ANNONSE

HUS & HAGE

Gøyale grønne eksperimenter

Tekst: Sandra Holmes / TT


Publisert: 16.04.2016

BÆRER FRUKTER: Hvordan ser egentlig planten som frukten kommer fra ut? Finn ut selv ved å så frøene fra kjernen. Foto: Donna Hvit / Shutterstock.com


Gå til fruktens kjerne og la det spire i vinduskarmen. Det er billig underholdning for dem som elsker å eksperimentere.

Bokaktuelle Eva Rönnblom gir sine tips for å lykkes med ­dyrking litt utenfor boksen. Noen ganger kan det for eksempel være interessant å teste grensene for hva det går an å dyrke, uten å ha så høye forventninger til selve ­resultatet.

– Det kan være morsomt bare å følge med på at noe spirer og gror, det kan i seg selv være tilstrekkelig, mener Rönnblom.

Ta en titt i kjøleskapet, ­kanskje det finnes mange potensielle ­vekster der inne.

– Frukter og grønnsaker er jo som oftest fulle av kjerner med frø som bare venter på å få komme ned i jorden, sier Rönnblom, som helt siden barndommen har gjort utallige forsøk med ulike kjerner.

Hun er nå aktuell i Sverige med boken “Så frön från exotiska frukter: Sätt kärnor, frön og knölar», der hun deler sine erfaringer og gir tips.

Mindre frukt

Neste gang du er i butikken, tenk på grønnsaksavdelingen som et frølager, og velg noe som pirrer nysgjerrigheten.

– På denne måten får du plutse­lig spennende potte­planter du aldri har sett før, sier hun. Hun pleier å fylle lommene med blant annet nøtter hver gang hun er i Italia.

Men vær forberedt på at det kanskje ikke vokser like mye av alt du putter i jorda. Se på det i stedet som en bonus dersom plantene klarer seg, og til og med gir frukt.

– Mitt valnøttre fra Sardinia ga sine første nøtter nylig – etter 16 år. De smaker vidunderlig, og jeg kjenner meg stolt over å ha klart å dyrke dem fram, forteller forfatteren.

En annen av hennes store stoltheter er et over ti år gammelt kakao­tre som står i et badekar og nå blomstrer for første gang.

– Det er jo nærmest som å være i tropene. Til å begynne med bar jeg treet ut i hagen før sommeren, men nå er det for stort til å flyttes på!

Det meste gror

Når det gjelder frukt, så er prinsippet enkelt: Er den moden, er også frøene klare. Vil du så nøtter, skal de ha skall og være så ferske som mulig.

– Jeg har fått det meste til å gro, bortsett fra stjerneanis. Ønsker du å starte med noe enkelt, er mango og avokado eksempler på «nybegynner»-vekster med store tunge kjerner som vanligvis ­spirer uten problemer, sier Eva.

En rekke andre frø trenger kulde­behandling før såing, mens andre tar seg veldig god tid innen de begynner å spire og gro. Dadler kan for eksempel drøye et helt år før de første bladene stikker opp av jorda.

– Fordi de vokser så sakte, er det smart å plassere dem ved ­siden av andre planter som man vanner regelmessig, råder hun.

Trenger varme

Før man sår, er det lurt å ta bort alt fruktkjøttet rundt frøene og skylle dem i en sil om nødvendig. Har du ikke tid til å så alt på en gang, kan du legge frøene i fuktig tørkepapir i kjøleskapet i et par dager.

– Sats på gjødsel av god kvalitet og bland gjerne inn litt sand. Deretter er det viktig med tilstrekkelig lys. Har man ikke vekstlys, kan et sørvendt vindu ofte fungere, sier hun.

Siden mange frukter er fra tropene, behøver de ofte litt ekstra varme for å gro, så sett dem gjerne i nærheten av en radiator. For å unngå at jorden tørker ut for raskt, kan man bruke et mini­drivhus eller tre en klar plastpose med hull over krukken.

– Alle bør prøve å bruke kjerner til dyrking – særlig sammen med barn. Det er en flott måte å få dem interessert i dyrking, noe som kan følge dem resten av ­livet, mener Rönnblom.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no