ANNONSE

SPORT & FRITID

Låglia

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Fotturer i Rogaland», Dreyer Bok


Publisert: 05.03.2016

Fra parkeringsplassen på Ytre Sikvaland går en over gjerdeklyveren og følger landbruksvei ned mot den neste klyveren, over en gressdekket knaus og ned på landbruks­vei igjen.

Like etter en stor sving står det en pil i fjellet til venstre hvor stien fortsetter over til neste vei langs en uferdig vei ned i granskogen og videre fram til Helle­vatnet. En gammel steinklopp gjør det enkelt å ta seg over osen. Følg så utmarks­veien gjennom kultur­landskapet på nord­siden av Nipetjørna og stien bort til gjerdeklyveren i andre enden av vannet. Nå går det jevnt opp­over på tydelig sti til Stokketjørsvatnet. Bekken fra Sevlivatnet kan være en ­utfordring dersom det er mye vann. Fra bekken går det jevnt oppover gras­bakken og over myra under Tjursfjellet før det stiger bratt oppover skaret ved Tjorsvatnet. På toppen av skaret går stien opp til venstre før den fortsetter inn­over lyngheia. Fyllemyrvatnet ser en etter en stund nede på høyre side, og snart dukker det hvitmalte huset i Låglia opp. Tunet ligger flott til på den grønne enga et stykke opp fra vannet i ly for nordavinden. I folketellingen fra 1901 er stedet omtalt som «Låglien af ­Sikveland», som er en gård på heia mellom Sikvaland og Osland uten veiforbindelse med omverdenen. Med 3 kilometer til nærmeste nabo ble seks av syv barn født her inne i perioden 1898 – 1916. I tillegg hadde familien kyr, sauer, geiter og en hest til å livnære seg av. Store, flotte tørrmurer er det som er igjen av fjøset. Telefon fikk de installert, men strømmen uteble. Faren bar ungene på ryggen til Sikvaland for at de skulle komme seg på skolen. Det er godt å sitte i ly bak murene og spise nisten og tenke tilbake på slik det var her inne for vel hundre år siden. Den rød­merkede stien følges tilbake til Sikvaland.

Hvordan komme dit:

Fra Undheim følger en Sikvalandsvegen, Fv-201 mot Sikvaland. Ca. 400 meter etter Tjålandsbakken er det skiltet parkeringsplass på nedsiden av veien. Vis hensyn ved parkering.

Totalt: ca. 6 km og tar 2–3 timer.

Vanskelighetsgrad: 2 støvler


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no