ANNONSE

Du store verden

Ayutthaya

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 30.04.2016

Ayutthaya er provinshovedstaden i provinsen Phra Nakhon Si ­Ayutthaya i det sentrale Thailand, 65 km nord for Bangkok. Befolkningen anslås til rundt 80.000.

Byen, som er et viktig turistsenter, ble grunnlagt i 1349, og var Siams hovedstad og en av sørøstasias viktigste byer til den ble ødelagt av burmanerne i 1767. Ayutthaya har utallige ruiner fra storhetstiden – disse står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Ayutthaya ble grunnlagt av khmerene, og i 1350 utvidet fyrst U Thong byen og gjorde den til hovedstad i sitt kongerike – etter at den gamle hovedstaden, Sukhothai, var gått under. Ayutthaya var deretter i mer enn 400 år residensbyen for i alt 33 konger, som behersket et siamesisk område av vekslende ­størrelse. Kongene fortsatte hele tiden med å utvide byen. Gamlebyen omgis av tre elver, og en ytterligere kanal skapte tidlig en fullstendig naturlig vollgrav av elver rundt hele byen. Elvene er Chay Phraya, Lopburi og Pa Sak.

Verdensby

I sin blomstringstid var Ayutthaya en verdensby med tre kongepalasser, 375 tempelanlegg, 94 byporter og 29 forsvars­fort. Franskmenn, portugisere, briter, nederlendere og japanere hadde sine egne bydeler, atskilt fra de rundt én million siamesiske byborgere.

Europeerne hadde sine egne kirker, av disse er St. Josefskatedralen fra 1700-­tallet fremdeles bevart. Det eldste tempelet er khmer-tempelet Wat Phra Chao Phanan Choeng fra tidlig 1300-tall før kongetiden. Ellers er det bevart flere historiske bygninger fra tidlig kongetid: kongepalasset Wat Phra Si Sanphet, det meget store tempel- og palass­anlegget Wat Phra Maha That (begge fra 1300-tallet),Wat Ratburana med tydelig arkitektonisk khmer-påvirkning, og det buddhistiske tempelet Wihan Phra Mongkon Bopit av nyere dato.

Handel med halve verden

Byens rikdom kom fra det rike jordbrukslandet i området og fra skatter og avgifter som ble ilagt handel og transport. Byen hadde handels­forbindelser med Kina, Java, Malaysia, India, Sri ­Lanka, Persia, Japan, Portugal, ­Frankrike, Holland og England. Den enorme utviklingen innen arkitektur, malerkunst og litteratur understreker velstanden. Gull var i utstrakt bruk, som bokbindernes bruk av bladgull, på ­malerier, og til og med på hele bygninger.

Elver og vollgraver

Byen var beskyttet av kanaler, jordvoller og palisader, og motstod mange angrep fra burmeserne. Men den 7. april 1767 klarte inntrengerne å erobre, utplyndre og rasere byen.

Ayutthaya kom seg aldri etter denne katastrofen, og kort tid etter grunnla general Taksin den nye hovedstaden Thon Buri, på vestbredden av elven Chao Phraya. General Chao Phraya Chakri flyttet hovedstaden til Bangkok på elvens østbredde i 1782, ettersom elven da ville danne en naturlig forsvars­linje mot angripende burmesere.

Neste gang: Amalienborg


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no