ANNONSE

Leserbrev

Demens­landsby eller?

For styret i Seniorsaken Rogaland
Elsa Kristiansen 

Illustrasjonsfoto: Colourbox


Publisert: 30.04.2016

En demenssykdom kan skje hvem som helst av oss. Det er en sykdom som kommer snikende, som gir store utfordringer når vi merker at hukommelsen svikter, når vi etter hver merker at ting går i surr – etter hvert plutselig ikke vet hvor vi er, ikke finner hjem og ting går i stå for oss. Det blir ikke greit å bo hjemme selv om «alle skal bo hjemme så lenge de kan» i dag. Da kjenner vi også på oss at vi er en byrde for våre nærmeste, vi som er så heldig å ha det. Og sykehjem? Vel, slik de fleste er innrettet i dag, blir det på en måte slutt på livet. Slik kan vi tenke, kanskje mange gjør det.

I flere land er det ting på gang for å gjøre livet bedre og lettere både for den som er blitt syk med denne sykdommen og deres nærmeste, De fleste i vårt område har vel i dag hørt om Demenslandsbyen(e) i Nederland. Stavanger har besluttet å utrede om et bestående sykehjem med omkringliggende omsorgsboliger kan omgjøres til en slik, De skal de ha ros for.

Danmark har tenkt i de samme banene. Demenssyke og deres pårørende trenger en særskilt boform som gjør det lettere og mer menneskeverdig å leve med en demenssykdom. Her er et av prosjektene kalt for Byen for livet. Den 15. juni kommer en representant for dette prosjektet og presenterer prosessen fra idé til den nye «byen» står der, klar til å bli tatt i bruk. Kan det være noen ideer derfra som kan være nyttige for initiativet i Stavanger?

Arrangør blir Seniorsaken ­Rogaland/Stavanger. Vi kommer tilbake med mer informasjon når det nærmer seg.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no