ANNONSE

Leserbrev

Å være en for andre gir livet mening

Tekst: Signe B. Trodahl

Daglig leder, Kirkens SOS i Rogaland

Illustrasjonsfoto: Colourbox


Publisert: 05.02.2016

– Å være til stede for mennesker som opplever livet på sitt vondeste er det mest meningsfulle jeg har brukt fritiden min på, har en frivillig i Kirkens SOS sagt, og er ikke alene om å tenke det.

I anledning «En for andre ­dagen» den første februar gjør jeg meg noen refleksjoner om hva det er som motiverer godt over halve Norges befolkning til å være frivillige hjelpere.

Hva ville Norge vært uten frivilligheten?

Over 60 prosent av den norske befolkning sier at de har utført en eller annen form for frivillig arbeid de siste tolv månedene. De mest engasjerte frivillige utgjør nærmere en million personer og utfører mer enn 10 timer frivillig arbeid i måneden. Det viser en undersøkelse Senter for forsk­ning på sivilsamfunn og frivillig sektor publiserte i 2015. De frivillige bidrar til fellesskapet på utallige måter: I idretten, som besøksvenn, som leksehjelper, hjelper flyktninger, arrangerer sosiale arrangementer, steker vafler, er vakt på krisetelefon og mye, mye mer. Det skal ikke mye fantasi til for å forestille seg at store deler av Norge ville stoppe opp uten denne uvurderlige innsatsen.

Første februar, den 1. i 2., kaller vi i Kirkens SOS «En for andre dagen». Fordi vi tenker at det er fint å ha en dag med det som fokus – hva vi kan være for andre. I år benytter jeg denne dagen til å sette søkelyset på alle dem som er en for andre stadig vekk.

Hva er det som motiverer til frivillig innsats?

Mange av Kirkens SOS’ frivillige medarbeidere er trofaste og har vært med oss lenge, noen i over 20 år!, uten å få noen form for økonomisk kompensasjon for innsatsen. Som daglig leder i en krisetjeneste som helt og holdent er avhengig av frivillige har jeg mang en gang spurt meg selv: Hva er det som motiverer dem? Dette spørsmålet er spesielt viktig når mange frivillige organisasjoner de siste årene har opplevd at det er mer krevende å rekruttere nye ildsjeler – og både vi og andre observerer at ikke alle de som engasjerer seg er like trofaste som tidligere.

Å være frivillig vakt på Kirkens SOS er en krevende jobb som utfordrer. Til alle døgnets tider sitter våre frivillige medarbeidere og prater eller chatter med mennesker som opplever større eller mindre eksistensielle kriser. Noen av dem som ringer eller skriver tenker på å ta sitt eget liv, noen er redde, ensomme, syke, eller vil bare slå av en prat fordi livet har både herlige oppturer og ubeskrivelige vonde nedturer. Våre frivillige medarbeidere får innblikk i andre medmenneskers verden på godt og vondt – det åpner ofte opp nye perspektiver i eget liv. Men det kan være tøft.

Magiske øyeblikk

Det hender at motivasjonen ikke alltid er på topp, det er normalt, men jeg tror ikke at våre frivillige ville holdt ut av ren og skjær pliktfølelse. Det er noe mer. Frivillighet, Norges frivillighetsbarometer 2014, bekrefter at «å være til nytte» er den absolutt viktigste motivasjonsfaktoren blant de frivillige i Norge, og dette er nok sant for de aller fleste frivillige i Kirkens SOS også.

«Det var bra dere var her i natt. Jeg var sikker på at jeg ikke orket mer, men nå tror jeg kanskje jeg kan greie å leve videre.» Tilbakemelding fra en innringer.

Det gjør noe med oss når samtalen på vaktrommet starter desperat og uten håp – og vi sammen finner gode grunner til å gi livet en ny sjanse. Det gjør noe med oss første gang en innringer forteller at hun har overlevd natten takket være en god medarbeider – en som evnet å se og støtte henne når hun trengte det aller mest. Det gjør noe med oss når vi sammen kan finne pusten gjennom et angstanfall eller kan dele frustrasjon, sorg og glede.

Det er i disse øyeblikkene våre frivillige medarbeidere føler at de utgjør en forskjell. Denne følelsen gir selve livet mening og nytt perspektiv, og vi får ny motivasjon til å fortsette det viktige arbeidet.

Ta kontakt med oss!

Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke og anerkjenne den enorme og helt nødvendige innsatsen alle de frivillige gjør hver eneste dag. Uten dere ville ikke Norge vært det samme. Og gjør du deg tanker om at du gjerne vil være «en for andre» så ikke nøl med å ta kontakt med ­Kirkens SOS. Vi trenger stadig flere ildsjeler for at vi alltid skal være tilgjengelig for alle som trenger noen å prate med.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no