ANNONSE

HUS & HAGE

Lampen 
i rommet

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen


Publisert: 19.03.2016

SCIENCE FICTION: IKEAs taklampe PS 2014 er designet av David Wahl, som hentet inspirasjonen fra gamle science fiction-filmer. (FOTO: Mårten Linton / IKEA)


Lamper er ikke bare bruksgjenstander, men også spennende dekorelementer. Trenden er retrolamper og lamper med håndlagde komponenter.

Det blogges generelt mye om lamper, opplyser Solveig Grøvle, redaktør i Norske interiør­blogger (NIB).

– Lamper får mye mer oppmerksomhet enn hva de gjorde for noen få år siden. I dag er lamper en sentral del av interiøret. Folk er opptatt av at lampene skal passe inn med de andre elementene i et rom, samtidig som lampene får en fremtredende posi­sjon i rommet, sier hun.

En av de store lampetrendene de siste årene er å designe sine egne lamper. Det vil si: Naturligvis ikke det elektriske – men skjermer, føtter og annet som omkranser eller holder lyskilden på plass.

– Å lage sin egen lampe anses som et ganske enkelt gjør-det-selv-prosjekt. Veldig mange interiørbloggere har hatt innlegg om lamper de har designet selv. Ledninger med pæreholdere får man kjøpt i mange butikker, mens bare fantasi og smak setter grenser for hvordan resten av lampen skal se ut, sier Grøvle.

LED og varme

Cecilie Molvær Jørgensen, Bo Bedres nye sjefredaktør, mener en lampe godt kan være et såkalt «statement piece» i interiøret – noe som legges merke til.

– Folk vil ha personlige, unike interiører – det skal ikke skal se ut som hos naboen. Lamper er en forholdsvis lett måte å få til det på. Lampene kan fungere som skulpturer i interiøret, både i kraft av utformingen og det innbydende lyset de som oftest gir, sier hun.

Ifølge Molvær Jørgensen beveger vi oss vekk fra altopp­slukende flombelysning fra spoter, og er mer opptatt av å skape ulik belysning til ulike behov. Flom­belysning er topp når vi skal vaske huset, men utover det vil vi ha litt stemningslys, litt leselys og så videre, mener Molvær ­Jørgensen.

Hun trekker fram ny teknologi, og spesielt LED-teknologi, som viktig.

– Dette har gjort at designerne kan leke seg mye mer, noe de har gjort – og gjør – til gangs. Skjermer trenger ikke lenger å romme en stor lyspære, men kan være tynne slisser med dioder som ikke er større enn ledningen. Dette skaper muligheter for helt nye former og designutførelser, for eksempel lamper som skulpturelle former. Dette har både designerne og forbrukerne omfavnet, sier sjef­redaktøren.

Norge på lampekartet

Blant norske lampedesignere har Cecilie Molvær Jørgensen stor sans for Daniel Rybakkens Daylight-prosjekter, samt hans «Counterbalance» fra 2012, som hun anser for å være en klassiker allerede. Hun liker også godt John André Hanøys ferske lampekolleksjon. Hans lamper er satt sammen av messingdeler håndlaget i Istanbul.

– London-baserte Michael Anastassiades er et annet vesentlig navn med tanke på belysning. Han lager de nydeligste lampekunstverk, og alle vil ha en av hans lamper. Kolleksjonene han har laget for Flos, der ledningen blir en del av uttrykket, er spesielt spennende, synes hun.

NIB-redaktør Solveig Grøvle trekker fram dansk lampe­design: De klassiske lampene fra 1950- og 1960-tallet og fornyede retro­modeller av disse, men også nyere lamper fra for eksempel Tine K Home, House Doctor, & tradition og Bloomingville.

– Danskene, som lenge har vært ledende på lampedesign, har en stor del av æren for at nordisk design er en av de hotteste stilartene i verden for øyeblikket. Med Northern Lighting har vi også fått en norsk produsent med mange kule lamper i typisk ­nordisk stil. Mange interiørbloggere har lagt sin elsk på «Oslo Wood» og andre av Northern Lighting-­lampene, forteller Grøvle.

Retro og «unplugged»

Ove Rogne, som designet «Oslo Wood», var blant de fire som etablerte Northern Lighting i 2005. I dag er «oslolampen» trolig den mest solgte norsk­designede lampen gjennom ­tidene. Både denne og andre lamper har gitt ­Northern Lighting mye oppmerksomhet i land som ­Storbritannia, USA, Frankrike og Japan.

– Fra 1970-tallet og fram til for noen få år siden var det relativt liten interesse for lamper. ­Belysning ble sett på som noe funksjonelt, og folk kjøpte ­nesten bare billige, masseproduserte lamper. Men nå ser vi at folk er mye mer opptatt av godt håndverk, og det er ingen tvil om at lamper er tilbake som design­objekt. Lampen ses på som et møbel, rett og slett, sier Ove Rogne.

Han forteller at de vil lage produkter der håndverks­arbeidet er tydelig, gjerne med bruk av tre og glass. En av Northern Lightings nyeste lamper er «Say my name», designet av Jonas Norheim og Morten Skjærpe Knarrum. Den store kuppelen av glass er ­laget med hånd og munn av et lite familieforetak utenfor ­Venezia. De samme glass­blåserne lager «Fyr», en glasslykt til levende lys i Northern Lightings «unplugged»-serie.

Ellers har Rogne & Co fornyet to gamle norske lampemodeller, «Dokka» og «Birdy», begge designet av Birger Dahl for ­Sønnico på 1950-tallet. De er for øvrig de eneste norskdesignede lampene som har vunnet priser på møbelmessen i Milano.

– Retrodesign, og fornying av retromodeller, er definitivt en sterk trend når man snakker om lamper. Det er også en trend at vi bruker mye mer levende lys – og slår av eller i hvert fall dimmer ned det elektriske lyset, fastslår Rogne.

«Science fiction»-suksess for IKEA

IKEA har satset stort på lamper, og fikk i 2015 en stor hit med den science fiction-inspirerte taklampen «IKEA PS 2014».

– Vår designer David Wahl lot seg inspirere av gamle science fiction-filmer da han tegnet lampen, og vi ser vel mer nøyaktig hvor inspirasjonen kommer fra. Den kom nylig i en større versjon. Ellers er «HEKTAR»-familien, hvor inspirasjonen er hentet fra fabrikk- og teaterlamper, veldig populær. Det samme gjelder den håndlagde pendellampen «SINNERLIG», designet av London-baserte Ilse Crawford, forteller Jan Christian Thommesen, kommunikasjonssjef i IKEA Norge.


Andre lysende lampemakere

• Nordic Tales, Menu og ­Københavns ­Møbelsnedkeri (alle 
fra Danmark)

• Wrong for HAY (dansk-britisk samarbeid)

• Moooi (Nederland)

• David Trubridge (New Zealand)

• Marcin Rusak (polsk, bosatt i London)

• Lasvit (tsjekkisk, ­glasslamper)

• Michael & George 
(­britisk, mini-«blyantlampe» ­kommer i 2016)

• Manifattura Italiana ­Design M.I.D. (Italia)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no