ANNONSE

REISE

En ekte smak av Thailand

Tekst og foto: Axel Munthe-Kaas Hærland


Publisert: 30.04.2016

RO: Rolige vandringer langs strandkanten er en daglig glede her på Ko Kut og deilig fritt for teknomusikk i bakgrunnen.


«Uberørt» og «autentisk» har lenge vært mangelvare i Sørøst-Asias lekegrind, men fremdeles finnes det unntak. Ko Kut er en av Thailands siste hemmeligheter.

Første gang jeg hørte om Ko Kut, var fra en amerikansk turist i Bangkok. Judy hadde akkurat kommet tilbake fra en avsidesliggende øy på grensen til Kambodsja, brun som en eikenøtt og skvetten i møte med kaoset av lyder, lukter og den evigvarende trafikken rundt oss.

– Jeg har levd etter øy-rytme i tre uker, sa hun og nippet nervøst til pilsen. – Sovnet og stått opp til bølgeskvulp og gresshopper. Det kommer til å kreve en grundig mental omstilling før Bangkok igjen blir et fint sted å være.

Når Judy beskrev øya, var det som å få ramset opp en sviskete, men velskrevet turistbrosjyre: perlehvite strender, uberørt regnskog, fiskebåter i horisonten, en imøtekommende lokalbefolkning og langsomme solnedganger over et asurblått hav.

Jeg skrev ned ordene på en ølbrikke, takket for tipset og arkiverte Ko Kut under «for godt til å være sant»-seksjonen av reisedagboken. 24 timer senere, med melis-lignende sand mellom tærne og bølgesus i øregangen, sendte jeg en takknemlig tanke til smånervøse Judy.

Å forlate dette kan ikke ha vært enkelt.

– Den vakreste øya vi har sett

Ko Kut er Thailands fjerde største øy, men har inntil nylig vært spart for både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Med en økonomi basert på fiske, et fjellandskap dekket av uberørt regnskog og en befolkning på litt over 2000, var det lite som satte Ko Kut på kartet. Men det var før turistene kom. Siden har øya primært vært et reisemål for par, familier og dem med over gjennomsnittlig velfylte lomme­bøker. I dag har luksushotellene fått selskap av mer budsjettvennlige overnattingssteder, men Ko Kut har fortsatt den late og uspolerte følelsen så mange av Thailands øyer for lengst har mistet.

– Vi tar en sjans og går så langt som å si at Ko Kut er den vakreste øya vi har sett gjennom 20 år med reise i Thailand.

Siste setning introduserer Ko Kut-segmentet for Travelfish.com – den største bloggen og reise­guiden for Thailand og Sørøst-Asia på nettet. Det er med andre ord lett å forestille seg øya som nok en overbelastet turistfelle, hadde det ikke vært for den relativt avsidesliggende beliggenheten nær Kambodsja.

Kanskje er det den fire timer lange bussturen og påfølgende fergen fra Bangkok som skåner Ko Kut for masseturisme? ­Eller kanskje hvor befriende få ting det er å gjøre her? Nattliv, basseng-gymnastikk, karaoke­barer, fullmånefester, paragliding, skandinaviske restauranter, bananformede rumperistere: Ko Kut har det ikke. Bare sand, sol, rå natur og følelsen av verdens ende.

De små tingene

Dagene går langsomt her på Ko Kut, men før jeg vet ordet av det er en uke passert. Sånn er det jo ofte på øyer. Sene frokoster, kajakk­turer, en bok i hengekøya når sola blir for sterk, ustabile wi-fi- forbindelser og en hyggelig samtale fra tid til annen mens sjømaten legges på grillen.

For å bryte latskapen leier jeg en scooter og utforsker øya på egen hånd. Veiene varierer fra silkemyk asfalt til grov grusvei, men selv bomturer belønnes på uventede måter. En støvete fotballbane. En klukkende elv. Et forlatt tempel. En invitasjon til te. En gummiplantasje. Eller en postkortvakker strand helt for meg selv.

På det østligste punktet av øya møter jeg 22 år gamle Kookai Wannisa og lillesøsteren ­Walancy, som driver en liten sjømatrestaurant og dagligvare­forretning nær fiskerlandsbyen Ao Yai. Begge søstre er født her, men minnene Kookai beskriver fra oppveksten har lite til felles med dagens Ko Kut.

