ANNONSE

KULTUR

Hundvågs egen barnebokforfatter

Tekst: Pål Larsen


Publisert: 05.02.2016

På Ulsnes bor Hundvågs egen barnebokforfatter, Bente Østbø Maribu. Hun kommer nå ut med sin 3. barnebok «Ruffen finner lykken». Bente bruker mye tid på det lille tegnekontoret sitt hjemme på Ulsnes. Hun forteller at det hele startet som egenterapi i en vanskelig tid og at dette ble etter hvert umulig å stoppe. Alle bøkene hennes har viktige budskap barn kan lære noe av, noe som er svært viktig for henne.

– Det som er ekstra stas med «Ruffen finner lykken», er at Norges store forfatter, Tom Egeland, snakker varmt om boken min! Han har fått sniklest før den gikk i trykken. Etter mange år ved tegnebordet er det en enorm lettelse og endelig bli lagt merke til. Jeg har ikke en stor drøm om å bli rik på dette, men jeg har et stort ønske om å bli sett og hørt, forteller Bente.

I dine to første bøker er karakterene gresshopper og bier. Hvorfor ble det akkurat en maur denne gang?

– Grunnen til at hovedpersonen i denne boken ble en maur, var at min datter Dina hadde hjemmelekse om akkurat denne lille skapningen. Jeg har alltid visst at mauren er en arbeidsom liten krabat, men var ikke klar over det fantastiske systemet maurene har. At for eksempel mauren «melker» honningdugg fra ryggen til bladlus og at de dyrker sopp inne i tuene sine. Siden jeg hadde et ønske om å skrive og illustrere en bok om det å være ensom, ble det helt naturlig å bruke nettopp mauren. Det å være ensom er jo ikke det samme som å være alene. Hvordan føles det å være ensom i en maurtue? Er det mulig?

Var det vanskelig å bestemme seg for tittel på boken?

– Valg av tittel til denne boken var veldig lett. Karakterene i boken har fått navnene sine, Ruffen og Formica, på grunn av Formica rufa er det latinske navnet på Rød skogsmaur. Og hvorfor «Ruffen finner lykken?» Vel… det er vel lykke som er det viktigste for oss mennesker? Det å bli sett og verdsatt. Det å ha tid til hverandre og ta vare på hverandre.

Har du et spesielt budskap du vil nå fram med?

– Dette er som tidligere sagt en bok jeg selv kunne hatt veldig stor nytte av å ha lest selv for noen år tilbake. Dette er en historie om det å være en «giver» blant mange «mottakere». Det er nok helst oss voksne som vil kjenne oss igjen i denne historien, men mitt store ønske er at barna vil huske å ta med seg Ruffen og hans lysende hjerte som holder på å slukke, inn i ungdoms- og voksenlivet. Ruffen er nemlig en svært raus og omsorgsfull maur. Men passer han godt nok på sitt eget hjerte, eller er han mer opptatt av at de rundt ham har det de trenger? I mine tidligere barnebøker er budskapet omsorg, inkludering, det å være litt annerledes, «å tenke med hjertet», samvittighet og være litt rause mot andre. Denne boken er en litt annen side av samme sak. Det å sette en grense for seg selv hvor lenge en skal gi uten å få noe igjen? Og er det de du har gitt mest tid og omsorg til, som virkelig er til stede når du trenger dem, eller vil de helst bare være der når det er noe som kommer dem selv til gode? Dette får Ruffen smertelig erfare da han trenger sine venner som mest. Det er sårt, ydmykende, skuffende og trist og oppleve og innse at du står alene… I motsetning til meg selv, tar Ruffen grep litt raskere enn det jeg gjorde. Heldigvis. For å ta vare på seg selv og sitt eget hjerte må han gjøre noen forandringer i livet sitt. Slike forandringer kan være både vanskelige og smertefulle, men på sikt kan slike valg være livsviktige. Det å fortsette å tviholde på en «giverrolle» når en selv føler en står alene, blir for dumt… Verden er full av «givere» og «mottakere» og det er viktig å ha en balanse av slike mennesker rundt seg.» Forfatteren legger også til at dette kan høres litt brutalt ut, men at hun er sikker på at mange kan kjenne seg igjen i denne historien.

Hva er så budskapet i «Ruffen finner lykken»?

– Budskapet i boken er i ganske enkle trekk hvor viktig det er å ha mennesker rundt deg som tilfører deg noe og at du blir sett og verdsatt. Det å kjenne en enorm ensomhet i en «maurtue» kan i lengden være svært ødeleggende. I et samfunn der de fleste vil frem, de fleste vil ha mest, de fleste tenker på seg og sine, må vi ikke glemme de enkle ting som kan være små brosteiner i veien til vår egen lykke.

Er ikke dette en litt trist bok?

– Dette kan nok høres ut som en trist bok, men det er det absolutt ikke! Dette er en historie om at det er håp for forandring og det å finne sin egen lykke. Denne boken har en lykkelig slutt.

Vi regner med at dette ikke blir den siste barneboken som kommer fra Ulsnes?

– Hehe… Nei, så langt i fra, sier Bente kontant. – Jeg jobber for fullt med min 4. barnebok og er i sluttfasen med denne. Dette er en litt annerledes bok enn mine tidligere utgivelser. Den handler om Dina som kjeder seg hjemme i sommerferien. Alle er på ferie. Dina har en spesiell ballong som våkner til liv og tar Dina med på en reise rundt i verden. Dette er en koselig og lærerik bok på rim. Dina lander i forskjellige land og lærer på veien en rekke særtrekk fra hvert land. Alt fra statuer, bygninger, mat og dyr. Her treffer hun på mange koselige karakterer men også skumle farer! Denne boken har en litt overraskende slutt som kan få barna til å tenke litt selv.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no