.000 studentene som bor i byen.

Som besøkende merker du at Aarhus er en ung by på det ­pulserende gate- og nattelivet. Vil du spise en sen middag ute, og deretter utforske byens barer og nattklubber, er ikke det noe problem – utestedene stenger først ved morgengry.

Og vil du spise virkelig godt, er det også fullt mulig. Hele tre restauranter i Aarhus har i 2015 blitt tildelt hver sin ­Michelin-stjerne, Danmarks første ­Michelin-stjerner utenfor ­København.

Men det som virkelig gjør ­Aarhus perfekt for en helgetur, er avstandene. Du trenger nemlig ikke bekymre deg for kollektivtransport – Aarhus sentrum er så kompakt at du kan gå til alt av severdigheter.

På en helg rekker du å få med deg det meste. Ta for eksempel turen til Aaros kunstmuseum, som også er et opplevelses­senter. På toppen av Aaros ligger det som blir kalt for «Regnbuen» av byens innbyggere, en spektakulær sirkelformet rundgang i alle regnbuens farger. Herfra har du panoramautsikt ut over hele byen.

Blomstertorg

Vårstemningen råder på det ­tradisjonelle markedet på Ingerslev Torv. Hver onsdag og lørdag formiddag står det over 60 boder på det hyggelige torget i by­delen Frederiksbjerg. En liflig lukt av nybakte boller slår mot deg når du beveger deg inn mellom bodene. Torget er fullt av men­nesker, og her selges ikke bare nybakte boller og rundstykker, men også grønnsaker, oster og ikke minst – blomster.

– Når våren og sommeren kommer, er det blomster som gjelder, forteller gartner Per Thomsen, som selger varer på Ingerslev Torv året rundt.

Nå står han ved boden sin og binder blomsterdekorasjoner. Han forteller at han har drevet selvstendig i fire år etter at foreldrene pensjonerte seg, men at han har hjulpet til på markedet siden han var en liten gutt.

– Det blir over tretti år til sammen nå. Jeg elsker kontakten man får med mennesker her, spesielt om sommeren, sier Per Thomsen.

Aarhus' spiskammers

Frederiksbjerg ligger bare en liten spasertur fra Latiner­kvarteret. Også denne bydelen er kjent for sitt livlige miljø, og blir av mange beskrevet som Aarhus' spiskammers på grunn av de mange spisestedene.

Fredriksbjerg byr også på mange gode shopping­muligheter. Etter et besøk på markedet på Ingerslev Torv kan du tusle gjennom gater med ikoniske, fargerike murhus og ned til ­Jægergårdsgate. Her ligger små, økologiske kafeer side om side med små bruktbutikker og design­forretninger, noe som har gjort gaten til en av de mest besøkte i Aarhus.

Dansk sjarm

I fjor var 46.000 nordmenn innom Aarhus. Byens turistsjef, Peer Kristensen, er fornøyd med antallet, men har likevel som mål å få flere nordmenn til byen i år. Kristensen påpeker at Danmark i 2012 endret lukke­loven, slik at butikker nå kan holde åpent på søndager.

– Som besøkende trenger du derfor ikke dra hjem tidlig ­søndag fordi alt er stengt, men kan nyte hele søndagen med shopping og god mat, og først dra hjem om kvelden, sier han.

En helgetur til Aarhus vil kanskje ikke gi deg storby­følelsen du får i København eller Paris. Men Aarhus har alt man trenger for en helgetur, og har i tillegg klart å bevare den danske småbysjarmen vi nordmenn er så glade i.

Tre gode shopping­strøk

• Gågaten Strøget er 850 meter lang, og er Aarhus' handlegate nummer én. Her finner du de store og kjente kjedebutikkene, både danske og internasjonale.

• Latinerkvarteret er den eldste bydelen i Aarhus. Her finner du designbutikker som Marc by Marc Jacobs og flere danske kjente designere.

• Jægergårdsgade. Ligger i bydelen Frederikbjerg, og det tar rundt fem minutter å gå fra banegården. Gaten er kjent som en av byens livligste shoppinggater, og er full av spennende spisesteder og unike butikker.


Reisefakta

• Reise dit: Både Norwegian og SAS har daglige av­ganger til Billund Lufthavn.

• Color Line kjører hurtig­ferger fra Larvik og ­Kristiansand til Hirtshals. Det tar litt over tre timer, og er et godt alternativ hvis du vil ha med deg bil.

• Bo sentralt:
Billig: Hotel Cabinn. Ligger ved Havnen. Enkel ­standard, men rent og pent med praktisk ­beliggenhet.
Mellomklasse: Hotel Ritz Aarhus City. Ligger midt i smørøyet ved siden av Rådhuset. Også mulighet for å leie parkeringsplass tilhørende hotellet.
Dyrt: Villa Provence. Lite og intimt byhotell i gjennom­ført fransk, romantisk stil.

• Spise: Aarhus har i 2015 fått tildelt tre Michelin-stjerner – på restau­rantene ­Frederiks­høj, ­Gastromé og ­Substans. For en gastro­nomisk opplevelse til en litt ­billigere penge er Restaurant Komfur verdt et besøk. En favoritt i Latiner­kvarteret er Den Rustikke. Her får man en meget god tre­rettersmeny til 185 ­danske kroner.

• Prisnivå: Prisnivået i ­Aarhus er litt under det vi er vant med i Norge, ­spesielt på mat og drikke. Vær imidlertid opp­merksom på at spise­stedene langs elva er dyrere enn andre steder i byen. En svak norsk krone­kurs har den siste tiden gjort det dyrere å være norsk i Danmark.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no