ANNONSE

SPORT & FRITID

Bringedal – Skopollen

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Fotturer i Rogaland», Dreyer Bok


Publisert: 19.03.2016

Fra parkeringsplassen i Tronvik går en gjennom porten nedenfor hyttene og følger den steinsatte veien oppover de 1,1 kilometerne til Bringedalshytta. Det lar seg gjøre å trille barnevogn opp til Bringedal.

Det går først jevnt innover den trange dalen langs Bringedalsbekken. Etter hvert blir kneika oppover ganske bratt. Ved den flotte fossen flater det litt ut før det går videre oppover til Bringedals­tjørna. Veien går i lia ovenfor Bringedals­tjørna hvor beveren har lagt skogen flat på andre siden av vannet. Nå er det bare en kneik igjen før en er framme på tunet til det som en gang var en heiagard. Den ligger lunt til mellom ­fjellene. Store ­murer står igjen etter ­fjøset, og gårdshuset ble ­revet for kort tid siden etter å ha stått til nedfalls i noen år. En grindabygghytte ble satt opp på den gamle grunn­muren. En lun uteplass med tak langs byggets framside er til fri benyttelse, men ønsker en å benytte seg av resten av bygget, må en kontakte Dalane friluftsråd. Dessverre er det slik her, som andre steder, at skogen har spredd seg utover innmarka. Bringedalshytta er utgangspunkt for flere ­merkede turer i dette fine skogsområdet.

Fra hytta går turen over den fine, ­gamle steinbrua og følger merket sti oppover gjennom granskogen. Når en nærmer seg fossen, tar bjørkeskogen over, og det blir fuktigere og mer kronglete å ferdes. Den beste utsikten til fossen får en ved å gå opp til stidelet og gå derfra mot fossen. Fossen er et flott skue der den renner utfor fjellet og ned i ­Bringedal. Skopollen ligger ovenfor fossen, men for å komme dit, går en tilbake til stidelet. Stien krongler seg stedvis bratt opp gjennom skogen til Kredjen. Hele tiden hører en og ser fossen mellom trærne. Fra Kredjen er det flott utsikt over Bringedal og utover Lundevatnet. Det øverste parti av fossen er godt synlig herfra. Fra utsikts­punktet fortsetter stien inn i Einarvatn naturreservat som ligger i Flekkefjord kommune. Stien går langs Kregemyr, og fra stidelet går en i retning Skopollen. Stien fortsetter ­under høyspent­ledningen og krysser Skotsmyr før det går oppover mot Sko­pollen. I det en krysser steingjerdet er en tilbake i Lund kommune og ute av naturreservatet. For å komme til Skopollen må en krysse bekken, som renner ut i fossen lengre nede. Krysningen skjer over bro. Oppe ved idylliske Skopollen står en postkasse med gjestebok. Fra Skopollen går merket sti ovenfor den gamle hytta og over høydedraget før det går nedover. Over en kløft henger restene av en gammel hengebru, så her går stien ned og bratt opp av kløfta. ­Stien fortsetter gjennom skogen ned til Bringedal. Herfra følger en veien tilbake til Tronvik.

Hvordan komme dit:

E-39 forbi Moi til Tronvik og parker på den store raste­plassen på venstre side med toalett.

Totalt: ca. 5,8 km og tar 2–3 timer.

Vanskelighetsgrad:

Bringedal: 1 støvel

Skopollen: 3 støvler


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no