ANNONSE

KULTUR

Se opp – nå er det Dragefest!

Tekst: Pål Larsen


Publisert: 28.05.2016

Karl Longbottom er kjent for sine flotte fugledrager. Denne ble utviklet for en del av årets Super Bowl-show.


Den 27. årlige Dragefesten i Sola går til værs 11. og 12. juni. Også i år ventes hundrevis av dragebyggere til Sola kulturhus og tusenvis av drageflygere og tilskuere til Hellestø. Som alltid får festivalen et ekstra løft ved at noen av Europas dyktigste dragebyggere flyr sine fineste drager.

Norges største og eldste årlige dragefestival starter med et stort drageverksted i Sola kulturhus på lørdagen. De siste årene har barn og foreldre(og besteforeldre og ungdommer) bygget ca 300 drager - med god hjelp fra lokale og internasjonale dragebyggere. Som vanlig tilbyr Sola Drageklubb et godt utvalg av enkle og litt mer kompliserte modeller å velge mellom.

Høydepunket er på Hellestø

Søndagen dragefestival på Hellestøstranden har etablert seg som et av distriktets mest populære familiearrangementer. Opp mot 5000 små og store samles for å leke med vinden, kjøpe seg noe å spise og drikke eller nyte medbrakt mat. På flere skoler og barnehager arrangeres det dragebygging i forkant av festivalen. Som alltid har festivalen besøk av internasjonale dragekunstnere til glede og inspirasjon.

Er det konkurranser?

-Ja en slags, forteller formann i Sola Drageklubb. -En hemmelig jury plukker ut drager som er ekstra fine, flyr godt, er basert på at familien har jobbet godt sammen, at en vennegjeng har laget en fin strandleir – eller at noen har hatt uflaks. Eller noe annet – det er vel helst glede som premieres! Alle barn får diplom.

Bygg din egen drage

Sola Drageklubb bygger alltid 2-300 drager som selges under festivalen, men de fleste lager sine egne. Skoler og barnehager kan bestille ferdige byggesett fra drageklubben, og om det er tid kan klubbens medlemmer komme og holde kurs. Dragebygging har vært en tradisjon i Norge siden sent 1700-tall, og klubben satser på å holde tradisjonene levende.

Dugnadsglede i «Sørabygda»

Idrettslaget Havdur organiserer parkeringen, FAU ved Dysjaland skole sørger for mat og drikke, Sola Drageklubb tar ansvar for dragene og Sola kommune bidrar med organisering og økonomisk støtte. Hele Nord-Jæren sørger for at himmelen fylles av drager. Et perfekt samarbeid!

Fakta om årets drage­fest


Lørdag 11. juni

Bygg din egen drage

Sola kulturhus fra 11 – 15.

Flere modeller å velge ­mellom, ingen påmelding.

Dragene kan bygges på en halvtime til en time.

Nytt kurs ca hver hele time. Siste kurs starter kl 14.

Priser fra kr 50.


Søndag 12. juni

Dragefestival

Hellestø strand kl 12 - 16.

Ta med vindjakke og drage.

Premiering av flotte, hjemmelagede drager

Diplom til alle barn

Salg av drager, mat og drikke

Parkering kr. 50, gratis å delta


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no