ANNONSE

SPORT & FRITID

Grimsli­fjellet

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Fotturer i Rogaland», Dreyer Bok


Publisert: 30.04.2016

Fra parkeringsplassen følger en veien opp til Åreskjold og videre gjennom tunet. Traktorveien stiger oppover gjennom kulturbeite hvor det går husdyr det meste av året. På østsiden av Storafjellet passeres skiltet «tursti» som går over Lomshammaren til venstre.

Tar en turen som en rundtur, kan det være greit å komme ned igjen denne veien. Følg traktorveien videre oppover, men nå er det et stykke som ikke er merket. Etter å ha passert Storafjellet flater det litt ut, og en skimter litt av Midtjørna borte til høyre. Fra stidelet ved Eigelifjellet begynner merkingen igjen. Nede til høyre ser en Eidavatnet med Håfjellet ved Lima i bakgrunnen. På sti over Gjeitaryggen og på andre siden av Brunndalen ligger Bergsfjellet. Fra bakken opp til Lomsfjellet ser en Grimslifjellet et stykke foran mot høyre. Stien passerer varden på det 364 meter høye Lomsfjellet og fortsetter ned på motsatt side Fra kanten av Brunndalen går det bratt ned til Liamyra. På andre siden av myra ligger Grimslifjellet. Langs høyre side av myra går en bort til stidelet ved foten av fjellet. Her kan en velge to forskjellige ruter opp til toppen. Den til høyre er godt merket. Stien går bratt men greit oppover langs vestsiden av fjellet, og på nedsiden ser en Grimslitjørna. En liten varde med skilt forteller at en er på toppen av det 424 meter høye Grimsli­fjellet. Kommunegrensen mellom Sandnes og Gjesdal går over fjellet. Fra toppen ser en naturligvis mye fjell, men i klart vær ser en deler av Sandnes, Sola med Stavanger lufthavn og øyene utenfor Tananger. Og i en annen retning ser en markene rundt Slettheia med Sulken. Åslandnuten på Figgjo med gløtt av Jæren i bakgrunnen er det også mulig å få øye på. Fra toppen kan en velge den andre ruten ned. Fra gjerdeklyveren like ved toppen fortsetter en nedover fjellet på dårlig merket og utydelig sti. Etter å ha gått på en liten høyde fortsetter stien i skråningen på motsatt side av traktorveien. Tilbake ved stidelet følger en samme rute langs Liamyra til neste stidelet. Her tar en til høyre i retning hytta og følger kjerreveien oppover et lite stykke. Når det begynner å gå brattere oppover, fortsetter en på merket sti til høyre. Mens en går langs gjerdet kan en se på den fine utsikten like til Krogedal. Litt senere er det utsikt inn­over Svihusvatnet. Stien går nå nedover gjennom kulturlandskap langs myr og over mindre knauser. Noen få meter følger en traktorveien som går opp til Loms­hammaren før stien tar ut mot høyre og fortsetter over hammaren. Over venstre skulder ser en Lomstjørna, som ligger litt skjult fra stien. På andre siden av Loms­hammaren kommer stien inn på traktorveien ved Storafjellet. Herfra følger en traktorveien tilbake til parkeringsplassen.

Hvordan komme dit:

E-39 til Sandnes. Ta av mot Austrått. Følg så Rv-13 til rundkjøringen ved Hana. I rundkjøringen tar en til høyre mot Sviland. Følg Fv-316 Noredalsveien ca. 2,5 kilo­meter og sving av til Sviland. Kjør Fv-315 til Sviland og videre rett frem på Søredalsveien til skiltet avkjøring mot ­Aareskjold. Parkering oppfor den røde bygningen.

Totalt: ca. 6,5 km og tar ca. 3 timer.

Vanskelighetsgrad: 2,5 støvler


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no