ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Velg rett fugl

Tekst: Bodil Sjöström / TT


Publisert: 14.05.2016

TRENGER SELSKAP: Fugler er sosiale dyr og bør helst være flere. Har man kun én fugl, fordrer det mye menneskelig kontakt. Foto: Ted Edlund


Fugler er vakre, kan by på trivelig selskap og er relativt lettstelte. Noen er enkle å temme, mens andre lager mye støy og gnager i stykker det de kommer over.

Det er ikke hipp som happ hvilken art du velger dersom du er på fuglejakt. Visse fuglearter trenger for eksempel flere timers sosialt samvær – daglig! Det første en bør spørre seg om, er hvorfor man ønsker fugl. Det finnes hundrevis av fuglearter som kan egne seg som kjæledyr, både farge­rike og eksotiske, men med ulike egenskaper.

– Kanarifugler og finker er gode nybegynnerfugler, de er enkle å ta vare på, synger vakkert og gnager ikke ting sønder og sammen med nebbene sine. Det er også relativt lett å få dem til å pare seg, men de er sjelden spesielt tamme, forklarer Ted Edlund, formann i Stockholm burfuglforening, biolog og papegøyekonsulent.

Han mener at å ha slike fugler i hjemmet er som å ha en blanding av akvariefisk og hamster.

– Hyggelige å se på, de får unger, men man har liksom ikke så mye direktekontakt med dem, legger han til.

Tamme latterduer

Andre lettstelte, men litt mer uvanlige flygende kjæledyr, er fargerike gouldsamadiner og risfugler. Det er litt vanskeligere å få dem til å pare seg, men de trives godt med andre fuglearter, dersom det er aktuelt.

– En fugl som er lett å temme, er latterduen. Den ligner en vanlig bydue, men er mye mindre, nokså lettstelt, har lite nebb og støyer lite, sier Edlund.

Undulater

Den vanligste burfuglen er imidlertid undulaten. Også den er lettstelt og blir lett tam. Man kan lære den små triks, og den kan til og med begynne å snakke.

– De lever dessuten nokså lenge – opptil 10-15 år. Det kan være greit å tenke på hvis man har barn som ønsker husdyr og med tiden kanskje vokser ifra dem, sier fugleeksperten og sammenligner undulaten med nymfe­parakitten, også en vanlig burfugl, som kan bli nærmere 30 år gammel.

Ulempen med undulater er at de støyer en del og kan ødelegge tapeter, bøker og annet hvis de får lov til å fly fritt i hjemmet.

Kjøp to kompiser

En art som blir stadig vanligere som burfugl, er bulbul.

– Disse fuglene er rundt 20 centimeter lange, er svært nysgjerrige og kontaktsøkende, synger vakkert og blir like tamme som undulater.

Ted anbefaler nybegynnere å kjøpe to fugler som allerede er kompiser. Fugler er sosiale, og kan ha behov for både fugle­venner og menneskelig kontakt. Når de er to, er det ikke noe problem å la dem være alene en hel dag, men ingen dyr bør være uten tilsyn i over 24 timer.

– Det er en god regel. Mye kan skje, som at en vannskål velter. Reiser man bort en kort tid, kan det holde at naboen sjekker ­fuglene en gang om dagen og sørger for at de har mat og vann.

Livslang forpliktelse

Å ha en stor papegøye, for eksempel en blågulara, er noe helt annet. Fordi de kan måle rundt 85 centimeter fra hode til hale, trenger de et stort bur som det kan være vanskelig å få plass til i hjemmet.

– De trives dessuten ikke med å være innestengt. Og har man en slik papegøye, må den få minst et par timers sosialt samvær hver dag, mener Edlund.

Fordi papegøyer kan bli rundt 60 år gamle i fangenskap, vil det være en livslang forpliktelse.

Undulaten er folkefuglen

• I naturen lever undulater i flokker, så i fangenskap bør en undulat ha minst én lekekamerat. Dersom den er alene, må man belage seg på å tilbringe mye tid sammen med den.

• Undulater er nokså intelligente. Hvis de blir trent fra ung alder, kan de lære seg å snakke og etter­ligne lyder.

• Undulater liker å sitte på fingeren nært opptil munnen og bli pratet med. Og fugler flest liker ekstra godt å bli klødd på hodet. De løfter hodefjærene for å vise at de liker å bli klødd.

• Ved temming av undulatunger må du ha rolige bevegelser, bruke god tid og være tålmodig. Ha hånden din inni buret mens du prater med fuglen, men ikke forfølg den rundt i buret. Når fuglen har vent seg til dette, kan du trykke en finger rolig mot brystet dens. Da vil den nesten automatisk klatre opp på fingeren din. Prat med den, tilby godbiter og klø den på hodet inni buret. Først når den er vant til å gå på hånden din, kan du begynne å ta den ut av buret.

• Undulaten spiser frø, frukt, grønnsaker og egg. Ikke gi din fugl avokado, sjokolade, eplefrø, rå ­poteter, asparges, bønner eller kål.

• Undulater skal ha rent, friskt drikkevann hver dag – og husk at det må være romtemperatur på vann, frukt og grønnsaker.

(Kilder: Dyrenett.no, Oslo Zoo Senter, Undulatsiden.no)Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no