ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Mandag skal du stemme

Historisk har jeg personlig stemt både til høyre og venstre i norsk politikk. Som hovedregel har jeg vært mer opptatt av å prioritere saker, fremfor hele parti­program. I 1994 var jeg veldig engasjert og motivert under EU-debatten, og gikk i 1. mai tog under parolen Nei til EU. I 1972 var jeg for ung til å ha sterke meninger om saken. Begge folkeavstemningene ga nei-flertall. Med unntak av områdene rundt Oslo var det klart nei i alle andre fylker på kryss og tvers i landet. En historiker vil helt sikkert kunne finne spor og årsaker langt bak i tid. Etter hundrevis av år underlagt danske- og svenskekongen ligger det i genene våre. Vi liker ikke å bli styrt av andre. Kommunesammenslåingen dreier seg litt om det.

Wirak og Borgli ler på bakrommet

Historien har vist meg svært få eksempler hvor størrelse er avgjørende, i alle fall i de fleste sammenhenger. Jeg har aldri sett maken til råkjør fra Jan Tore Sanner og Høyre. De hevder bestemt at kommunesammenslåing vil styrke demo­kratiet. Det henger ikke på greip. Styringsgruppen for storkommunen vil redusere antall politikere kraftig. I dag har Sola kommunestyre 41 medlemmer, ­Sandnes bystyre har 49 medlemmer og Stavanger bystyre har 67 medlemmer. Det nye bystyret skal ha 59 medlemmer. Før kjente du kanskje de fleste ­politikerne som ­bestemmer i kommunen. Nå vil du bare ha kjennskap til en brøkdel. ­Sentralisering kan aldri gi mer demokrati. Og så var det dette med navnet. 
Nord Jæren kommune. Kjenn på det. Hvordan føler du at det treffer deg? 
Du kan jo ­selvfølgelig ­argumentere at et navn betyr ikke så mye, men det gjelder ikke i saker som dette. At Stavanger kunne akseptere dette navnet er bare helt latterlig, og jeg er helt sikker på at motstanderne av sammenslåing, Wirak og Borgli fra Sandnes, ler seg skakke på bakrommet når de tenker på at Stavanger kunne akseptere dette.

Prosessen vil inngå i skolebøkene

Det kan selvfølgelig være behov for kommunesammenslåinger i Norge, men 
det er ikke fasiten for alle. Sanner har også signalisert at et kommunestyre ­absolutt bør kunne si ja, selv om folkeavstemningen har gitt et nei-resultat. 
Ifølge ­Klassekampen var Sanner selv sterkt imot å gjennomføre folke­avstemning. Disse Oslo-politikerne vet sannelig hvordan de skal håndtere provinsene rundt om i landet. De holder på å male seg inn i et hjørne. Sammenslåtte kommuner skal få mer penger. Men hva med de store kommunene som faktisk sier ja, men som ingen av de små vil bli en del av? Hvorfor skal ikke de kunne få mer penger, de har jo tross alt sagt ja? Jeg er helt sikker på at dette prosjektet mislykkes fullstendig og vil inngå som pensum i statsvitenskap i fremtiden under temaet: Hvordan mislykkes i å skape endringer i Norge.

Jeg tror ikke Sanner egentlig bryr seg noe særlig om demokratiet.

Oslo-eliten har et annet fokus.

Slik går det

Hvis du nå ikke har stemt på nettet, har du kun mulighet å stemme på mandag i valglokalene. Valgdeltakelsen blir lav.

Stavanger stemmer ja, mens Sandnes og Sola stemmer nei. Taperen blir Høyre, og alle kommunene som har kastet bort utrolig mye tid og ressurser som heller burde vært brukt på en annen måte. Vinnerne blir alle andre partier som har fått utrolig mange gode argumenter 
til neste valgkamp. Lykke til.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no