ANNONSE

MOTOR

Ta av ytterklærne

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 05.02.2016

FARLIG: Tykke vinterklær gir beltet spillerom. I verste fall kan skadene bli alvorlige allerede ved kollisjoner i lav hastighet. (Foto: ADAC)


Allerede ved lave hastigheter kan man få alvorlige skader om man kjører med tykk jakke.

– I verste fall kan man få alvor­lige skader på myke innvoller som tarm, lever og milt i tillegg til indre blødninger om man kjører bil med tykk jakke i ­kombinasjon med bilbelte. ­Problemet er at beltet får spille­rom og ikke ligger optimalt, sier Volker ­Sander. Han er leder for avdelingen for bilsikkerhet i ­tyske ADAC.

Han råder foreldre til å ta av ytterklærne på barna og på seg selv, og passe på at bilbeltet sitter stramt over hoftene.

– Ta med et pledd og legg over barna om de fryser, men ta av ­ytterklærne, er hans klare råd.

Sjekk at beltet ligger riktig

– Det er svært viktig at beltet blir liggende over skulderen så ikke alt presset kommer på magen i en kollisjon eller ved en plutselig oppbremsing, sier Charina ­Henske i Trygg Trafikk.

– Vi oppfordrer foreldre til å passe på dette. Stopp gjerne og sjekk, råde Henske.

Bruk pute eller bilstol

Trygg Trafikk anbefaler at eldre barn, fra fire år og oppover, skal bruke beltestol eller pute til de er minst 135 centimeter høye. Når barna vokser ut av beltestolen, bør de gå over til bilpute fram til de blir 150 centimeter eller veier 36 kilo. Både bilpute og sete skal brukes sammen med bilens ­originale trepunktsbelter – og det er viktig at beltene er plassert riktig og strammet godt. Beltet skal det ligge lavt over hoftene og over skulderen til barnet.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no