ANNONSE

REISE

Salt og sjokolade i barokkbyen

Tekst og foto: Johan Öberg


Publisert: 05.03.2016

FRA BORGEN: Utsikt over Salzburg fra borgen Hohensalzburg.


Musikken toner gjennom Salzburg. Men det var et hverdagsprodukt som la grunnlaget for den østerrikske byen.

Det var et produkt vi i dag tar for gitt, som bygde opp Salzburgs rikdom og arkitektoniske skjønnhet. Og navnet avslører hvor pengene engang kom fra: Det tyske ordet «salz» betyr så klart salt. Derfor begynner vi vår oppdagelsesferd flere hundre meter under bakken.

Et lite tog skramler fram i en trang gruvegang under Dürnberg. 40 hvitkledde turister fyller de smale vognene. Når vi har ­steget av nede i dypet, i salt­gruven i Hallein, kjennes taket enda ­lavere.

Saltet på gruveveggene er overraskende nok ikke hvitt, med ser mer ut som vanlig gråstein, bare litt mer glitrende. Kelterne brøt salt i fjellet her allerede for 7000 år siden, men den virkelige ­boomen kom langt senere.

Barokkpalass

Vi møter gruvens forrige eier – Salzburgs erkebiskop Wolf ­Dietrich von Raitenau – i form av små spillefilmer på ulike steder i fjellet. Han styrte i Salzburg da 1500-tall ble 1600-tall. Da var salt svært dyrt, så han og byen ble raskt rike. Byggingen av barokk­palassene og de mektige kirkene kunne starte.

Men hovmod står for fall. ­Etter en tilsynelatende unødvendig konflikt med Bayern ble erke­biskopen fengslet i den storslåtte hvite borgen Hohensalzburg, toppen av et bratt berg midt i byen. Stedet er i dag en av byens fremste turist­attraksjoner.

– Wow, it’s amazing, utbryter Julia fra Toronto da vi i en ­gruvegang passerer skiltene som markerer grensen mellom Østerrike og Tyskland.

Å vandre nede i det under­jordiske, mellom to land, er virke­lig ikke dagligdags. De lange, bratte rutsjebanene mellom ulike nivåer i gruven forteller om livet her nede. Arbeiderne rutsjet på dem helt til salt­uttaket opphørte på 1980-tallet. For å få god gli hadde de «­rumpelær» i bukse­baken.

Toner over byen

Lærbukser er fortsatt populært i det konservative Salzburg – da i form av svindyre «leder­hosen», som selges i mange butikker som har spesialisert seg på tradisjonelle klær.

En annen shopping­klassiker er så klart mozartkugeln – sjokolade­kulene innpakket i gullfolie som prydes av den berømte komponistens portrett. De masse­produserte kulene smaker helt greit, men originalen – i sølvfolie – er fantastisk gode. De lages av Cafe-Konditorei Fürst, der man fant på oppskriften i 1890.

Det aller beste i Salzburg er spaserturene – gjennom de smale smugene i gamlebyen, og over Domplatz, Residenzplatz og Mozartplatz. Fra sommeråpne vinduer i 1600-tallsbygninger kan man være nesten sikker på å høre tonene fra musikere som øver. Pianotriller her, en strykekvartett der. Et perfekt soundtrack i Mozarts fødeby, der de berømte festspillene trekker til seg musikkelskere fra hele verden – hvis de har klart å få tak i billetter. Alt blir raskt utsolgt, men til Festspeilhaus kan man være heldig å få uavhentede billetter som gjør det mulig å nyte musikken sammen med herrer i smoking og damer i aftenkjoler.

Det finnes også rikelig med andre konsertmuligheter hver kveld. I januar arrangeres en spesiell Mozart-uke, som er nesten like kjent som festspillene i juli og august.

Vi går på Mozart-middag på byen eldste restaurant, den vakre Stiftskeller St. Peter. Her får vi en helaften med arier og duetter fra Don Giovanni, Figaros bryllup og Trollfløyten mellom rettene.

Familien von Trapp

Wolf Dietrich von Raitenau – som kontrollerte saltutvinningen – etterlot seg en av Salzburgs fremste attraksjoner: palasset Mirabell. Her kan man nyte en vakker barokkhage med fontener, statuer og blomsterrabatter i fine mønstre.

Mange av gjestene i Mirabellgarten har kommet for å gjenoppleve en av de mest kjente scenene fra filmklassikeren «Sound of Music», som bygger på en sann historie om den ­syngende familien von Trapp. Her i hagen synger Julie ­Andrews «Do re mi» mens hun danser med kaptein von Trapps sju barn, som hun er blitt ­guvernante for.

– Veldig manga engelske, amerikanske og asiatiske ­turister kommer til Salzburg på grunn av «Sound of Music». Det merkelige er at Salzburg-innbyggerne selv ikke kjenner til filmen, ettersom den bare ble en flopp i de tysktalende ­landene ved premieren i 1965, forteller Andrea Minnich, ­markedssjef på Tourismus ­Salzburg.

Cirka ti prosent av de tre millionene turister som overnatter hvert år, kommer for musikalens skyld, og nesten alle tar en halvdagstur til innspillingsstedene i og rundt byen. Med på kjøpet får de arkitekturen og bylivet i en av Europas vakreste barokkbyer. Naturen omkring byen er en reise verdt i seg selv.

Reisefakta

•Salzburg har alt vi forbinder med Østerrike – overdådig barokkarkitektur, musikalsk arv, natur med grønne ­enger og høye fjelltopper.

• Valuta: 1 euro = 9,29 NOK

• Prisnivå: Cirka 30 prosent under det norske, noe som særlig merkes på kollektivreiser og restauranter.

• Sesong: Året rundt, med besøkstopp fra juli til ­september, og i desember.

• Reise dit: Norwegian og SAS har direktefly fra desember til april, priser fra kr 399 én vei. Man kan også fly hele året med mellomlanding i for eksempel London eller Wien, flere selskaper.

• Reise rundt: Mye finnes innen gangavstand. Ellers er buss og lokaltog billig – spesielt med dagskort. Også taxi er mye rimeligere enn hjemme.


Salzburg-tips

• Schloss Hellbrunn: Jakt- og lystslott i sykkelavstand. Her moret byggherren ­Marcus Sitticus seg kongelig på fester som var ­fuktige på mer enn én måte – se opp for de mange lumske fontenene!

• Untersberg: Ligger rett sør for sentrum, ta busslinje 25. Det mektige fjellet ­reiser seg 1973 bratte meter over byen. Taubanen er en spennende opp­levelse med fantastisk utsikt over Salzburg og Alpene når været er klart.

• Som et kontant stilbrudd med det konservative Salzburg står byens moderne kunstmuseum Museum der Moderne oppe på Mönchsberg. Her vises kunst fra 1950-tallet og fremover.

• Bare noen mil utenfor byen ligger sjødistriktet Salzkammergut. Sommerstid er det fin badetemperatur i Wolfgangsee, Mondsee og andre kjente, turkise innsjøer kranset av flotte fjell.

• Det er kort til flere kjente skisteder. Vinterstid ­anbefales den daglige gratis­bussen til Flachau, sju mil sør for Salzburg.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no