– Da jeg var liten, måtte vi gå tre kilometer for å hente vann i fossen, forteller hun. – I dag har alle både springvann, elektrisitet og Facebook. Det er et veldig annerledes liv.

Når bensintanken er tom og kvelden faller på, rusler jeg inn til landsbyen nær Chlong Chao Beach for middag og en pils. De fleste restaurantene tilbyr ingen burgere, ingen pizza eller bananpannekaker – bare thailandske klassikere og dagsfersk sjømat. Ildfluer svermer rundt mangrove­trærne, og fra regn­skogen høres det fjerne skriket fra en brølape.

Tilbake til røttene

Thailands øyer er for lengst blitt allemannseie. En etter en ble de åpnet for verden, brennmerket som «paradis», og etter 20 år med markedsføring og masseturisme har enhver klisjé blitt oppbrukt. Men kan paradis fortsatt finnes i et land som mottar rundt 30 millioner besøkende i året? Er ordet misvisende når drinkene serveres i bøtter, og skyggen av hotellkjedene strekker seg langt utover vannskorpen? Som en med romantiske (og kanskje urealistiske) lengsler etter «det gamle Thailand», er det en stor lettelse for en gangs skyld å finne et sted som rettferdiggjør alle flosklene. Ko Kut er et slikt sted. Som det var før verden sto på døra. Rått. Ekte. Og akkurat passe.

Reisefakta

• Generelt: Ko Kut er Thailands fjerde største øy. Ligger rett sør for Ko Chang, nær grensen til Kambodsja. Litt over 2000 innbyggere.

• Reisen dit: Fra Oslo går direkteruter til Bangkok med ­Norwegian og Thai Airways. For å unnagjøre reisen fra Bangkok til Ko Kut på én dag er det viktig å være tidlig ute for å rekke siste ferge til øya. Den første bussen fra Ekkemai-­stasjonen (Bangkok) til Trat går klokka 05.00, men det er også mulig å ta den som går en time senere. Koh Kood Princess Ferry er det vanligste (og tregeste) fergeselskapet, og har en egen disk på busstasjonen i Trat. Turen tar cirka to timer, og inkluderer transport fra Trat til Laem Sok (45 minutter), fergen til Ko Kut og buss fra havnen til de fleste hotellene.

• Overnatting:
Budsjett: Cozy House. Som navnet lover, et hjemmekoselig og veldrevet hotell, cirka fem minutters gange fra stranden. Bungalower fra 150 kroner per natt. Frokost inkludert, samt gratis kajakk-leie. www.kohkoodcozy.com
Middels: Koh Kood Beach Resort: Skamrost resort-hotell få meter fra privat strandlinje. Fra 600 kroner natten. 
www.kohkoodbeachresort.co
Luksus: Soneva Kiri: Øyas desidert mest eksklusive ­resort, med egen gourmetrestaurant, kino, strandlinje og ­observatorium. Gigantiske private villaer fra 5000 kroner ­natten og oppover. www.soneva.com/soneva-kiri


Aktiviteter på Ko Kut

• Motorsykkel: Mange hoteller, barer og restauranter leier ut motorsykler og automatiske scootere. Man trenger som regel ikke førerkort, men grunnleggende ferdigheter er påkrevd. Husk at Thailand har venstrekjøring. Normalt betaler man rundt 60 kroner dagen, ekskludert bensin. Kjør forsiktig – ikke regn med at noen andre gjør det!

• Naturperler: Det er en rekke naturlige attraksjoner spredt rundt på Ko Kut, inkludert tre fossefall og badekulper. Alle er verdt å se, men kan fort fylles opp med både lokalbefolkning og turister utover dagen. For den beste opplevelsen – vær der rundt soloppgang. Også verdt å se er to gigantiske Makka-trær gjemt i regnskogen, markert på de fleste turistkart, begge over 500 år gamle. Mange hoteller låner også ut gratis ­kajakker.

• Dykking: Flere dykkerfirma opererer på Ko Kut, og tilbyr alt fra enkeltdykk til open-water-kurs. Tre av dem holder til på veien bak Chlong Chao Beach. BB divers – landets eneste fem ­stjerners dykkesenter – kan kontaktes på: 
www.bbdivers-koh-kood.com


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no