ANNONSE

HUS & HAGE

Skapt som seng

Tekst: Kjersti Blehr Lånkan 

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix


Publisert: 16.04.2016

BARNEROM: Med plass til overnatting når både pult og skap kan bli seng. FOTO: Clei/ Norsk Sengesenter 


Med en seng som er skap om dagen, får Roy Leoni et ekstra rom i leiligheten.

Da Roy Leoni og samboeren kjøpte den 65 kvadratmeter store leiligheten i Oslo for et halvt års tid siden, vurderte de hvordan de kunne få til flere løsninger i ett på soverommet.

– En leilighet med et ekstra rom blir fort dyrt. Derfor er dette blitt multirom. Soverom om natten, hundre prosent kontor om dagen, forteller Leoni, som er grafisk designer og jobber mest hjemmefra.

Hele den ene veggen i rommet er dekket av garderobeskap uten knotter eller håndtak. På et av skapene stikker en nesten usynlig klaff ut øverst. Leoni tar tak i klaffen og vipper hele skapet utover. Han vipper også fram et par svarte sengebein i jern og senker skapet, som blir en 180 cm bred seng når det er nedslått.

– Vi ønsket å kunne gå rundt hele senga, derfor måtte den festes i høyden, ikke i bredden, forteller han.

Det har medført at den er litt tyngre å få ned og opp enn hvis den var festet vertikalt. Men også samboeren får det fint til, for­sikrer Leoni.

– Det er bare en ekstra liten treningsøkt, sier han.

Kontor om dagen

På motsatt vegg av garderoben og skapsenga har han montert to skrivepulter som kan slås opp og ned. De laget han ved å bruke deler av et bord som kunne festes på veggen, kjøpt på IKEA, for så å feste større plater på det. Han har satt hjul på stuestolene, den ene bruker han som kontorstol. Når kvelden kommer, ruller han den ut i stua igjen, slår ned skrive­pulten, setter tastatur og tegnebrett bak PC-skjermen og trer et hjemmesydd hvitt trekk over skjermen. Voilà, soverom.

– I hodeenden er det montert inn leselys til kvelden, forteller han, og viser hvordan det lyser fra innunder senga.

Når morgenen kommer, gjør han alt i motsatt rekkefølge. Rer opp senga og fester dynen med noen stropper som sitter fast i sengen, løfter senga, tar inn beina, og dytter senga på plass.

Spesialtilpasset

Skapsenga fikk han laget på bestilling fra Joakim Astgård og hans firma Ett Rom Til, som skreddersyr løsninger for folk som vil utnytte plassen bedre.

– En skapseng som er tidløs og diskret, er en flott måte å lage et rom som kan brukes til mer enn å sove i, sier Astgård.

Leonis bestilling var veldig konkret: En vegg med garderobe og skapseng med dobbeltseng, plassbygget, fra vegg til vegg og fra gulv til tak. Minimalistisk stil.

Prisen ble 65.000 kroner inkludert maling, uten madrass, som Leoni ønsket å spesialbestille fra et annet sted.

– Det går ikke an å konkurrere med IKEA-priser, men en slik skapseng kan være en investering. Og siden fast inventar følger med en leilighet ved salg, hever det også verdien på leiligheten, mener Astgård.

Han trekker også fram det siste nye på skapsengfronten: innebyggede, usynlige bluetooth-høyttalere.

– De kan monteres på en plate som blir høyttaleren, så sprer lyden seg i platen. Høyttalerne kan for eksempel bygges inn i et overskap over sengen, sier han.

Vipp opp rammemadrassen

Fred Ljone er prosjektsalgansvarlig for Norsk Sengesenter, og kan fortelle at de i 2015 solgte 350 skapsenger.

– Vi opplever ingen typisk skapsengkjøper, da de er folk i alle aldre. Eldre kjøper som oftest en skapseng til barnebarn, stort sett køyeseng eller løsning med sofa. De unge velger en skapseng fordi de har liten plass. Dette er ikke lenger et storbyfenomen, tett bebyggelse finnes nå overalt, sier han.

Han råder skapsengkjøpere til å finne ut hva slags behov de har.

– En student på en liten hybel velger ofte en løsning som har seng med skrivebord eller sofa. En pendler velger stort sett en modell som kan gjøres om til sofa.

Roy Leoni er svært fornøyd med rommet som er både arbeids­plass og soverom.

– Vi tenker ikke på at det er kontor her når vi legger oss, sier han.

Ulike løsninger for skapseng

Skapsenger finnes i alle prisklasser. Du kan få et firma til å lage en skapseng, gjerne da som en mer helhetlig og skreddersydd løsning, for eksempel kombinert med en garderobe, vitrineskap, skrivepult eller sofa.

Joakim Astgård i Ett Rom Til råder deg til å se om du har en vegg et sted som ikke brukes til noe spesielt.

– Skapsengen kan du få i alle mål du vil. Om den står eller ligger, spiller ingen rolle. Vurder om den kan kombineres med andre løsninger, nøkkelordet er multifunksjonsmøbel, sier han.

Det er også mulig å få kjøpt skapsenger som mer eller mindre frittstående møbler, som monteres fast i veggen.

– Du kan få den laget så det ser ut som en kommode eller skjenk, sier Astgård.

Men du kan også forsøke deg på egen hånd, for eksempel ved å montere vippebeslag på rammemadrassen. Beslagene kan du få kjøpt på ulike butikker som forhandler sengeløsninger, det finnes forskjellige typer ut fra vekten på sengen.

– Montering av vippebeslag til rammemadrass er ganske enkelt, enten vertikalt eller horisontalt, avhengig av om sengen skal stå langs veggen eller med hodeenden mot vegg. Bortsett fra tyngden på rammemadrassen er det ikke så veldig mye å ta hensyn til. Beslagets hodeendeutforming sikrer madrassen i oppreist stilling, sier Fred Ljone i Norsk Sengesenter.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no