ANNONSE

HUS & HAGE

norsk naturgjødsel: rogalands egne produkter


Våren er her. Få ut gjødselen – nå!

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Paulo Pagani


Publisert: 19.03.2016

Bestselgeren og nykommeren. En sekk Helgjødsel og et spann Kumix presenteres av daglig leder Ole Gunnar Fuglestad og selger Tone Rosnes.


Fakta:

Norsk Natur­gjødsel AS

HVA:

Norges største produsent av naturgjødsel til landbruk og hage, med forhandlere over hele landet.


AKTUELL MED:

Våren er her – 
gjødselen skal ut i hagen!


HVOR:

Rindavegen 180 (Sele), 4354 Voll


KONTAKT:

Telefon: 51 42 00 22 

E-post: info@naturgjodsel.no 


WEB:

www.naturgjodsel.no

Norsk Naturgjødsel holder til på Sele og er Norges største produsent av naturgjødsel. Her lages en rekke helnorske, kortreiste produkter som vil få hagen din til å bli både sunnere, vakrere og triveligere å oppholde seg i. Produksjonen foregår i et miljøanlegg med null utslipp til luft eller vann – dermed er det heller ingen sure naboer.

Råstoffene kommer fra lokale fjørfeprodusenter, hovedsakelig i Klepp, Time og Hå.

Som mange nok er klar over, er det to hovedgrupper av gjødsel – mineralgjødsel (eller kunstgjødsel) og naturgjødsel. Mineralgjødsel fremstilles industrielt i form av små korn (granulat) eller som pulver. Blandet med fuktighet legger denne gjødselen seg som et syltynt «teppe» på plen og bed. Med kunstgjødsel gjødsler man kun planten.

Naturgjødsel, som hovedsakelig består av møkk fra forskjellige husdyr, fungerer helt annerledes. Det gis næring til jorden, noe som gjør at mikroorganismer og annet liv i jorden får best mulig levekår. Dermed får jorden liv, den blir luftigere og en næringsrik grobunn for gress og planter.

Gjør deg klar for et sikkert vårtegn – gjødsling!

– Naturgjødsel skaper en rikere bakterieflora i jorden, og dermed bedre næringsgrunnlag for plantene. Vil du hagen din det aller beste, velger du naturgjødsel. Det lukter litt, ja, men virker desto bedre, sier daglig leder i Norsk Naturgjødsel, Ole Gunnar Fuglestad.

– Virkningen av å bruke natur­gjødsel tar lengre tid enn for mineral­gjødsel. Og nå har vi alle­rede passert midten av mars – med solrike, varme dager innimellom – så det er bare å komme i gang. Få gjødselen ut i hagen – nå!

Gode tall på bunnlinjen

Norsk Naturgjødsel på Sele har over 20 års erfaring i å ut­vikle gode gjødselblandinger for landbruk og private hager. Store investeringer i både renseanlegg og produksjonshaller har slitt på økonomien, men de siste årene har overskuddet vært på over 1 million kroner. Omsetningen i 2015 var på over 20 mill. kroner.

Selger Tone Rosnes forteller at foruten nærmarkedet på Jæren, selger bedriften gjødsel over hele landet – i fjor kom til og med en solid ordre fra Vietnam. Hun og daglig leder Ole Gunnar Fuglestad styrer butikken, mens det er fire ansatte i produksjonen.

– Jeg kan ikke skryte nok av våre fire litauere, sier Tone. – De har en flott arbeidsmoral. De legger stor innsats for dagen, de er aldri borte fra jobb og er alt i alt en stor og viktig ressurs for oss.

Når Lokalavisen besøker bedriften på store, flate Jæren, er det for å bringe videre gode råd til hageeiere i Sør-Rogaland.

Naturgjødsel gir frodig hage

– Vårt hovedprodukt er utvilsomt Helgjødsel som kan brukes overalt i hagen, sier Ole ­Gunnar.

Helgjødsel består av 50 % hønse­gjødsel som er ekstra bra for mikroorganismene i jorden. Helgjødsel kombinerer egen­skapene til hønsegjødsel med styrken til mineralgjødsel. Resultatet er mer hardføre og frodigere planter og plener. Helgjødsel er alt hagen trenger, enkelt og greit.

• Helgjødsel, som gir en luftig­ere jord der mikroorganismer og meitemark trives, er Norges mest kjøpte naturgjødsel på grunn av den unike kombinasjonen med rask vekst og lang virkning. Helgjødsel er også meget effektiv mot mose.

• Et annet kjent produkt fra Norsk Naturgjødsel, er Hønsegjødsel. Den har ingen former for tilsetninger og består kun av varmebehandlet og pelletert hønsegjødsel. Brukes i hele ­hagen.

• Blomstergjødsel er spesialgjødsel for blomster og ­planter – helt ypperlig til bruk på ­roser, ­løker og knoller. Denne ­gjødselen er tilsatt benmel som er med å beskytte mot sopp og råte, og som også gjør at du vil oppleve en kraftigere blomstring. Blomstergjødsel egner seg også godt til å blande inn i jorden ved nyplanting.

• Kumix er nytt av året og en gjødseltype som bedriften på Sele er helt alene om. Dette er pelletert ku- og hønsegjødsel for hele hagen. Stor virkning i tørre bed, da grove fiber holder på fuktig­heten. Kan brukes i øko­logisk drift.

Grønne tips fra Norsk Naturgjødsel

Gjødsle mindre og oftere. ­Gjødsle en gang hver 4–6 uke så lenge plantene eller plenen vokser, gjerne til et stykke ut på høsten.

Så snart frosten er ute av bakken, er det på tide å gjødsle ­hagen for første gang om våren. Det er viktig å gjødsle tidlig med Helgjødsel på plenen, dette for å forhindre mosen i å få vekst­forhold.

Nå vil gjødselen løse seg opp, og alle de gode stoffene vil trekke ned i jorden og lage gode vekstforhold for gresset. Når temperaturen stiger over 8–10 grader, vil det komme kraftig grønt gress som har gode vekstforhold.

Husk å gjødsle rett før det begynner å regne, eller sett ut vannspreder. Dette for at ­gjødselen skal løse seg raskt opp og trekke ned i jorden.

Hvor selges Helgjødsel, Hønsegjødsel, Blomstergjødsel og Kumix?

Du finner naturgjødsel av ­ypperste kvalitet blant annet på diverse hagesenter, i Coop-­butikker og Felleskjøp-butikker og hos ­Bøndenes Innkjøpslag. Løp og kjøp!


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no