ANNONSE

REISE

Slik ferierer de miljø­bevisste

Tekst: Kjersti Blehr Lånkan


Publisert: 05.03.2016

SVERIGE: Kosterøyene i Bohuslän i Sverige er en idyllisk feriedestinasjon du kan dra til uten å fly. FOTO: Erik Johansen / NTB scanpix


Hvordan ferierer du hvis du vil få mest mulig ut av ferien uten å skade miljøet? Vi spurte noen av dem som burde vite det best.

Sist gang Miljøpartiet De ­Grønnes stortingsrepresentant, ­Rasmus Hansson, hadde ferie, satt han stort sett på rumpa på hytta med en bok om Stalin, med barn og venner som kom og gikk.

– Strålende ferie, kommenterer han.

For hvor drar du egentlig – og hvordan – hvis du er en samvittighets­full stakkar som vil få mest mulig ut av ferien uten å skade miljøet?

Hanssons beste råd er mer knyttet til reisemåte enn reisemål:

– Vær hvor som helst, men gjør noe annet og gjør det enkelt. Da kommer du nærmere både deg selv, det du gjør og der du er. Og sjansen for å irritere seg over prisen og ting som ikke funker, blir mindre, sier han.

Den neste ferien håper han blir noen dagers skitur i en eller annen fjellheim. «Det store ut­landet» ser han ikke så mye til.

– Som stortingspolitiker har jeg få reiser utenlands. Privat er det enda færre, men i sommer tok vi mot til oss og reiste helt til Arvika – i landet Sverige, av­slører han.

Villmarkstur i nord

Lederen for Fremtiden i våre hender, Arild Hermstad, liker at ikke for mye i ferien er planlagt på forhånd.

– Jeg vil helst ikke ha med mer enn jeg kan ha i en ryggsekk, og enten reise med sykkel, tog eller båt. Om jeg reiser langt vekk, vil jeg helst være lenge borte, sier han.

Sist sommer tilbrakte han en uke i leid hytte på Sydkoster, en øy utenfor Strömstad i ­Sverige. Han var også på sykkeltur i ­Danmark.

– Vi tok båten til København og syklet danmarksdelen av en nydelig sykkelrute til Berlin. Helt fantastisk! 15-åringen vår var også strålende fornøyd.

Sist gang Hermstad fløy, var til Alta i fjor, en tur han hadde planlagt i fire år.

– Jeg var tre uker på villmarkstur med en kamerat. Vi kom oss med bil fra Alta til Hetta, som ligger nord i Finland. Derfra padlet vi til Karasjok, og levde stort sett av det vi jaktet og fisket på turen. Det var strålende! Ingen mygg, en halv dag med regn, varmt om dagen, nordlys om natten, og ingen folk. Vi returnerte med fly fra Lakselv til Oslo, noen kilo lettere og mange fantastiske opp­levelser rikere, forteller han.

Han har allerede planlagt en to ukers tur til Italia neste sommer. Reisen nedover skjer med tog, og kombineres med opphold i ­Amsterdam og Alpene på veien.

Koster og sykkeltur

Lederen av Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, traff kanskje Hermstad på den lokale butikken på Kosterøyene, der også Haltbrekken tilbrakte én uke i sommer, riktignok på Nord­koster.

– Det meste av øya er naturreservat, og vi bodde på friluftscampen der, forteller han.

I sommer var han også på Bornholm.

– En flott togtur nedover ­vakkert svensk landskap, og deretter solskinn og rolige dager på øya. Du kommer deg til de fleste steder på Bornholm med sykkel.

Hans to nøkkeltips til en god ferie er natur og kultur.

– Et sted hvor vi kan oppleve flott natur og gjerne kultur som spiller på naturen, sier han.

Seiltur

Heller ikke Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona, trekker fram charterturer til Playa del Inglés som feriedrømmen. Den siste ferien hans var tre uker om bord på en seilbåt som seilte langs den svenske skjærgården, og en svipptur over Kattegat til ­Danmark.

– Jeg reiser en del i jobben til steder litt utenfor allfarvei, som for eksempel Murmansk, ­Tsjernobyl, Fukushima og ­Sellafield, så er ikke behovet for å reise i fritiden det aller største, sier han.

Likevel setter han pris på sol og frisk luft, å komme bort fra ­kontorets fire vegger, å oppleve nye ting og å få tankene til å gå i nye baner.

– Sist ferietur med fly var til Thailand, så helt utslippsfrie er ikke mine ferier. Men stort sett foregår de om bord på en nesten utslippsfri seilbåt i skandinaviske farvann, sier han.

Miljøvennlig ferie

• Reis sjeldnere, bli lenger. Hvor mye får du egentlig sett av Paris på 48 timer? Hvis du tar færre turer i året, og heller blir lenger, vil du få bedre tid til å bli kjent med stedet du besøker.

• Reis sakte. Tog, for eksempel interrail, er miljøvennlig og sosialt, og samtidig får du sett natur og landsbyer.

• Reis kort. Hvor godt ­kjenner du egentlig Norge og våre naboland?

• Se etter reisearrangører og hoteller som er miljøsertifiserte.

• Kjøp klimabillett, og bidra slik til å finansiere overgangen fra fossil til fornybar energi i land i sør.

• Reis på egen hånd, fremfor på arrangert tur. Ved å bruke lokale guider, restauranter og over­nattingssteder kan du legge igjen mer penger i lokalsamfunnene. Den økende trenden med ­all-inclusive bidrar som regel til det motsatte.


(Kilde: Fremtiden i våre hender)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no