ANNONSE

HUS & HAGE

I pakt med omgivelsene

Tekst: Kjersti Busterud 

Foto: Tri Nguyen Dinh / NTB scanpix


Publisert: 05.02.2016

AVSLAPPET: Hilde Lillejord og familien valgte å bevare mye av naturtomten rundt sitt funkishus. Både hus, terrassebord og rekkverk er i sibirsk lerk for å gli mest mulig inn i omgivelsene.


Mange velger å bygge et moderne funkishus. Men hvordan skape et passende uterom?

– Da vi skulle planlegge hagen, syntes jeg det var vanskelig å finne inspirasjon. Nordmenn har gjerne romantiske hager, men den stilen passer ikke så godt til et funkishus, sier Hilde Lillejord.

I fjor flyttet hun med samboer og tre barn inn i et nybygd funkis­hus med utsikt over Oslofjorden. Like etter begynte de å jobbe med hagen.

– Da vi flyttet inn, besto uteområdet stort sett av gjørme og sprengstein, så vi var nødt til å gjøre noe raskt, forteller hun.

220 kvadratmeter med ferdigplen og to lastebillass med grus senere er uteområdet blitt et ­variert landskap med tyttebærlyng, fotballplen og stor terrasse. Hagen tegnet de selv, med mål om å bevare mye av naturtomta og samtidig få en stram hage som sto i stil med huset.

Prosessen fram mot ferdig hus og hage er dokumentert på blogg og Instagram under navnet «­Lerkefunkis».

Kompakte hager

Hagedesigner i NyGaard, Jeanette Jakobsen, har planlagt mange hager for folk med funkishus.

– Det er ofte de unge som ­kjøper funkishus, og de setter gjerne av penger til hagen også. Mange nye hus blir dessuten bygget på små tomter, og da vil eierne gjerne ha hjelp til å få utnyttet den lille plassen som er, sier hun.

– Pergola og hagestuer er for eksempel veldig i tiden. Med tak over hodet kan man forlenge utesesongen og få mye glede av selv en liten hage, tipser hun.

Er naboen tett på, er det ekstra viktig å plante strategisk for å hindre innsyn.

– Ser naboen rett ned på hagen din for eksempel, kan du plante trær for å skjerme, sier hun.

Til en funkishage bruker ­Jakobsen gjerne stramme og vinter­grønne planter, prydgress og dekorsingel.

– En del bruker mye betong rundt et funkishus, men jeg foretrekker en type granittheller som passer godt til den stramme funkisstilen, sier hun.

Jakobsen tipser også om å skape et fokuspunkt i hagen.

– Når du ser ut av vinduet, er det fint å ikke bare se rett ut på en stor grill. Fokuspunktet kan være et tøft bed eller et stilig tre, forteller hun.

Lys i hagen er et annet av hennes tips, det får hagen til å se større ut på kveldstid.

Naturlig funkis

Hilde Lillejord valgte sibirsk lerk som materiale på både huset og uteområdet for å myke opp den stramme funkisstilen.

– Sibirsk lerk er vedlikeholdsfritt og harmonerer godt med ­naturen rundt. Minimalistiske hus i glass og metall kan fort bli lite hjemmekoselige, mener hun.

For å bevare naturtomten utvidet de terrassen på siden av huset til en stor uteplass framfor å sprenge vekk fjellet og anlegge gressplen.

Foran inngangspartiet har de lagt elvesingel, som er mindre skarp mot nakne føtter enn ­vanlig singel. Under la de ugressduk for å hindre ugress i å vokse opp, og grusmatter for å holde steinene på plass.

– Vi ønsket å holde hagen mest mulig vedlikeholdsfri, derfor har vi lagt ugressduker og brukt kantlister i stål mellom plen og grus. På et funkishus ­synes jeg det er fint å kunne gjenta de stramme linjene både inne og ute, uten for mye forstyrrende ugress, forteller hun.

Samtidig har hun lagt inn elementer for å myke opp, blant annet er trappetrinnene foran inngangspartiet støpt med litt mellomrom slik at blomster kan vokse opp.

Men aller mest fornøyd er kanskje familien med den overbygde terrassen.

– Den gjør det mulig å være ute uansett vær – vi har spist alle måltider fra april til september ute.

Funksjonalisme

Funksjonalisme er et begrep som hevder at det er en uløselig sammenheng mellom bruken av et objekt og formen på det. Begrepet er mest kjent innen arkitektur, og stilretningen legger vekt på at form skal følge funksjon. Forkortelsen «funkis» er et lånord fra svensk.

Funksjonalismen som stilretning oppsto i perioden 1920 til 1940. Den hadde da et klart sosialt mål: Å skape en arkitektur for det brede lag av folket, med boligbygging og enkel hjemmeinnredning som utgangspunkt.

Viktige kjennetegn ved funksjonalismen er blant annet geo­metriske former, sparsomt med dekor, rene linjer, lyse flater, vinduer uten sprosser og materialer som stål og betong.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia, nef.no)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no