ANNONSE

SPORT & FRITID

Statens Varde på Sede­knuden

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Fotturer i Rogaland», Dreyer Bok


Publisert: 14.05.2016

Fra parkeringsplassen fortsetter en noen får meter opp­over gårdsveien til Håvollen. Den merkede stien går opp langs brattkanten ovenfor parkeringsplassen. Like etter går det bratt oppover gjennom granskogen i Høysbakken. Oppe ved myra kan en ta en avstikker opp på den bratte fjell­ryggen til venstre, og våger en seg helt frem, får en se Åna-Sira fra luften.

Fra myra går stien på gressflekkene oppover fjellet. Så fortsetter stien på venstre side av Stølsmyr før den dreier mot høyre og går opp på fjellet. Den merkede ruten går litt opp og ned over fjellet for å nå fram til toppen. Den store varden på den 317 meter høye Sedeknuden blir kalt for Statens Varde. Langt ned i dalen ser en ­bebyggelsen i Åna-Sira, og på andre siden av elven ser en utover Flekkefjord kommune i Vest Agder. I horisonten stikker Listalandet fram uti havgapet. Her sør i Dalane består landskapet stort sett av fjell så langt øyet kan se bortsett fra havet der ute i sør og vest. Turen ned fra toppen går på nordsiden av fjellet, ned over gressflekker i berget og langs fjellryggen i Svortupsdalen. Etter å ha ­krysset dalen fortsetter merket sti over Breidalsheia. Fra heia ser en den store demningen som er en del av Titanias virksomhet i området. Så går det nedover til Svartedalen på sørsiden av Maris­knuten, gjennom blandings­skog før en kommer ut på myra. Stien går langs venstre side av myra ned Breidalen før det går ned gjennom granskogen til parkeringsplassen ved fylkesveien. Fra bakketoppen følges Åna-Siraveien nedover Bekkjedalen ca. 1,5 km til parkeringsplassen.

Hvordan komme dit:

Fra Egersund følger en Fv-44 til Hauge i Dalane og fort­setter mot Flekkefjord til en passerer det blå Åna-Sira skiltet. Like etter tar en til venstre over en liten bro og parkerer på den åpne plassen til høyre like etter.

Totalt: ca. 5,2 km og tar 2–3 timer.

Vanskelighetsgrad: 3 støvler


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no