ANNONSE

HUS & HAGE

Når to skal bo

Tekst: Andrea Bærland


Publisert: 30.04.2016

FORTSATT ROSA: Selv om det jentete preget er tonet ned, er rosa fortsatt en gjennomgangsfarge. FOTO: Roald, Berit / NTB scanpix


Kristin Gjelsvik har tonet ned maksimalismen for å tekkes samboeren. Men at det skal være noen fargeklatter her og der, det er hun og kjæresten enige om.

I et byhus med tilhørende uteplass har blogger og klesdesigner Kristin Gjelsvik og samboeren Dennis Poppe Thorsen endelig funnet sitt tropiske selv interiørmessig. Nå er det kun et jevnlig tilbakevendende ryddebehov som får dem til å skyve møblene rundt.

Paret kjøpte leiligheten i ­august. Den forrige leiligheten paret bodde i, var opprinnelig Kristins. Den var rosa og ­jentete da Dennis flyttet inn, og det var her de sammen startet på reisen mot et mer kjønnsnøytralt hjemme­miljø. En reise med blindgater, skulle det vise seg.

– Vi strippet hele leiligheten for farger og la mer vekt på grått og svart, men da ble vi faktisk deprimerte begge to, forteller Kristin.

Grått myker opp

Gråfargene er likevel fortsatt med dem – på en del vegger, ­sofaen og spisebordsstolene. Grått er lett å kombinere med farger, forklarer Kristin.

– Det må være en viss sammen­heng og plan i et interiør, sam­tidig som det ikke må være altfor matchende Det er ikke noe fresht i det hele tatt, mener ­Kristin.

Stuen og kjøkkenet var alle­rede malt lysegrå da de flyttet inn, men det syntes Kristin og ­Dennis ble for kjedelig. De valgte å bryte opp inntrykket ved å male en kortvegg lyseblå.

– Jeg synes den lyseblå, nesten turkise fargen passer til alt. Ikke minst til gult, rosa og lilla. Også kommer bildene av våre hjembyer og Norge bedre fram.

Vestlandsbyer på veggen

De svarte, grafiske kartplakatene av parets hjembyer, ­Bergen og Stavanger, henger på hver sin side av et rosa norgeskart. Når de finner tiden til det, skal også en av veggene i over­etasjen ­lyses opp på personlig vis – av at spesial­bestilt maleri av ­paret, med ­Kristin iført Wonder Woman-­drakt.

Videre er leiligheten krydret med mange mindre, fargesterke elementer – som en rosa puff hentet hjem fra et marked i ­Marokko, og et kanarigult vitrine­skap som huser mange av Kristins små skatter.

Kristin forteller at den reiselystne duoen støtt kommer hjem fra tur med flere ekstra kolli. Det er ofte er småmøbler og pyntegjenstander, og ikke klær, som shoppes når de er ute på reise.

Ryddesjau blir ommøblering

Vitrineskapet beskriver Kristin som et slags kompromiss. Det er her – og på hjemmekontoret som har utviklet seg til et klassisk rote­rom – de fargesprakende småtingene får herje vilt.

– Jeg har egentlig en ekstremt maksimalistisk stil, men der er ikke Dennis helt på nett med meg. Så jeg måtte finne en måte å få utløp for min maksimalisme på, uten å ha ting over hele leiligheten, sier Kristin.

I det innholdsrike skapet står reiseminner, mummikopper og inspirasjonsbøker i skjønn forening. Og bøkene, de vedkjenner Kristin at hun kun har kjøpt inn fordi de ser bra ut på bloggbilder.

– Jeg har en hel bod med rekvisitter og ting jeg har kjøpt på grunn av bloggen.

Hun forteller at bloggen gir henne en ekstra motivasjon til å gjøre det pent rundt seg, og at de store opprydningene som iblant må til, gjerne bringer med seg en ommøbleringsrunde.

– De gangene det bikker over grensen mot rot, noe som dessverre skjer veldig ofte, må jeg faktisk ommøblere. For da våkner ryddelysten samtidig.

Lang vei fram

Kristin innrømmer at hun har brukt lang tid på å finne sin egen smak og stil. Til tross for at ordet «trend» er det verste hun vet, kastet hun seg på shabby chic-trenden i 2010.

