ANNONSE

REISE

Til fjells 
i Sør-India

Tekst og foto: Axel Munthe-Kaas Hærland


Publisert: 16.04.2016

RETT ETTER SJU: Idet tåken gir etter for morgensolen, trer landskapet fram i all sin prakt. 


Når Indias lavland blir overveldende varmt og kaotisk, gjør som britene gjorde: Sett kursen mot den kjølige og smellvakre fjellstasjonen Munnar .

Etter tre uker hadde jeg fått nok. Alle vet at India er spennende, utfordrende, variert og endeløst fascinerende – men også en daglig runde i ringen. En ting var trafikken, larmen, brudd på intimgrenser og den hemningsløse, uforutsigbare reisen fra A til B. En annen var varmen. Selv Kerala – bedre kjent som den enkleste og «minst indiske» av de indiske delstatene – ble fort en daglig prøvelse for en temperatursensitiv nordboer. Det blir sjelden under 30 pluss. Og selv om hotellrommets klimaanlegg var skrudd til 11, satt T-skjorta som plastfolie mot huden etter bare få skritt under åpen himmel. Nok, tenkte jeg, er nok.

– Munnar, sa bartenderen på ­hotellet mitt i Fort Kochi. – Munnar is cool, quiet and green.

Og ikke lang unna heller, lot han meg forstå.

– Er det vakkert der? spurte jeg.

– Bare vent, sa han. – Du kommer til å takke meg når du ­kommer tilbake.

Et grønt teppe

To dager senere befinner jeg meg i et postkort. Vi er en liten ­gruppe på vandring i et landskap som knapt lar seg beskrive. Foran oss brer Munnars teplantasjer seg ut som et smaragdgrønt, loddent teppe over åssidene. Luften er frisk og kjølig i lungene. ­Huden og klærne er tørre for første gang på tre uker.

Jeg lar hånden gli varsomt over de duggfriske bladene, lukker øynene og sender en telepatisk takk til bartenderen i Kochi.

– Du er ikke den første, sier Krishna Namputiri. – Det morer meg alltid å se hvor lettet turister blir av å komme opp hit.

Munnar, forteller den erfarne guiden, er kjent for to ting. Te, fremfor noe, og deretter temperatur. 1600 høydemeter er akkurat nok til å kvele lavlandets varme, og gjør forholdene behage­lige og ideelle for tedyrking. Her i grensetraktene mellom ­Kerala og Tamil Nadu dyrkes noen av klodens mest eksklusive sorter, håndplukket av rundt 20.000 arbeidere og eksportert verden over. Området har vært befolket i uminnelige tider, men det var britene under kolonitiden som først så potensialet i det en gang så uberørte landskapet.

– Alt dette var en gang vill natur, forteller Krishna og gestikulerer mot horisonten, der bare de høyeste fjelltoppene bryter mønsteret av nøye anlagte og velkjemmede plantasjer. – Det er nesten vanskelig å forestille seg, selv for meg.

Britenes sommerparadis

I rundt 200 år – i tillegg til lignende fjellstasjoner i landets nordligere stater – nøt britene godt av regionens kjølige klima og fruktbare landskap. I disse dager har Munnar blitt oppdaget på nytt, først av vestlige back­packere på slutten av 1900-tallet og deretter av inderne selv. Byen og de omliggende åsene er nå kjent som et toppvalg blant nygifte par på bryllupsreise, og området har på kort tid måttet tilpasse seg til stadige større krav til luksus og komfort.

– Det er ikke ansett som skikkelig fancy om hotellet ikke har egen landingsplass for helikoptre, sier Krishna med en bittersøt tone. – Ting har definitivt endret seg siden jeg var liten.

Likevel er det lett å føle seg mutters alene i landskapet, så lenge man kommer seg en kilometer eller to utenfor allfarvei. De eneste vi møter på vandring gjennom plantasjene i dag, er plukkerne, samt en og annen villkatt på jakt etter dagens middag.

