ANNONSE

REISE

Ta det kult 
på Grønland

Tekst: Kicki Lind / Respress


Publisert: 30.04.2016

Hundeslede blir i stadig større grad rekreasjon, mer enn et enn middel for å sette mat på bordet. 
Foto: Kicki Lind / Respress


Verdens største øy rommer naturopplevelser i verdensklasse.

Imponerende er et understate­ment. Å våkne tidlig om ­morgenen i et lite telt og se utover til­synelatende endeløse hvite vidder, og samtidig vite at du kun ser en ubetydelig flik av Grønlandsisen, er heftig. Innlandsisen dekker 80 prosent av øya og er på størrelse med halve EU – 1,7 millioner kvadratmeter is.

I dag lokker Grønland om lag 200 eventyrere i året som foretar ekspedisjoner over øya på ski. Men man trenger ikke være polfarer med frossent skjegg for å oppleve isen på nært hold. Du trenger strengt tatt ikke engang ski. Det er nok å reise til ­Kangerlussuaq.

Få mennesker

Tettstedet har 520 innbyggere og ligger like nord for Polar­sirkelen ved Grønlands største inter­nasjonale flyplass. Det betyr ikke at Kangerlussuaq er en pulserende metropol. Totalt administrerer den ikke særlig sjarmerende flyplassen fem- seks inter­nasjonale flyginger i uka, samt fire-fem innenlandske i døgnet.

Her er det naturen som teller. For cirka 15 år siden anla Volkswagen en vei fra Kangerlussuaq til en hemmelig testbane knapt fire mil inne på isen. Testbanen har smeltet, men den svingete grusveien over tundraen ligger der fortsatt. Det tar nærmere to timer å kjøre strekningen, selv med firehjulstrekk, men veien gjør isen og de glinsende breene forholdsvis lett tilgjengelig, omgivelsene tatt i betraktning.

Kangerlussuaq betyr «den store fjorden». Ved munningen, en halvtimes tur med propellfly mot vest, ligger Sisimiut, som med sine 5000 innbyggere er Grønlands nest største by. Fargerike hus klatrer opp fra klippene, og utenfor står snøscootere og hundesleder parkert i påvente av snø. Barn hopper på trampoline, mens kjøtt, fisk og dyreskinn tørker på husveggen. Gamle og nye tradisjoner eksisterer side om side på Grønland.

Ulleksport

I et av de lave 1800-tallshusene går maskinen for fullt. Selskapet Qiviut driver produksjon av alle slags plagg i moskusull. Området rundt Kangerlussuaq og Sisimiut skal romme om lag 10.000 moskus som vandrer fritt omkring på tundraen. Et par tusen moskus jaktes i løpet av to vintermåneder, noe som gir både kjøtt og store mengder ull.

– Moskusull er mye varmere en saueull og mykere og letter enn kasjmirull, sier Anita Mørk. Hun har bodd på Grønland hele sitt liv, og eier og driver Qiviut.

Skinnet fra en voksen moskusokse gir i gjennomsnitt 850 gram rå ull. All behandling gjøres for hånd, noe som til slutt vil gi en kilopris på drøye 5000 kroner. I butikken ved siden av selges blant annet garn, luer, skjerf og votter. Knapt et plagg koster under en tusenlapp, men selger angivelig som varmt hvetebrød, ikke minst på grunn av de mer enn 6000 cruisepassasjerene som besøker Sisimiut i året.

– Innen sommeren må vi ha fylt lagrene. Etterspørselen er stor, vi kunne sikkert solgt ti ganger mer enn vi gjør. Vi kunne absolutt utvidet, men det har jeg ikke noe ønske om. Det er jo ikke gitt at man føler seg bedre ved å ha en større bedrift, sier Mørk.

Turismen øker

Turisme spiller en stadig vik­tigere rolle i Grønland. Folk som lever av kun av fangst, blir færre for hvert år. Både sledehunder og kajakker er nå i større grad en del av turistindustrien, og i mindre grad virkemidler for å få mat på bordet.

Samtidig vokser Grønlands selvtillit på mange områder, og man hører ofte ytringer om at Grønland bør være et selvstendig land. Danmark bidrar med nærmere fire milliarder danske kroner til Grønlands økonomi, men mange grønlendere håper på økonomisk uavhengighet gjennom potensielle oljeforekomster. Andre ser det svarte gullet som en mulig trussel mot den opprinnelige grønlandske identiteten.

– Vi er et urfolk, så enkelt er det, sier ekspedisjonsleder og foto­graf Adam Lyberth.

– I den grad olje finnes her, håper jeg det internasjonale samfunnet tar et felles ansvar og setter på lokket. Naturen i form av nordlys, isbreer og hvaler er uten tvil Grønlands mest verdifulle ressurs, som kan kombineres med gode restauranter og hoteller, mener Lyberth.

I en teltleir på isen finnes bare her og nå. Busten på tannbørsten er frossen, i tillegg til vannet i flasken Vi koker grøt til frokost og spenner stegjern på støvlene. Man før seg liten og ydmyk i disse omgivelsene, men stor på samme tid.

Dagens tur med den erfarne guiden Kim Petersen går over hvite vidder, forbi breer og hule i alle mulige nyanser av blått. Grønlands utemmede naturgir mersmak.

Reisefakta

• Grønland er verdens største øy. Den hører geografisk til Nord-Amerika og er politisk en del av Danmark. Men har vidt­rekkende autonomi og eget parlament. Etter en folke­avstemning i 1982 valgte Grønland å forlate EU.

• Hovedstad: Nuuk (ca. 15.000 innbyggere)

• Befolkning: cirka 56.000

• Språk: Grønlandsk og dansk er offisielle språk.

• Valuta: Danske kroner

• Reise dit: Fly med Air Greenland fra København til ­Kangerlussuaq og Nuuk koster fra cirka 7000 kroner tur-retur. Fra sommeren 2016 flyr også Icelandair fra Reykjavik til Kangerlussuaq.

• Reise rundt: World of Greenland Arctic Circle tilbyr guidede turer: wogac.com. Det samme gjør greenlandoutdoors.com og gronlandsresor.se


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no