ANNONSE

REISE

Vakre, 
­varme, 
pompøse 
Wien

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen


Publisert: 19.03.2016

DONAU-METROPOLEN: Wien, som er den største byen langs Donau, har i løpet av de siste 25 årene blitt en forlokkende by å besøke, og blant verdens beste byer å bo i. (FOTO: Josef Muellek / Shutterstock)


Nordmenn har begynt å få øynene opp for Wien og alt det mektige byen kan skilte med. Men metropolen ved Donau har også mange skjulte perler.

I 2013 kom Knut Olav Åmås og Knut Aastad Bråten med en reise­guide fra New York. Nå er det sin favorittby nummer to de har kartlagt i bokform: «Wien. 100 unike opplevelser».

– Jeg tror jeg har vært der rundt 50 ganger siden jeg dro til Wien for første gang i 1990. Reisen dit går gjerne grytidlig lørdag morgen, med retur sent mandag kveld. Da får jeg nesten tre hele dager i det jeg mener er verdens beste by, sier Åmås, som er direk­tør for stiftelsen Fritt Ord når han ikke skriver reiseguider.

Stiv og formell, varm og intim

I 1990 var Wien litt grå og trist, ifølge forfatteren. Men Øster­rikes hovedstad har endret seg på mange måter, og framstår som langt mer fargerik nå, hevder han.

– Noen opplever Wien som stiv, formell og pompøs. Det er til en viss grad sant, men byen er samtidig ­intim, hyggelig og full av overraskelser. Wien har en varmere og mer avslappet atmo­sfære enn mange av de andre store byene i Europa og USA, synes Åmås.

Han mener byen har noen av verdens beste kaffehus, som Café Prückel og Café Frauenhuber, og museer, som kunsthåndverksmuseet MAK og verdens eneste globusmuseum. Åmås anbefaler også vandringer langs Donau og Donaukanal, i en av de stase­lige parkene eller i smågatene og smugene i sentrumskjernen Innere Stadt. Wien er ellers viden kjent for sine konserter med klassisk musikk av høy klasse, for eksempel i Musikverein, Konzert­haus og Staatsoper.

– Uansett hvor du er i Innere Stadt, som har hundrevis av trange og trivelige gater, er det korte avstander til flotte opplevelser, vakre attraksjoner og ypperlige matsteder. Det store utvalget av gode restauranter, gjerne med lokale spesialiteter, er blant de merkbare forandringene i Wien i løpet av de siste 25 årene. I tillegg har mange av de gamle og storslåtte byggverkene, museene og fri­områdene fått betydelige overhalinger, mens nye severdigheter har kommet til. Wien har også en rekke fine steder som er lite kjent blant de tilreisende, sier han.

Vandring i Wiens vinhager

For 20-30 år siden var ikke Wien en by nordmenn valfartet til. Men ifølge Åmås har det de siste årene gått fulle fly fra Oslo til Wien flere ganger i uka.

Astrid Versto, Norges ambassadør i Kroatia, forteller at det var veldig mange norske turister i Wien da hun var ministerråd der fra 2008 til 2012.

– Byen har utrolig mye å by på av kultur, mat og praktfulle bygninger. Det er hyggelig å være der, og enkelt å komme seg rundt i byen. Wien er trygg, ren og svært godt vedlikeholdt. Jeg skjønner godt hvorfor mange nordmenn tar turen dit, sier ­Versto.

Hun bodde i bydelen Grinzing, og spaserturer i Grinzings vin­hager er blant hennes beste ­minner fra tiden i Wien.

– Det er ikke mange hoved­steder i verden som kan skilte med en anselig vinproduksjon. Wien kan det, og det er vinranker rundt store deler av byen. Det er virkelig verdt å få med seg en tur i en av vinhagene, etterfulgt av et måltid på et av Grinzings mange nydelige vinkroer. Kroene har sin egen hjemmelagde vin, laget på druer fra egen vinhage.

