ANNONSE

MOTOR

Bilister dekkslurver

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 05.03.2016

MØNSTERDYBDE: NAF anbefaler at du bytter vinterdekkene når mønsterdybden når 4 millimeter. 
(Foto: Heiko Junge)

To av fem bileiere har ikke sjekket vinterdekkene sine på over ett år – og bare ti prosent av norske bilister kontrollerer dekkene så ofte som vi burde.

– Vi anbefaler at man sjekker dekkene minst en gang i måneden. I tillegg til før og etter en langtur, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF. Han er kritisk til at norske bilister slurver med å sjekke tilstanden på dekkene.

En gang i måneden

– De fleste moderne dekk har slitasjevarslere. Her kan man enkelt lese av om dekket er utslitt eller ikke. Selv om lovkravet sier at man kan bruke vinterdekkene til det er 3 millimeters mønsterdybde igjen, anbefaler vi at man bytter når man har igjen 4 milli­meter, sier Engebretsen.

Han råder også bilistene til å være nøye med å sjekke dekktrykket.

– Korrekt dekktrykk sparer miljøet og reduserer forbruket. Viktigst er likevel at det øker sikkerheten. Husk på at du måler dekktrykket med kalde dekk. Riktig dekktrykk finner man i instruksjonsboken, på et merke ved førerdøren eller på innsiden av tanklokket, sier han.

Bransjen er skremt

– Urovekkende mange bilister er bortimot bevisstløse når det gjelder dekk. Ikke sjelden kommer bilister inn til oss for å skifte til vinterdekk, bare for å finne ut av at vinterdekkene allerede står på bilen, sukker Torleiv Dalen ­Haukenes i Dekkmann.

Han er bekymret over mang­lende kunnskap om dekk blant norske bilister.

– På verkstedene våre ser vi ­biler rulle inn med dekk som til de grader er utslitte. Disse bil­istene setter ikke bare sitt eget liv i fare, men også andres, sier han.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no