– Det er vanskelig å tro at vi er i India, sier Henrik Örn fra Stockholm. – Alle forventningene våre dreide seg om som kaos og varme og menneskemengder. Dette er det totalt motsatte.

Sammen med kjæresten ­Hannah Wählen har han nylig tatt første steg på en ett år lang, verdens­omspennende reise, og begge føler de har fått en god start.

– Jeg skulle ønske vi hadde mer tid her, sier Hannah. – To eller tre eller fire dager til hadde ikke gjort meg noe.

Lukten av historie

Mens temperaturen stiger og ­viseren på klokka passerer sju­tallet, letter tåken fra dalsiden og lat åssidene tre fram i et plutselig, knivskarpt lys. Solen er tilbake for fullt, like nådeløs som på lavlandet, men med en kjølig bris mot pannen og nok av faktor i nakken blir den aldri ubehagelig. Særlig når vi kommer oss inn under skogens beskyttende trekroner, og til områdets berømte krydderplantasjer, er det igjen lett å puste.

Munnar er, ved siden av dagens lukrative teproduksjon, også et produktivt område for pepper, kaffe, chili, sjokoladebønner og ikke minst kardemomme.

– Det var en tid da mesteparten av verdens krydder kom fra plantasjer i det sørlige India. Bare kjenn, sier Krishna og knuser noen nyplukkede pepperkorn mellom tommel og pekefinger. 
– Dette er lukten av historie!

Det er ingen tvil om at ting har endret seg i Munnar. Det er yogakurs her nå, meditasjonssentre, kjedehoteller, elefant­ridning, båtcruise og flere kinaproduserte suvenirer enn noen reisende kan fylle stuen med. Men den grunnleggende gleden – bare ved å snøre skoene, pakke sekken og bli del av landskapet – forblir som den alltid har vært. Forfriskende. Beroligende. Og helt uforglemmelig.

Gjøremål

1. Vandring gjennom teplantasjene: Hovedtrekket i Munnar er de fantastisk pittoreske teplantasjene. De fleste eiere tolererer ikke soloturister på vandring. Book derfor tur med guide via hotellet, som inkluderer frokost og lunsj.

2. Tata temuseum: Et lite, interessant museum om teproduksjon og historie i Munnar.

3. Top Station: Munnars mest besøkte attraksjon og utsiktspunkt, der du ofte befinner deg over skylaget.

4. Sykling: Keralas bølgende landskap og småveier er ideelle for mountainbiking. Dagsturer kan bookes gjennom www.keralabicycletrips.com/munnar-day-tours-cycling/

5. Anamudi Peak: Sør-Indias høyeste fjell (2695 m.o.h.) kan besøkes med tillatelse fra Forest and Wildlife Authorities i Eravikulam.


Reisefakta, Munnar i Kerala

• Munnar, 1600 m.o.h., er en fjellstasjon øst i den indiske delstaten Kerala

• Turistsesong: Fra oktober til mars

• Visum: Nordmenn trenger visum til India. Et 15 dagers e-visum er tilgjengelig, men opphold utover det må søkes via ambassaden. Besøk www.indianvisaonline.gov.in for mer informasjon.

• Valuta: Indiske rupi

• Reisen dit: Det går ingen direkteruter til Kochi fra Oslo, men byen kan lett nås med en mellomlanding, enten i Doha (Qatar Airways) eller Dubai (Air Emirates). Fra Kochi til Munnar går busser fra morgen til tidlig ettermiddag. Turen tar rundt 4 timer hver vei.

• Overnatting:
– Budsjett: Rheinberg Home Stay. Fem minutter fra sentrum, men dørgende stille og idyllisk. www.rheinbergmunnar.com
– Middels: Nature Zone Resort: Svært vakkert og skamrost hotell i trehyttestil. www.rudrahospitality.com/naturezone/
– Luksus: Munnars mest luksuriøse og velrenommerte hotell. Stort og fancy nok til å ha egen landingsplass for helikoptre. Book god tid i forveien på www.thepanoramicgetaway.in


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no