ANNONSE

SPORT & FRITID

Ute en ­vinternatt

Tekst og foto: Kjersti Blehr Lånkan


Publisert: 05.03.2016

FRILUFT: Christer Gundersen dropper gjerne teltet og sover heller under åpen himmel. 
Da bruker han en vindpose utenpå soveposen.


Du visste det kanskje ikke, men det fineste stedet å sove på vinteren er ute. Slik gjør du det uten å fryse.

De fleste av oss forbeholder utesoving til de varmere årstidene og kryper godt under dyna om nettene på vinteren.

– Jeg vil påstå at folk går glipp av noe, sier frilufts­entusiast ­Christer Gundersen, der han trasker innover hedmarks­skogene. Han drar en pulk, sove­pose (hvis du ikke har vinter­pose, kommer du langt med to tynne inni hverandre), skumgummiunderlag (det kan være godt å ha to), telt og vindpose (til å trekke utenpå soveposen – for deg som vil sove under åpen himmel). Omtrent 15 – det vil si halvparten av overnattingene han har utendørs i året – gjør han på vinteren.

Gundersen er opptatt av at man ikke nødvendigvis trenger å kjøpe nytt utstyr. Selv setter han opp tresesongersteltet sitt på en-to-tre, fester bare bardunene med ekstra lange plugger.

– På fjellet bør du ha et mer ­solid vintertelt, medgir han.

Selv foretrekker han imidlertid, så langt det lar seg gjøre, å droppe teltduken, eventuelt å bruke bare innerteltet.

Jobb deg varm

Dét er fotograf, forfatter og selvtitulert «profesjonell turidiot» Marius Nergård Pettersen enig i.

– Det fineste er jo å bo under åpen himmel. Spesielt nå på vinteren. Hvis det er 30 eller 25 minus, synes nok de fleste det ville vært tryggest å krype inn i et telt. Men hvis det er vindstille, du kan fyre opp bål, og ha klart litt opptenningsved til du våkner, er ingenting så deilig som bare å stikke hodet ut av soveposen om morgenen og begynne dagen under åpen himmel, mener han.

På starten av året tok han en ukestur i fjellområdene i Telemark. Temperaturen lå på mellom 20 og 25 minus, og han lå ute nesten hver natt. Pettersen understreker at det kreves litt arbeid for ikke å fryse på en slik tur.

– Når du kommer fram til campplassen, må du jobbe ganske hardt til alt er som det skal være. Du må samle masse ved, mer enn du tror, og ha nok snø til å smelte vann, sier han.

Selv graver Pettersen helst bålgropen helt ned til bakken, selv om det er 1,5 meter snødybde. Derfra graver han ut, slik at liggeplassene også blir på bakkenivå.

– Det er ganske mye arbeid, men da har man en lun grop å ligge i, sier han.

Når dét er gjort, trekker ­Pettersen ned i soveposen, med hodet mot bålet, så soveposen ikke risikerer å ta fyr. Med hodet og armene fri kan han lage mat på bålet fra soveposen.

Til våren kommer han og turkamerat Mikkel Bølstad ut med boken #mikroeventyr, om små turer som kan gi store opplevelser. Pettersen råder nybegynnere i utesoving til å begynne i det små.

– Start gjerne med turer der du kan gå hjem om natten hvis det skulle bli kaldt. Og helst i temperaturer varmere enn ti minus, råder han.

Sove ute-alternativer

I tillegg til friluft har Pettersen sovet i gapahuk, under diverse varianter av presenninger og ­duker, under tettvokste trær (som er veldig fint til det eventuelt begynner å dryppe, hvis snøen på greinene smelter), i huler og under steinheller og løse kampesteiner, under båter og kanoer, i hengekøye, i snøhule. Og telt, da.

– Steinheller blir kalde om vinteren, de fungerer bedre andre årstider, sier han.

