ANNONSE

REISE

Størst i verden på bitte smått

Tekst og foto: Bjørn Hugo Pettersen


Publisert: 16.04.2016

MINIATYRLAND: Det er mange barn som oppsøker Miniatur Wunderland i Hamburg. Men de fleste er voksne, uten barn.


Det går alltid et tog når verdens lengste modell­jernbane er i bruk. Fem-seks «lokomotivførere» leker med den hele arbeidsdagen.

Det er action overalt og hele ­tiden. Togene tøffer av sted, gjennom byer og landskap i USA og Europa. Noen steder suser små biler på lysegrå veier. På flyplassen i liksombyen Knuffingen er det til stadighet et fly på vei opp eller ned. Og i den skandinaviske delen av den store, lille fornøyelses­parken styrer én mann én modellbåt av gangen. Det gjør han i seks timer i strekk til han blir avløst av en annen modellbåtfører.

Men det er ingen tvil om at togene er hovedattraksjonen i Miniatur Wunderland, som ligger i en tidligere lagerbygning i Speicherstadt, Hamburgs historiske og UNESCO-vernede ­område.

­– Per i dag har vi 13.000 meter med sammenhengende tog­skinner. Det er verdensrekord. Og større skal det bli, fastslår Marius Roth, som jobber som guide i «Wunderlandet».

Tusenvis av miniscener

Om lag 950 lokomotiver trekker 14.600 vogner langs modelljernbanespor i bygningens tredje og fjerde etasje – og mellom de to etasjene.

Alt styres fra kontrollrommet, der er det er 40-50 skjermer. Noen av dem har informasjon om togene, avganger og eventuelle feil. Andre er overvåkingsskjermer med levende bilder fra sentrale deler av modellsamlingen. Togkontrollørene må nemlig ha oversikt over all infrastruktur i det innfløkte nettverket av togskinner.

I kjent modelljernbanestil er alle togskinner bygget i små verdener med bygninger, bruer, trær, biler og plastfigurer. Figurene, både dyr og mennesker, er arrangert i nesten alle tenkelige situasjoner.

– Det er om lag 230.000 figurer her. Besøkende som ikke synes modelltog er så spennende, leter helst etter morsomme enkelt­scener. Dem finnes det mange av om man leter. For anledningen er det forresten mange nisse­scener rundt omkring. Har du lagt merke til det? spør Marius Roth.

Flytende lava fra Vesuv

Foreløpig består Miniatur Wunder­land av miljøer som forestiller områder i Tyskland, ­Østerrike, Sveits, USA, ­Danmark, Sverige og Norge.

Mange av scenene i Miniatur Wunderland er naturlig nok hentet fra Hamburg, eksempelvis modeller av byens fotballstadion og det storslagne kulturhuset Elbphilharmonie. I full skala skulle sistnevnte ha vært ferdigstilt for flere år siden, men etter dagens planer innvies det ikke før i 2017.

Også i Miniatur Wunderland sliter de med å fullføre i henhold til skjema. Det nyeste området, Italia, skulle ha vært ferdig, men åpner ikke før om et halvt års tid. Det skyldes blant annet pro­blemer med vulkanen Vesuv.

– De strever med å få lavaen til å flyte fint nedover fjellsiden. Det skal jo se ekte ut. Men det jobbes med saken, og det blir nok bra til slutt, sier Roth.

Voksne modelltogtittere

Det er naturlig nok mange barn i Miniatur Wunderland. Barna, som har kommet sammen med fedre, mødre eller besteforeldre, klarer knapt å se seg mette. Hvis ikke øynene deres følger en bil, en båt, et tog eller et fly i beveg­else, er de i oppslukt søken etter noe i mylderet av figurer og ­scener.

– Jeg hørte det skulle være veldig fint her, og det er det. Vi har vært her i fire timer, og han er langt fra ferdig her, sier moren Ines Hoffmann og smiler til sønnen Kai, åtte år.

