ANNONSE

HUS & HAGE

Sterke farger tillatt!

Tekst: Maria Soxbo


Publisert: 19.03.2016

SPENNENDE KOMBO: En knallrød bokhylle passer utmerket sammen med en gul sofa, mener Camilla Lundsten. 
FOTO: Jonas Ekströmer/TT


Tør du å male kjøkkenet gult? Eller hva med knallrøde innslag i stuen?

Bokaktuelle Camilla Lundsten er proff på farger og mønstre, og for henne er det kort vei mellom liv og lære. Noen kjenner henne gjennom de finurlige mønstrene og lekne produktene hun skaper i selskapet Littlephant. Og etter en serie fargerike barnebøker, har Lundsten nå kommet med interiør­boka «Färgstarkt!», som skal lære svenskene å takle sterke farger og vie større oppmerksomhet til det helhetlige bo­miljøet. Men hun røper en rekke «hemmeligheter» fra boken som også kan komme nordmenn til gode.

– Farger er som oksygen for meg, jeg ville ikke klart å puste uten. Mamma var tekstil­designer akkurat som meg, og jeg har vokst opp med farger rundt meg. Det har nok hatt stor betydning, og noen ganger tar jeg meg i å lure på hvordan verden ville sett ut hvis alle vokste opp i kritthvite hjem, sier Lundsten.

Fargeklatter overalt

Hennes forhold til farger kommer tydelig fram i hennes eget hjem. Veggene er, når sant skal sies, i stor grad hvite eller grå, men kjøkkenet er solgult, stuen domineres av en rød hyllevegg og overalt finnes mønstre – både grafisk «­stramme» og mer organiske og lekne.

– Hvitt, svart og grått er også farger. Det er lett å glemme. Og i et hjem med mye hvitt og grått, kan mønstre gjøre mye for å bringe liv inn i interiøret. Alle kan lære seg å bruke farger – det handler kun om å prøve og feile. Det er som å lære seg å sykle, mener Lundsten.

Hennes viktigste tips når man skal innrede et rom, er å tenke «fargetrioer»: én hovedfarge og to komplementær­farger. Hun mener også det er viktig å velge bort farger. Less is more, som det heter. Til gjengjeld er det nesten ingen grenser for hvilke nyanser som kan kombineres.

– Det kommer ganske enkelt an på ens personlige fargesyn.

Noen triks

Hun forklarer at en farge oppleves ­sterkere jo større flate den dekker. Det kan derfor i en del tilfeller vært lurt å gå ned i farge­styrke og velge en litt «­skitten» tone. Rosa er et godt eksempel – det oppleves som mer «voksent» ­dersom man velger en litt mørkere variant.

Men alt er en smakssak. Lundstens gule kjøkken har vært sånn i 10 år, og hun er ennå ikke lei.

– Med tiden blir farger som venner.

I boken er hun opptatt av at innredning skal skje på mest mulig miljøvennlig vis.

– Alt nyprodusert vi kjøper, inne­bærer slitasje på miljøet, dessverre. Det er menneskelig å av og til ønske noe helt nytt, men man bør i det minste forsøke å velge ting som man ikke behøver å bytte ut etter et år eller to, sier hun, og legger til at aller helst bør man fikse opp det man allerede eier.

Noen mener det nærmest er blasfemi å gi arvestykker og antikviteter en «make over». Hun er uenig. Er det noe som kan tenkes å ha høy verdi, bør man kanskje rådføre seg med en ekspert, men dersom en gjenstand først og fremst har emosjonell verdi, er det bare å kjøre på, mener hun.

Man kan for eksempel ha en kommode som er et minne fra bestemor, men som rent stilmessig ikke passer inn.

– Da bør man føle seg fri til å modernisere. Gi gamle gjenstander nytt liv. Da er det mulig de blir boende i familien gjennom generasjoner uten å ende opp som irritasjonsmomenter, mener hun.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no