ANNONSE

KULTUR

Fra ­Wergelands godnatt­sang 
til drap

Tekst: Lise Movinckel


Publisert: 05.02.2016

Prisbelønte Sylvelin Vatle har flere bøker bak seg som forfatter for både voksne og unge, og også blitt oversatt. Nå debuterer hun som krimforfatter med boka «Den 13. engelen», hvor handlingen utspinner seg på en avsides fjellgård.

– Idéen kom da jeg og familien kjørte oss fullstendig vill på en ferietur og havna på en skranglevei langt ute i fjellheimen. Vi stirret ut mellom vindusviskerne på ruskevær og stupbratt natur uten å ane hvor vi var eller hvordan vi skulle få snudd. Det øyeblikket festet seg.

– Den gamle fjellgården i boka er inspirert av en gård på fjellet heime på Osterøy. Fjellgården åndet av naturmystikk, slit og levende avtrykk etter folk som var borte. Løa i boka er eldgammel og står på den vesle gården der jeg sjøl vokste opp. Løa er stinn av minner, lukter og frodig fantasi. Jeg tok disse bygningene fra mi eiga fortid og flyttet dem ut i ville fjellet.

– Drivkrafta bak skrivinga er alltid den samme: Ut på kreativt og spennende eventyr! Jeg elsker følelsen av å legge i vei inn i det viltre ukjente og fråtse i alt som skjer der. Når jeg skriver, er jeg nesten mer sanselig og kroppsnær enn jeg er i hverdagen ellers. Landskapene lever og krever. Menneskene står fram og agerer med sine stemmer og lukter, hemmeligheter, følelser og finurligheter. Det er ganske underholdende – og ei real utfordring.

– I tillegg gav jeg meg sjøl den nye utfordringa å skrive krim. Jeg er glad i god krim, og har alltid ei krimbok tilgjengelig. Jeg har stor respekt for folk som kan håndtere denne sjangeren, skape motiver og handlingstråder og holde på hemmeligheter. Det var spennende å prøve.

– Først og fremst er dette ei heidundrende og underholdende fortelling. Jeg håper at leserne mine rives med fra første til siste. Samtidig er det ei fortelling om drømmer og ambisjoner som møter tøff virkelighet, om holdninger og sjølbilder som utfordres – og om ei nær, vestnorsk fortid som virker fjern.

– Målgruppa er tøffe sjeler med en god dose svart humor, pluss mot og vilje til å utforske den menneskelige villmark. Dette er ei bok for alle som liker ei spennende fortelling med mystiske og skumle understrømmer. Og for folk som liker å møte utfordringer uten telefonforbindelse.

– Tittelen spiller på en godnattsang skrevet av Henrik Wergeland: «Når jeg legger meg til hvile, tretten engler om meg står ...» Jeg har alltid kjent at det er en trist og litt skummel godnattsang – på grunn av den trettende engelen.

Om boka og skriveprosessen

Den unge og ambisiøse presten Peter Winston kalles ut til en siste samtale med den dødssjuke Marta Voll. Stormen raser og fjellveien er livsfarlig. Den sjuke ligger på en forblåst gård øverst i den ytterste villmarka. Oppdraget er lite fristende. Men da Peter får greie på at en ung, kvinnelig sjukepleier friskt har lagt i vei oppover mot fjellgården, kan han ikke være dårligere. Særdeles motvillig pakker han bibelen og kjører av gårde.

Da han kommer fram, oppdager han at gården er full av undersøkende blikk og vaktsomme pårørende. Han oppdager også at Marta verken ønsker trøst, bibelord eller velsignelse. Hun vil snakke. Etter hvert klarer hun å presse fram et begripelig ord: DRAP.

– Jeg håper at riktig mange kaster seg over boka. Dette er påskekrim fra den norske fjellheimen. For folk som skal på hytta, bør boka være blinkskudd. Handlinga spinner nemlig omkring et planlagt hyttefelt på syttitallet. Her kan folk få greie på hvilke spøkelser og mysterier som lusker omkring og lurer mellom hyttetomtene de har sikret seg. Og hovedpersonen er prest, så her får du alt du trenger i påska. Men ta med et tjukt pledd, varm kakao – eller helst sterkere saker. For dette er krim som sparker ifra. Folk som ikke skal til fjells, kan krølle seg sammen i godstolen og lese om alle prøvelser de er spart for, ved å holde seg heime.

Vatle avslutter med å pirre nysgjerrigheten enda litt mer:

– Er du glad i å avsløre og utforske hemmeligheter? Tør du å utfordre yttergrenser i naturen, i mennesker og i deg sjøl? Har du sansen for å smugkikke på folk som spiller ut mot hverandre på en trang og truende arena? Da er dette ei bok du kan glede deg til.

– Boka er et tilbud om god, gammeldags hauk-over-hauk og hvem-av-de-tilstedeværende-er-morderen-krim. Dette er ei fortelling for folk som liker følelsen av gåsehud og mystikk og den frydefulle spenninga ved å avsløre syndige intriger og utforske hemmelige rom i et avstengt terreng.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no