Det er imidlertid langt flere voksne – i følge med andre voksne – i «miniatyr-eventyrlandet». To middelaldrende nederlendere gjør seg klar for en guidet tur bak kulissene. De forteller at de er togtittere, noe som i deres tilfelle også innebærer at de er begeistret for modelljernbaner. I tillegg er de interessert i både båter og fly, store som små.

– Vi har flere ganger vært i miniatyr­verdenene i Den Haag og Rotterdam hjemme i Nederland, men det er større og mer å se her. Dette er fjerde gangen vi er her, forteller de til guiden Roth.

Det meste er skjult

Modellentusiastene er muligens i flertall blant dem som finner veien til Miniatur Wunderland, ifølge Marius Roth.

– Her i Tyskland er det av en eller annen grunn mange voksne som har en forkjærlighet for modell­tog. Jeg har selv modelltog, men de ligger i esker på loftet. Det jeg har hjemme, blir rime­lig smått sammenlignet med det som er her, sier Roth.

Til daglig guider han folk i den trange traseen på bak­siden av miniatyrsamlingen. En tur bak kulissene gir folk en bedre innsikt i hvordan verdens største modelljernbane­nettverk fungerer. Det meste av de 13.000 meterne med togskinner er eksempelvis skjult for dem som står på forsiden. Dessuten er noen av mini­scenene – enkelte av dem plassert utenfor barns synsvidde – bare mulig å se fra baksiden.

Men det er nok å studere fra den siden der publikum kan gå fritt, uten guide. De fleste går ut lenge før de har sett alt.

Fakta om Miniatur Wunderland

• Miniatur Wunderland er en innendørs miniatyrpark i Hamburg.

• Har verdens lengste sammenhengende modelljernbane.

• Åpnet i 2001 av tvillingbrødrene Frederik og Gerrit Braun.

• Har siden starten hatt nærmere 14 millioner besøkende.

• Registrerer hvilket land de besøkende kommer fra. Det har eksempelvis vært om lag 22.000 nordmenn der. De mangler besøkende fra bare to land (Saint Lucia og Øst-Timor).

• Har åtte områder, fire av dem forestiller miljøer i Tyskland. 
I den skandinaviske delen er Norge representert med modeller av blant annet Ishavskatedralen i Tromsø og Heddal stavkirke i Telemark.

• I midten av 2016 skal det niende området, Italia, åpnes. 
Da blir togskinnelengden 15.400 meter. De planlegger å bygge ut videre med Monaco og Frankrike i 2017, og Storbritannia og Afrika i 2019.

• Det er brukt nærmere 600.000 timer på å bygge miniatyr­parken, og byggekostnadene summerer seg til godt over 
100 millioner kroner.

• Det er brukt 6000 kilometer med kabler på anlegget. I tillegg er der 335.000 ledlys, 1270 togsignaler, 3660 bygninger (­inkludert bruer), 120.000 trær, 8850 biler (280 som kjører), 25 båter, 54 fly (44 som «flyr») og én «flygende» humle.


Noen andre ­miniatyrland

• Lilleputthammer, Øyer kommune i Oppland

• Legoland, Billund i Danmark (og flere andre steder)

• Madurodam, Den Haag i Nederland

• Miniworld Rotterdam, Nederland

• Mini-Europe, Brussel

• France Miniature, ­Élancourt (vest for Paris)

• Bekonscot, Beaconsfield (vest for London)

• Wroxham Miniature Worlds, Øst-England

• Minimundus, Klagenfurt i Østerrike

• Miniuni, Ostrava i Tsjekkia

• Italia in miniatura, Rimini

• Catalunya en Miniatura, ved Barcelona

• Roadside America, ­Pennsylvania i USA

• Splendid China og 
Window of the World, Shenzhen i Kina

• Tobu World Square, 
Nikko i Japan


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no