ANNONSE

HUS & HAGE

Populært å være korka

Tekst: Robert Walmann/ifi.no Foto: Robert Walmann/ifi.no, Golvabia, Danfloor


Publisert: 19.03.2016

KORKA: Korkgulv, som hadde sin storhetstid på 70-tallet, er nå tilbake for fullt.


Tepper, fliser, plank og kork. Gulvet er husets sjel. Nå kommer 70-tallet tilbake. – Kork er hot, sier arkitekt Siv Senneset.

Vis meg gulvet ditt og jeg skal fortelle deg hvem du er. Eller?

– Hehe. Så enkelt er det nok ikke. Men at gulv gir eleganse, særpreg og personlighet til huset er det ingen tvil om, sier Siv ­Senneset.

39-åringen fra Bergen er utdannet interiørarkitekt og ­arkitekt. Hun er også president i NIL (Norske interiør­arkitekters og møbeldesigneres lands­forening). Til daglig jobber hun hos JM Norge med større boligprosjekter. Hun har også lang ­erfaring fra prosjektmarkedet.

– Folk blir stadig mer bevisste på hva slags gulv de vil ha. De får inspirasjon gjennom blogger, magasiner og tv-programmer.

Kork er tilbake

En trend som i følge Siv er på full fart tilbake er kork. Gulv laget av barken på korketreet. Dette er gulv som var brennhett på 70-tallet.

– Korkgulv har helt klart fått sin renessanse. Kork i fliseformat gir en spesiell lunhet i rommet. De moderne korkgulvene tåler også store belastinger og gir en naturlig isolerende effekt. ­Dessuten er korkgulv miljø­vennlig og slitesterkt. Det er jo slik at vi vil at et gulv skal vare lenge, sier hun.

Den erfarne arkitekten forteller at mange sier de vil prøve nye ting, men ender opp med å velge trygge og tradisjonelle løsninger.

Trygt med tre

Tregulvet står fortsatt høyest i kurs i norske stuer. Eksklusiv og bred 1-stavsparkett har truffet den norske folkesjelen. Jo bredere, jo bedre. Spørsmålet er hva slags farger som egner seg best.

– I en stue uten mye lys vil jeg anbefale lyse gulv. De lyse gulvene gir et stilrent og eksklusivt uttrykk både inntil lyse farge­toner og mørkere kontrastfarger. I en stue med mange glassflater og mye lys, ville jeg valgt mørke gulv. Husk at du kan også male gulvet. Høyglansmaling er veldig populært nå, sier Siv.

Fliser i alle fasonger

Flisene holder stand. Vi elsker fliser. Særlig på kjøkkenet, på badet og i gangen. Fliser med historiske mønstre, ornamenter og farger kom på markedet for noen år siden og har holdt seg godt. Siv mener vi skal ta flisene til et mer spektakulært nivå.

– Det hotteste nå er å ha fliser i ulike størrelser og fasonger, satt sammen på en utradisjonell måte. Velg fliser med mange ­kanter, store og små. Gjerne i ulike farger og mønstre. De tider da det bare ble solgt fliser i gråfarger er forbi. Nå er det lov å bruke skarpe farger, pastell eller gull som skinner, sier hun.

Leker med farger

Hjemme på Sivs soverom er det teppegulv. Det er fordi tepper er behagelig å gå på. Teppegulv er også en effektiv støvsamler.

– Velg knyttede tepper som ser harde ut. Enten i ull eller syntetisk materiale. De syntetiske teppene er lettere å holde rene, sier hun.

Hva farger angår er Sivs tips å velge teppegulv i blåtoner som heller mot grønt og turkis. Eller pastell.

– Dette er farger som gjør deg rolig i kropp og sinn, forteller hun.

Siv mener folk tradisjonelt sett har vært flinke til å velge farger på løse elementer som lett kan skiftes ut i rommet.

– Nå tør flere å bruke farger på fast inventar. Det er en tydelig trend at folk velger farger på gulvene sine. Spesielt soverom, barnerom, kjøkken og entre har godt av å få litt farger, sier hun.

Gulvfakta – en enkel guide 
til gulvenes egenskaper

Parkett og heltre: Et naturmateriale, levende, komfortabelt, skaper atmosfære, forholdsvis slitesterkt og enkelt å vedlikeholde, noe sårbart for riping, enkelt å legge. En oljet overflate krever hyppigere, men mer lettvint vedlikehold, sammenlignet med en lakkert flate.

Laminat: Slitesterkt og hardt, god motstand mot inntrykksmerker og riping, holder seg like fint selv etter mange års bruk, virkelighetsnære imitasjoner av natur­materialer, stabilt, enkelt å legge.

Kork: Varmt, lyddempende, komfortabelt, slitesterkt, enkelt å legge.

Vinyl (boligvinyl): Slitesterkt, mykt, tåler fuktpåvirkning, lett å renholde, demper trinnlyder.

Vinyl (klikkvinyl/LVT): Slitesterkt, trendy, enkelt å legge.

Gummi: Slitesterkt, god gangkomfort, tåler fuktpåvirkning, antistatisk, demper lyd.

Linoleum: Et naturprodukt, slitesterkt, noe sårbart for riper, lettstelt, føles varmt å gå på.

Teppe: Mykt, varmt, lyddempende, holder på støv, tåler ikke fuktpåvirkning.

Fliser: Slitesterkt, hardt, tåler riping og vannpåvirkning, trenger ofte gulvvarme.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no