ANNONSE

REISE

Kulturreise på to hjul

Tekst: Görrel Espelund


Publisert: 14.05.2016

START HER: Sjarmerende Cambremer er et utmerket utgangspunkt for dagsturer i Normandie. 
(FOTO: Andreas Karlsson)


På sykkel gjennom Normandies kultur­landskap kjenner man duftene fra tradisjonell mathåndverk og levende landsbygder.

Normandie i Nord-Frankrike er kanskje mest kjent for strendene der de allierte styrkene landet 6. juni 1944. For historieinteres­serte finnes det fine sykkelruter fra Utah Beach, Gold Beach og Juno Beach (kodenavnene fra andre verdenskrig brukes fortsatt i dag), men gå for all del ikke glipp av innlandet, som gjør seg minst like bra fra sykkelsetet.

Navnet Normandie kan ­spores tilbake til vikingene som fikk området som eget land under den franske kronen på begynnelsen av 900-tallet. Og det er ikke uten grunn at bindingsverks­husene som er så karakteristiske for enkelte deler av provinsen – spesielt Pays d'Auge – minner om Skåne og Danmark.

Fra sted til sted

Vårt utgangspunkt er den lille byen Cambremer, som ligger mellom Caen og Lisieux. Den franske landsbygda er et utmerket sykkellandskap. Veiene er riktignok smale og bilistene kjører fort, men de er hensynsfulle og tar ordentlig avstand ved forbi­kjøring.

Fra Cambremer tar vi D85 mot Rumesnil og velger deretter D16 med sikte på Bonnebosq. Veien skjærer gjennom et kulturlandskap med eplehager og beit­ende kyr. Det sies at den beste calvadosen som er produsert i ­Normandie kommer fra Pays d'Auge.

I Bonnebosq ruller vi kjapt gjennom sentrum og kjenner på fristelsen til å fortsette til Pont-l'Évêque, småsamfunnet som har gitt navn til en av Normandies fire offisielt godkjente oster. Disse ostene har AOC-stempel, som ikke bare opplyser om hvor osten er laget, men også garanterer at den er produsert i samsvar med tradisjonelle metoder.

Etter et par kilometer tar vi imidlertid til venstre mot Beaufour-­Druval, forbi landsbykirken og videre mot ­Beuvron-en­­­-Auge, kåret til en av Frankrikes 100 fineste landsbyer.

Landsbyidyll

Andre verdenskrig gikk hardt utover Normandie. Men lands­byene som unngikk krigens bomber er i dag historiske perler med hus bygget av lokale materialer. Fasadene er skjeve og behengt med blomsterkasser.

Beuvron-en-Auge er typisk i så måte. Ikke kom for tidlig på dagen, for butikkene åpner rundt klokka 11. Det er knapt en kaffe­kopp å oppdrive før det. Men deretter står kaféstolene på fortauet, og byen fremstår som et utmerket sted å ta en pause i.

Husene rundt de brosteinsbelagte torgene kommer fra 1600-tallet, og for dem som ikke er på sykkel, finnes det mye bonde­romantikk å få kjøpt i ­butikkene. Men vi skal videre.

D49 tar oss mot Victot-Pontfol og tilbake på D16 der ­Cambremer snart møter oss. Er det lunsjtid, benytt anledningen til å prøve den fremragende kroa Les Saisons. Et interessant interiør, god stemning og vellagd klassisk mat som skifter med sesongenes råvarer. En toretters lunsj koster litt over ti euro. Det er stengt på mandager, i likhet med mange andre restauranter og butikker i dette distriktet.

Enormt veinett

Det er lett å sykle i Normandie. De mange små veien danner et tett nettverk gjennom hele provinsen. Det gjør det til en smal sak å legge opp egne runder, som kan forkortes, eller søke bonderomantikk, avhengig av kondisjon og humør.

Minnesmerkene etter andre verdenskrig er mange, og det er ikke uvanlig å se plaketter og monumenter over falne helter langs veiene, samt canadiske flagg sammen med de franske. For det var canadiere som frigjorde denne delen av Frankrike da de allierte presset tyskerne bakover.

Provinsen byr også på mer tema­baserte ruter. Foruten sider-ruten Route du Cidre, som blant annet går gjennom Pays d'Auge, er Route de la Suisse Normande og Route des ­Traditions å anbefale. Disse byr på henholdsvis tradisjonsmat og sykling langs elva Orne.

På sykkel holder man et tempo som er perfekt for å besøke produsenter av honning, sider, ull, foie gras, brød og snegler. Det kan med andre ord være lurt å ha sykkelkurv.

Fakta

Reise dit : Til Normandie kommer man enklest med fly til Paris og videre med tog, buss eller bil. Det er ca. 35 mil mellom Paris og Utah Beach.

Bo : Prøv den franske varianten av bed & breakfast, chambres d’hôtes, for en mer personlig opplevelse. En annen vanlig variant heter gites – møblerte, selvbetjente hytter. For dem som reiser i juli og august, er det nødvendig å bestille på forhånd.

Spise og drikke : Frankrike kan skilte med rundt 1000 ­forskjellige oster. Fire av dem har sin opprinnelse i Normandie: Camembert, Neufchâtel, Pont-l’Évêque og Livarot. Ved kysten anbefaler vi østers, blåskjell og skalldyr. Innmat holder man også høyt i Normandie, eksempelvis tripes à la mode de Caen og ­andouille de Vire. Lokal sider er en selvfølge, og calvados for dem som vil prøve noe sterkere.

Leie sykkel : freewheelingfrance.com er fullpakket med nyttig sykkelinformasjon. Å leie en sykkel koster mellom 15 og 20 euro per dag.


Mer informasjon :

http://www.francevelotourisme.com

http://www.calvados-tourisme.com/fr/bouger/a-velo.php

http://en.gites-de-france.com

http://www.chambres-hotes.fr


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no