ANNONSE

HUS & HAGE

Mørk hage­trend

Tekst: Sandra Holmes


Publisert: 16.04.2016

MØRKE SKOGER: Det er lov å være mørk i hagen. «Dark Forest» er en trend som er inspirert av naturens mørkere sider. Foto: Anna Skoog / Flower Promotion


Svart, svart og mer svart. Det sommerlette, lyse og friske får konkurranse. Nå trer det mørke og mystiske inn i hagetrendbildet.

Må du være glad i søte hvite blomster bare fordi du liker å pusle i hagen? Nei, på ingen måte.

– Pastellfarger har lenge vært standarden, men hageinteresse er ikke lenger forbeholdt en homo­gen mennesketype. Nå er det plass til smalere trender, og en mottrend til det lyse og kose­lige er mørke og myke toner, ­mener trendforsker Charlotte Fey Svidén.

Skogen og dens mystikk er en viktig kilde til inspirasjon i den nye trenden som er blitt kalt “dark forest». Overdådighet er et stikkord. Det skal være store blomsterarrangementer, tette og fyldige.

– Det er en slags “more is more»-trend som blir stadig mer gjeldende, forklarer Frey Svidén.

Helårshage

Vi våger å mikse og matche mer, ofte med sterke innslag av mørk lilla og blodrødt. Dette er igjen en refleksjon av populær­kulturen generelt, der “skrekk» igjen er på moten. Røde roser, mose og begonia­ gir de riktige assosiasjonene, mens en bronsestatue eller to kan bidra til ytterligere mystikk.

Trenden handler også om at man ikke bare bruker hagen i sommerhalvåret, men også ­skaper innbydende høst- og vinter­miljøer. Da må nødvendigvis stilen være annerledes enn midt på lyse sommeren.

– Nå lanseres mye hagestæsj i svart, alt fra gjerder til møbler til krukker, sier Frey Svidén.

Fordelen med svart er at det på samme måte som hvitt lar seg kombinere med alt av farger og nyanser. Det mørke gir i tillegg en langt mer dramatisk virkning enn det tradisjonelle hvite.

Kontraster

Denne mørke, uttrykksfulle trenden vil også bli synlig innendørs. Her skal det være rikelig med potteplanter, og ikke lenger bare helgrønt, men gjerne blandet med mørkere, rødlige bladsorter.

– Sats på en skikkelig stor ­plante, som en palme. Da blir det litt jungelaktig, og det gir en litt storslått følelse, sier Frey Svidén.

Ønsker du virkelig å dyrke dine mørkere sider, hvorfor ikke slå til med en kjøttetende plante? Vekstenes verden kan jo faktisk være nokså brutal, og ikke bare søt og koselig.

Planter med attityde

• Praktspragle: Hardfør plante med fløyelsaktige, fargerike blader som varierer fra røde, brune, lilla, grønne og lime. Både en god potteplante og egnet til planting utendørs når temperaturen er over 10 grader. Vokser raskt, og det er lett å forøke med ­stiklingene. Beskjæres hardt til vinteren og plantes på våren.

• Bladbegonia: Lettstelte planter med lekre blader med ­spennende mønstre. liker jevn fuktighet og litt næringsstoffer i vannet på våren og høsten. Den trives ikke i sterk stol, da bladet kan få stygge flekker.

• Peperomia: Inndørsplante som fines i mange varianter, men den med mørkerøde blader er spesielt i tiden. Liker litt, men ikke for mye, lys. Vannes rikelig, men liker å tørke ut mellom vanning.

• Alunrot: En hardfør plante med stor variasjon i farger og mønster. Men de som er mørk lilla er spesielt lekre og fungerer godt som kontrast til mer grønne vekster.

• Cordyline: Denne får fort mye oppmerksomhet med sitt palmelignende, tropiske utseende og lange brune blader. Veldig slitesterk og lettstelt plante som kan stå i romtemperatur hele året, men passer også ute om sommeren. Liker lys og tåler mye sol.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no