ANNONSE

SPORT & FRITID

Med lys og lykte

Tekst og foto: Axel Sandberg


Publisert: 30.04.2016

LYS I MØRKET: LED- og batteriteknologi blir stadig bedre, noe som gjør dagens lommelykter utrolig effektive – og nokså rimelige.


Lommelykter lyser stadig kraftigere, varer lenger og tåler mer. Men det er viktig å vite hva man skal se etter.

Lommelykter beregnet på masse­markedet har på noen ganske få år gått fra å være klumpete, tunge dingser som lett går i stykker, til å finnes i et enormt utvalg i alle størrelser og prisklasser.

– Du får utrolig mye lykt for pengene i dag, dersom du vet hva du skal lete etter, sier lommelykt-, friluftsentusiast og mange­årig nettforum-deltaker Knut Terje Østby.

Enten du skal ha bitte små blinkende lysdioder som du fester bakpå sykkelen, en flerbrukslykt du kan ha i lomma, eller en tilnærmet lyskaster til båten eller hytta, er det ikke til å komme unna at kvalitet og pris gjerne henger sammen. En lykt til 79 kroner som hevder å ha en rekke­vidde på 200 meter, bør du med andre ord styre unna.

Lumen «lyver»

For å slå hull på det som kanskje er den største myten rundt moderne lommelykter først: viktigheten av såkalte lumen. Dette er en målenhet for lysstyrke som langt på vei har erstattet tid­ligere begreper som lux og kelvin. Lyktprodusenter vil ofte hevde at en lykt er på 1000 lumen eller mer. Den reelle lyseffekten av et høyt antall lumen over tid er imidlertid diskutabel, og brukes ofte på en villedende måte av produsentene.

– Lysstyrken vil avta etter hvert som batteriet blir utladet. Det kan skje veldig raskt, avhengig av hva slags batterier som brukes og kvaliteten på lyktens komponenter. Det som betyr mer enn et høyt lumen-tall er optikken på linsen, hva slags batterier som brukes og spredningen og kvaliteten på lyset, mener Arne ­Pedersen, daglig leder ved ­Cirdan, som importerer lommelykter og annet friluftsutstyr til det norske markedet.

Han mener at lyseffekten av en kvalitetslykt på for eksempel 250 lumen i praksis kan være vel så lyssterk som til en billiglykt med 1000. I tillegg er kvaliteten på selve LED-chipen (pæren) som brukes nokså avgjørende.

Tre kriterier

Det finnes tre faktorer som står i direkte forhold til hverandre og som man må ta stilling til ved kjøp av lykt: lysstyrke, batterikraft og vekt. Hva man vektlegger vil være avhengig av hvilken aktivitet man bedriver.

– Skal du ha hodelykt når du sykler, vil de fleste ønske små og lette batterier, noe som går utover lysstyrke og/eller batteri­levetid. Skal du på snøscooter langt inn i villmarken, trenger du kanskje noe som lyser ekstra kraftig over lang tid – som den største Maglite' med 6 D-cell-batterier, forklarer Pedersen.

Den amerikanske industristandarden ANSI skal gjøre det mulig for forbrukeren og sjekke blant annet forholdet mellom lysstyrke og batteritid, ved at denne informasjonen står oppført på emballasjen. ANSI-ordningen er imidlertid frivillig, og langt fra alle lykter – særlig i Europa – har dette diagrammet.

– Men det vil være et åpenbart tegn på at produsenten ikke har noe å skjule dersom de følger denne standarden, mener ­Pedersen.

Standard-lykt

Man kan nesten hevde at det man egentlig kjøper når man kjøper lommelykt, er batterilevetid. Heldigvis har batterier også vært gjennom en rivende utvikling de siste årene.

– Det er litt som med data­maskiner, utviklingen går utrolig fort. Med moderne litium­batterier kan du nærmest oppbevare lommelykta i en isblokk i fryseren om du vil. På laveste innstilling vil en vanlig lommelykt kunne lyse i dagevis. På full styrke kan selv en ganske liten lykt ha rekkevidde på flere hundre meter, forklarer Knut Terje Østby.

Han mener det uansett er viktig å velge lykt der man kan stille inn strømstyrken. Dette gjør at man kan bruke veldig kraftig lys akku­rat når man trenger det, men spare batterikraft ved å dimme ned. På de fleste gode lykter er selv halv- eller kvart styrke mer enn nok til de fleste formål.

Denne trenger du

En slags klassiker som en rekke andre produsenter har kopiert heter PD-32, produsert av det amerikanske firmaet Fenix. Andre firmaer, som Thrunite, ­Nitecore og Streamlight har tilsvarende. Dette er en såkalt «taktiske» lommelykt som er vanntett, tåler mye juling og lyser svært kraftig på full styrke. Samtidig passer den uten problemer i lomma.

– Dette er en type lykt jeg vil anbefale folk flest. Det er knapt en situasjon man kan havne i der den ikke gjør nytten. Det oppladbare litium-batteriet som passer til slike kan operere med full styrke selv etter å stått lagret i mange år, og kan lades cirka 500 ganger, mener Østby.

Batteriet, som ganske enkelt heter 18650 og som er litt større enn AA, brukes av en rekke lykter, og foretrekkes av mange. Arne Pedersen ved Cirdan mener imidlertid at tradisjonelle alkaliske batterier har en veldig stor fordel.

– Går batteriene tom for strøm, er de lett å erstatte. Du finner dem på nærmeste kiosk, eller for den saks skyld i nærmeste skap eller skuff. Og “vanlige» batterier har også blitt veldig mye bedre enn de var før, sier Pedersen.

Begge er imidlertid enige om at man bør kjøpe lommelykt av fagfolk – ikke ved kassa på bensin­stasjonen, super­markedet eller alt-mulig-butikken. De mener en god lykt som har alle de nevnte egenskapene kan fås kjøpt fra rundt 500 kroner.

– Sjekk rundt på nettet, gjerne på YouTube og ulike forum. Der kan du finne folk som virkelig brenner for lommelykter og har foretatt nokså vitenskapelig tester, sier Østby.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no