Anders Sten Nessem, fungerende avdelingsleder for kommunikasjon i Den Norske Turistforening, foretrekker snøhule, hvis han absolutt må inn under tak på tur om vinteren.

– Det tar lengre tid enn telt, men telt er mer utsatt for vær og vind. I snøhulen er det vindtett, og det blir null grader, sier han.

Slik lager du en klassisk snø­hule, forklarer han: Finn en skikkelig snøskavl. Den bør helst ligge litt høyt oppe i fjellsiden, så hvis det skulle gå et skred, går ikke snøhulen med den. Helningen bør ikke være brattere enn 25 grader. Stikk gjerne inn en sonde­stang, den bør gå i hvert fall 2,5 meter inn i snøen. Grav så en sjakt rett inn i fjellskråningen, lag en igloform på innsiden.

– En halv meter eller meter opp på hver side lager jeg en sengebrink. Så kan man stenge igjen inngangen for at det skal bli lunere, spesielt ved dårlig vær. Kulden legger seg i kuldegropen, mens det blir lunt og godt på brinken. Hvis du også har noen stearinlys, blir det veldig hyggelig, forteller Nessem.

Råd til nye utesovere

• Starttips: Begynn i det små, spesielt på vinteren og hvis det er kaldt. Det bør være varmere enn 10 minus. Begynn med så korte turer at du føler deg komfortabel med det og kanskje kan dra hjem hvis det blir for kaldt.

• Utstyr: Ha en sovepose som er varm nok, og gjerne to tykke skumplastunderlag, forsterk eventuelt med granbar under, eventuelt også reinsdyrskinn eller saueskinnsfell. Hvis du ikke har en skikkelig vintersovepose, kommer du veldig langt ved å tre to tynnere soveposer inni hverandre. En vanlig lakenpose inni soveposen hjelper også. Et vindtett trekk du kan trekke utenpå soveposen (og gjerne liggeunderlaget også) er lurt hvis du skal sove under åpen himmel, særlig hvis det blåser opp litt. Test utstyret på småturer før du legger ut på langtur.

• Klær: Kle deg i ull, så mange lag du trenger. To lag er gjerne fint i soveposen. Ikke ligg i yttertøy, det blir fort klamt, og du får ikke varmet opp soveposen. Ha gjerne to luer på hodet, en tynn i ull innerst og en vindtett ytterst. Og dekk godt til halsen.

• Mat: Spis godt før du legger deg, for å lagre energi og holde varmen gjennom natta.

• Plass: Ikke ligg på et værutsatt sted, søk ly. For eksempel inni et skogholt, eller nedi en liten dal i stedet for oppå en topp.

• Bål: Samle mye mer ved enn du tror du må ha. Vedhaugen går utrolig fort, i hvert fall hvis du skal fyre opp om morgenen også. Ikke ta de fineste døde trærne i et område, gå heller for små, døde trær. Ikke ødelegg landskapet rundt deg for å lage et bål.

• Kulda: Hvis du begynner å fryse, ikke stå og kjenn på at du fryser. Hvis du er våt, skift klær fort. Hvis du bare er kald, vær mer i bevegelse. Arbeid hardere, så du får varmen igjen. Hold deg varm og i bevegelse til du ligger i soveposen.

• Telting: På fjellet bør du ha et ordentlig vintertelt, som tåler at det kommer tunge snøfall og som takler sterk vind, med barduner og stormmaster rundt. Tramp ned snøen med skiene på tomten der teltet skal opp. Husk snøplugger (ev. kan du lage plugger av noen pinner, de bør være minst 30 cm lange). Du kan også fint bruke staver og ski, for å slippe å bære på masse ekstra plugger. Grav gjerne en kuldegrop i forteltet, for å ha litt mer plass til beina om morgenen, ev. til å lage mat. Primus skal ikke brukes i teltet, ifølge produsentene. Vis varsomhet, og ha lang avstand til teltduken og annet lett­antennelig materiale hvis du likevel gjør det.

(Kilde: Marius Nergård Pettersen)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no