ANNONSE

REISE

Sving av fra hovedveien

Tekst: Bjørn Ivar A. Voll / 
NPK / NTB tema


Publisert: 05.02.2016

HERSKAPELIG: Hotel Union Øye ligger vakkert til i Norangsfjorden i Møre og Romsdal. Her har kjente folk som keiser Wilhelm, Edvard Grieg, Karen Blixen og Sir Arthur Conan Doyle bodd. (Foto: Magnus Nordstrand / fra boka «Utenfor allfarvei. Overnattings- og spisesteder med sjel»)


Den beste bilturen i Norge går utenom allfarvei. En av fjorårets bøker fra NAF er full av forslag til spise- og overnattingssteder med det lille ekstra.

– Det er et paradoks at mange nordmenn er bedre kjent på Kanariøyene enn i Norge. Skal du kjenne utlandet, bør du først kjenne ditt eget land. Det er mye spennende rundt omkring, sier veibokredaktør Per Roger ­Lauritzen i NAF.

Gjennom boka «Utenfor allfarvei. Overnattings- og spisesteder med sjel» slår NAF et slag for distriktsnæringene og reisen i eget land.

– Det er et stort poeng for oss å vise fram hva som finnes. Det viktigste med denne boka, på lik line med NAF-boka, er å få folk til å stoppe.

Akkurat det er Reidar Stangenes i Norsk Kulturarv enig i.

– Det er jo slik at veiboka til NAF like gjerne kunne hett «NAFs stoppebok». For NAF har gjort en suveren jobb for å få folk til å feriere i Norge, seier ­Stangenes.

Samarbeid om 
særegne steder

Nå har interesseorganisasjonen for bilister og kulturarvvernerne samlet kreftene. Resultatet er en tur- og inspirasjonsbok med rik informasjon om historien, vertskapet og maten på de utvalgte stedene, i tillegg til området rundt. Målet er å få folk til å utforske steder som ikke alltid ligger tett på hovedveien, forteller veibokredaktør Lauritzen.

– Er dette en bok du kan bruke som eneste guide, eller bare sammen med den velkjente NAF-boka?

– Den står seg godt alene, men med NAF-boka i tillegg får du enda mer informasjon om om­rådene rundt, og dessuten kart for å finne fram.

– Men det går helt fint å ­bruke bare den nye boka, legger ­Lauritzen til.

Håndplukket

Boka tar for seg nærmere 60 ­unike serverings- og overnattings­steder i hele landet. Etter innspill fra fylkeskommunene har Norsk Kulturarv og NAF plukket ut ­stedene, for deretter å reise rundt for å intervjue og skrive.

– At stedene hadde en interes­sant historie, og at de lå godt over normalen i bruken av ­lokale rå­varer, var viktig for oss, seier ­Reidar Stangenes i Norsk ­Kulturarv.

Han forteller videre at det var avgjørende for å bli med i boka at vertskapet kan formidle ­historien til gjestene sine.

– Gjestene får mer enn mat på disse plassene, sier Stangenes.

Det er ikke til å komme forbi at boka byr på god profilering for dem som er omtalt.

– Skal vi ta vare på norsk kultur­arv, må vi sørge for at det blir skapt inntekter til å holde stedene i hevd. Mottoet vårt er «vern gjennom bruk», og når vi får spredd kunnskapen om disse stedene, bidrar det selvfølgelig godt.

Kvantesprang

Veibokredaktør Per Roger ­Lauritzen har reist i Norge gjennom mange år. Han har opplevd at det har skjedd mye med maten man får langs veien.

– Det har vært et kvantesprang! Og da tenker jeg ikke bare på ­steder som Bekkjarvik ­Gjestgiveri med mesterkokken Ørjan Johannesen. Det er også mange andre som legger sjela si ned i arbeidet med lokale råvarer for å lage god mat. Vi har ingenting å skamme oss over her i ­landet, og boka er et forsøk på å vise fram nettopp det.

– Til slutt, noen favoritter i dette langstrakte landet, Lauritzen?

– Personlig er jeg veldig glad i fyr. Derfor er jeg svært glad for at Lindesnes og Tranøy fyr er plukket ut til boka. At det er etablert så unike overnattings- og spisesteder her, er enestående, seier Lauritzen.

– Ellers er Walaker Hotell, det eldste hotellet i Norge, en helt utrolig plass. Har du ikke vært der, er det bare å sette det på lista, oppfordrer Lauritzen.

Reisefakta

NAF og Norsk Kulturarv har sammen gitt ut boka «Utenfor ­allfarvei. Overnattings- og spisesteder med sjel». Boka tar mål av seg til å geleide veifarende til spennende steder i alle Norges fylker. Her er fem tips fra boka:


Kvebergsøya, 2582 Grimsbu

Gammel fjellgård fra 1600-tallet. Ulike dyr. Bruker hester i gårdsarbeidet. Tilbyr undervisning i riding og kjøring med hest og vogn, samt bruk av hest i arbeid. Garnfiske er blant aktivitetene. 
www.kvebergsoeya.com

Hotel Union Øye, 6196 Norangsfjorden

Spesiell hotellopplevelse innerst i Norangsfjorden. Alle de 27 rommene i det rosa sveitserhuset er individuelt innredet, og tidlig på ettermiddagen står dørene åpne slik at de kan beskues. post@unionoye.no 


Kongsvold Fjeldstue, 7340 Oppdal

Midt i Dovrefjell nasjonalpark, med moskusfe utenfor veggene – og et internasjonalt anerkjent kjøkken innenfor. Har en nesten tusen år gammel historie som statlig fjellstue. 
post@kongsvold.no 


Hageled gjestegård, 3540 Nes

«Devegge» (= hjemlengsel) het denne gården på 1400-tallet da et høyadelig par, som ikke fikk lov å gifte seg hjemme i ­Skottland, drev den. Tradisjonsrike bygninger, med blant annet en staselig hallingstue, preger den vakkert renoverte gården. 
post@hagaled.no 


Aslakstrøm gård, 1798 Aremark

Bondegård med bokkafé er kortversjonen. Vil man ha den lange, forteller vertinne, romanforfatter og akademiker Sissel Margrethe Børke gjerne for gjestene. Omkring ligger det fine tur­landskapet i Indre Østfold. www.aslakstrøm.no


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no