ANNONSE

HUS & HAGE

Skål for cocktail-vekster!

Tekst: Sandra Holmes


Publisert: 14.05.2016

DYRK DRINKINGREDIENSER: Inviter til cocktailparty i hagen i sommer. Hos forfatteren Amy Stewart vokser det blant annet rabarbra og sjasmin over inngangen. Foto: Amy Stewart


Sats på cocktailparty i sommer, og gi drinkene en personlig og spennende vri med vekster fra egen hage.

Å bruke hagen til matauk er ikke akkurat noe nytt fenomen, men nå øker også interessen for å ­dyrke drikkbare vekster. Enten du liker snaps, longdrinks eller likører, er det mye anvendbar smakstilsetning å høste fra planter du kanskje allerede har – ­vekster du aldri har tenkt på å ha i glasset.

På Spritmuseum i ­Stockholm vises for tiden utstillingen ­«Berusande trädgård: Odla drikkbart», der det er mye inspirasjon å hente.

– Vi ønsker å vise fram ulike drikker som er blitt tilberedt opp gjennom historien og vekke drinkinteressen, sier Spritmuseums Petter Nilsson.

Sammen med restaurantsjef Erika Lindström har han satt sammen en oppskriftssamling med drinker, som tindved­lemonade, pepperrotsnaps og rabarbra tonic.

Cocktail-hage

Hvorfor ikke gjøre vekster man kan drikke, til et slags hagetema – og dyrke frøkrydder som spisskummen, fennikel og koriander? Eller du kan ta den helt ut og ha en «cocktail-hage».

Det gjorde den amerikanske forfatteren Amy Stewart, som blant annet har skrevet best­selgeren «The Drunken Botanist» – der hun utforsker det spennende forholdet mellom sprit og botanikk. I sin hage dyrker hun faktisk kun planter som egner seg til å ha i drinker.

– Jeg valgte ikke bare de mest åpenbare vekstene, som mynte og jordbær, men også solbær og rabarbra – vekster man ikke akku­rat forventer i drinken, forklarer hun på sin nett-tv-kanal der hun viser hvordan å blande noen av hagedrinkene fra boka.

Mynte en vinner

Så lenge solen skinner, er hagen det ultimate stedet å ha party. 
Det er lett å få til den rette avslappede atmosfæren. Allerede nå kan du legge grunnlaget for en vellykket sommerfest: Velg noen favorittdrinker eller spritsorter, og velg vekster deretter.

Kanskje en gin&tonic med velsmakende miniagurker, bloody mary med egendyrket stilkselleri og tomater, eller lavendel til å krydre martini med?

Mynte har sin åpenbare plass i hagen, og gjestene vil sette pris på at man klipper av sjenerøse mengder av det som ofte er litt pjuskete og dyrt i butikken.

Sukkerlake

Petter Nilsson er spesielt glad i å tilsette sitronduftende jernurt.

– I drinken mint julep bytter jeg gjerne ut all eller deler av mynten med jernurten, sier han.

Vanlig matkrydder som rosmarin, basilikum og timian funger også fint i drinken. Urtene kan enten puttes i glasset eller brukes til å smakstilsette sukker­lake, slik det ofte gjøres med blomster, frukt og bær.

Egen bitter

Å lage egen likør er også superlett. Det er bare å fylle en flaske med det du vil, og så helle sprit over og la stå i en måned. Så siler man av og blander med sukker. Solbær- eller hyllebærlikør er blant Amy Stewarts drinkfavoritter. Liker man ikke at det blir for søtt, kan man heller forsøke seg på egen bitter – enten som drinkingrediens eller for å drikke som den er. Da lar man spriten trekke i urter, frøurter, røtter og bark til det smaker godt.

Har man plass og ønsker å forsterke cocktail-temaet i hagen ytterligere, kan man som Amy Stewart bygge en liten utebar. Den kan med fordel plasseres der vekstene vokser i vei, som på balkongen eller terrassen.

Slik lager du sukkerlake til drinker

2 kopper vann

2 kopper sukker

1 kopp hakkede urter, 
blomster, bær eller frukt

30 ml vodka (valgfritt)


Kok vann og sukker og rør ti sukkeret er oppløst. Tilsett krydder, sett på lokket og avkjøl i minst en time.(Hvis du bruker frukt eller ­rabarbra, ha det oppi fra start). Kjør gjennom en fin sil et par ­ganger til væsken blir klar. Bruk øyeblikkelig eller hell oppi vodkaen dersom du ønsker å forlenge holdbarheten til cirka 1-2 uker i kjøleskapet. Sirupen kan også fryses.


Tips: Dyrk også noen spiselige blomster til å pynte ­drinker med, som fioler, nellik og blomkarse.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no