ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

senter for spiseforstyrrelser


Lokalt lavterskel­tilbud

Tekst og foto: Sofie Korshavn Moen


Publisert: 28.05.2016

Anne Lise K. Skogen (t.v.) og Hilde Dorthea Nesvåg.


I et samfunn hvor kroppsfokus er mer og mer aktuelt, er det kanskje på tide å ta opp et viktig tema, nemlig spiseforstyrrelse.

Her i distriktet finnes det mange forskjellige organisasjoner som er til for å hjelpe mennesker i det daglige liv. En av disse organisasjonene er Senter for spiseforstyrrelser, som ligger på Madlaveien. Senteret er et lavterskeltilbud til mennesker som har et problematisk forhold til kropp, mat og vekt. Organisasjonen er nå under ROS, Rådgivning om spiseforstyrrelse, som er en landsdekkende interesseorganisasjon for mennesker som er berørt av spiseforstyrrelse. Dette betyr ikke at senteret her i Stavanger forandrer seg, men at de står under en stor organisasjon som kan mye om spiseforstyrrelser og har et apparat med ansatte, frivillige og folk med brukererfaring tilgjengelig.

Hva møter man på 
her i Stavanger?

Per dags dato er det to ansatte ved senteret i Stavanger, to rådgivere. Man møter to blide og imøtekommende mennesker som er der for å lytte til deg og bistå med veiledning og rådgivning. Man trenger ikke henvisning fra lege for å ta kontakt med organisasjonen, det eneste man trenger å gjøre er å ringe eller sende mail, og så vil du etter kort tid få tilbud om samtaletime. På nettsiden deres www.nettros.no/senterforspiseforstyrrelser.no finnes et chattilbud mandag til fredag mellom kl 17 og 21. ROS har også en landsdekkende rådgivningstelefon som kan kontaktes på telefon 948 17 818.

Senteret her i Stavanger har forskjellige tilbud til folk som sliter med spiseforstyrrelse, samt til pårørende og nære. De tilbyr individuelle samtaler, pårørende grupper og arrangerer temakvelder. Det er bare å møte opp.

Å vise forståelse

En av rådgiverne på senteret, Hilde Nesvåg, sier at målet med senteret er å hjelpe, skape trygghet og tillitt til menneskene som trenger det. De ansatte på senteret har taushetsplikt og ønsker å gi mennesker håp om at det går an å bli frisk fra en spiseforstyrrelse, gjennom å oppmuntre til behandling. Tilbudet senteret tilbyr er ikke en form for behandling men en start på å komme i gang. Senteret for spiseforstyrrelse her i Stavanger samarbeider med Enhet for spiseforstyrrelse, som er et behandlingstilbud ved Sola DPS.

– Her møter mange forskjellige aldersgrupper og mennesker, sier Hilde. Hun forteller videre at det å ha en spiseforstyrrelse er for mange tabubelagt og at mange kvier seg for å søke hjelp. Flesteparten av de som møter på sentret er kvinner, men at også menn tar kontakt. Hun forteller om hvordan spiseforstyrrelser utvikler seg i samfunnet, med slanke- og kroppspress. Hun forteller at flere nå til dags sliter med overspisingslidelser, mens anoreksi og bulimi står stille i utviklingen.

Den individuelle samtalen er den viktigste for en person med spiseforstyrrelse. Det er det første skrittet på en god vei for å bli frisk. Tilbudet er gratis og man kan ha en samtalepartner så lenge man har behov for det. Ettersom senteret nå er under ROS, kan man være ved å støtte denne organisasjonen med å bli medlem og betale 100kr året for å hjelpe dem med å hjelpe andre, sier Hilde.

Hva er en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse. En sykelig tynn person er noe man kanskje forbinder med en spiseforstyrrelse, men de fleste som sliter med en spiseforstyrrelse er normalvektige. En spiseforstyrrelse starter ikke alltid med kroppspress. Vanskelige livssituasjoner og en ekstra sårbarhet kan være utløsende faktorer for at et menneske utvikler en spiseforstyrrelse. Vedlikeholdende faktorer i en spiseforstyrrelse er at man oppnår å føle kontroll over livet rundt seg, og det blir etter hvert en type avhengighet og mestringsmekanisme rundt maten. Følelsene som kanskje er grunnen for at en spiseforstyrrelse utvikler seg blir holdt inne og man lager seg mønstre for å slippe å leve med disse følelsene. Mønstre som dette kan være vanskelige for en med spiseforstyrrelse å komme ut av.

Det er mange forskjellige typer spiseforstyrrelser. Anoreksi, bulimi, overspising eller uspesifisert er de vanligste diagnosene. En person med spiseforstyrrelse kan oppleve at diagnosene går over i hverandre i løpet av sykdommen. Kjennetegn på en spiseforstyrrelse kan være vekttap, overopptatt av kropp og vekt, stress og skyldfølelse før/etter måltider, unormale spisemønstre, avhengig av trening, humørsvingninger, konsentrasjonsvansker.

– Spiseforstyrrelse er ikke det letteste temaet å snakke åpent om ute blant folk, og det er kanskje lett å bli møtt med dømmende og uforstående blikk, men det er altså en lidelse. Man kan bli frisk. Det første steget er å si det høyt og søke hjelp, avslutter Hilde Nesvåg.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no