– Det tok faktisk en stund før jeg skjønte at det var shabby chic-stilen som gjorde meg litt trist hjemme i min egen leilighet.

Deretter kom den rosa peri­oden, og så kom Dennis – og dermed den gjennomført grå og svarte stilen som var ment å være et kjønnsnøytralt kompromiss. Men som heller ikke fungerte. Nå er det masse glade farger, mot en relativt nøytral base av grå­toner, som gjelder.

Helårsstil

Samboerparet har funnet ut at gleden og energien de får av det fargesterke interiøret, er såpass viktig for dem at de ikke tilpasser seg sesonger.

– Mange gjemmer vekk alle fargene med en gang det er høst og vinter. Men det er jo i mørketiden man virkelig har behov for farger, for å kvikne til! Så her er det alltid sommer innendørs.

Til tross for at de lever i sin egen tropiske boble året rundt, gleder nok Thorsen og Gjelsvik seg litt ekstra til sommeren i år, når de kan trekke temaet ut gjennom den grønne dobbeltdøren. Det 65 kvadratmeter store by­huset er nemlig også utstyrt med en uteplass på hele 35 kvadratmeter. Så langt har paret fått på plass en sommerlig tiki-bar.

– Det kommer til å bli veldig, veldig grønt. En skikkelig tropisk hage med klatreplanter og blomster i store krukker. To trær med hengekøye imellom, det hadde vært herlig, sier Kristin Gjelsvik drømmende, mens vinterens forhåpentligvis siste snøfall laver ned utenfor.

Fargerikt, men ikke kaotisk

Fargeekspert Dagny Thurman-Moe mener nøkkelen til et lykkelig og fargerikt hjem er å innlemme sine egn favoritter i fargepaletten, heller enn å følge trender slavisk.

Her er Dagnys fem beste tips for hvordan du kan bruke farger, uten å miste kontrollen:

1. De nye nøytrale: Mal veggene i duse nyanser av blått, blågrønt eller grønt, de såkalt «nye nøytrale» som fremhever fargene rundt og gir dem en ekstra glød. De kan gjerne være støvete eller klare – det er mest opp til deg og din smak. «De nye nøytrale» passer til omtrent alle farger og gir også økt romfølelse.

2. Lag en fargepalett: En fargepalett inneholder en eller to hovedfarger, gjerne på vegger og gulv, tre til fem aksentfarger på møbler og dekor, og én kontrastfarge.
Hovedfargen er den fargen som dekker de største flatene, og som må tas hensyn til når andre farger tilføres. Aksentfargenes oppgave er å fremheve hovedfargen på en harmonisk måte. Dette kan enten være andre nyanser av veggfargen, eller andre farger, gjerne fra samme side av fargesirkelen, som har samme nyanse som hovedfargen. Kontrastfargen skal fremheve hovedfargen gjennom kontrast og ikke harmoni, det betyr at den gjerne skyver det hele litt ut av balanse. Kontrasten kan for eksempel komme i form av et kunstverk, en stol, en vase eller andre småting. En fargepalett kan “vris» fra rom til rom, slik at det som var hovedfargen i ett rom, kan være aksentfargen i det neste, osv. Det vil gi hjemmet en følelse av helhet.

3. Følg ditt hjerte: Velg farger du liker (og kanskje elsker!) selv, og ikke nødvendigvis de som er trendy. Trendfargene får større slitasje, siden du ser dem så ofte, er det lettere å bli lei av dem. Prøv å ikke velge praktisk, men velg farger du føler noe for.

4. Tenk hygge: Ikke vær redd for mørkere eller dypere nyanser. Ikke alle rom må se store ut, noen ganger er «koselig» en bedre egenskap. Mørke farger kan gjøre rom til varme og hyggelige huler. Det eneste du må tenke på, er at du har nok og riktig belysning.

5. Taket er også en del av rommet: Mal taket i samme farge som veggene! Taket ser ofte ut som noe som ikke passer inn i resten av rommet. Et tak i samme farger som veggene vil gi bedre romfølelse.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no