– En tur til den UNESCO-­vernede Wachau-dalen, som ligger én times kjøretur fra Wien, er også verdt å få med seg. Det er veldig mye å gjøre og mye fint å oppleve i og rundt Wien. Det er rett og slett en fantastisk by. Den har alt – unntatt sjøen. Til gjengjeld har den en vakker elv, sier Astrid Versto.

Fakta om Wien

• Østerrikes hovedstad har rundt 1,8 millioner innbyggere.

• Fra Gardermoen går det direktefly med Norwegian og Austrian Airlines noen dager i uka. Med SAS og andre fly­selskap må du mellomlande.

• Er flere ganger blitt kåret til verdens beste by å bo, eller blant verdens beste. I Mercer Quality of Living Survey har Wien toppet de seks siste årene.

• Wiens offentlige transport­system trekkes ofte fram som noe som gjør byen attraktiv for både fastboende og turister.

• Wiens historiske sentrum i ­Innere Stadt er blant ­UNESCOs ­verdensarvsteder.

• Wien er kjent som musikkens by, blant annet fordi den fostret ­musikere som Johann Strauss og tiltrakk seg storheter som Haydn, Mahler, Mozart og Beethoven.

• Har mange monumentale byggverk fra Østerrikes storhetstid i ­europeisk historie, særlig fra 1600-tallet og fram til begynnelsen av 1900-tallet. Noen eksempler er ­Belvedere, Hofburg, Schönbrunn-­palasset, ­Looshaus, ­parlamentsbygningen, råd­huset, nasjonal­biblioteket og operahuset Staatsoper.


Wien-anbefalinger

Knut Olav Åmås og Knut Aastad Bråten har ­skrevet reiseguide om Wien, utgitt på Kagge Forlag i 2016. Her er deres egne tips:


Opplevelser

• Globenmuseum. Vegg i vegg med keiser­palasset Hofburg. Visstnok verdens eneste globusmuseum, svært interessant for alle historie- og geografiinteresserte.

• Museum für angewandte Kunst (MAK). Et fantastisk design- og kunsthåndverksmuseum som viser fram mye av det vakre og radikalt nyskapende Wien ble kjent for rundt år 1900.

• Wiener Musikverein og Wiener Staatsoper. Wien er en av verdens aller fremste musikkbyer. Når du har bestemt reisedatoer, bør du skaffe deg billett til en konsert eller opera, med samtidens aller beste utøvere.

• Klosterneuburg. Bare en halv time med tog fra sentrum ligger et av Østerrikes største og ­vakreste klostre, over en liten landsby ved elven Donau. Fascinerende historie, og i tillegg en av landets største vinprodusenter. Du får omvisning i fabrikken og de mørke vinkjellerne.Restauranter

• Guaschmuseum. en enkel og rimelig ­restaurant med byens beste gulasj, den ­ungarske nasjonalretten.

• Trzesniewski. En liten, gammel matbar med herlige små brødstykker med spesiallaget ­pålegg i 22 varianter. Filialer flere steder i byen.

• Tian. Den beste vegetarrestaurant vi noen gang har spist på.

• Meierei im Stadtpark. Har fokus på retter av ost og melk. Herlig!


Kafeer

• Café Frauenhuber. Wiens eldste kaffehus, 
i byen der kaffetradisjonene oppsto etter tyrkernes beleiring i 1683, da de etterlot seg sekker med kaffe.

• Café Prückel. Unngå turistfellene. Prückel, 
fra etterkrigstiden, har mye bedre stemning.


Utendørs

• Ringstrasse. Ta en sykkel- eller løpetur rundt den brede, tre-omkransede alleen som ­strekker seg som en ring rundt hele sentrum, Innere Stadt. Underveis ser du alt det beste Wien har å by på av storslagen arkitektur.

• Stadtpark. Wiens viktigste bypark, med stier, innsjøer, kanaler og statuer.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no