ANNONSE

Du store verden

Olympiastadion i Berlin

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 28.05.2016

Olympiastadion med Olympischer Platz er et sportsstadion i ­Westend i bydelen Charlottenburg-­Wilmersdorf i Berlin.

Det har vært to stadioner på stedet – det første ble bygget til de avlyste olympiske leker i 1916 av Otto March. Det neste – et eksempel på nasjonal­sosialistisk arkitektur – ble bygget av sønnen ­Werner March til sommer­lekene i 1936.

Under andre verdenskrig tok bygningen lite skade, og de britiske ­okkupasjonsstyrkene brukte Olympiastadion som hovedkvarter frem til 1994.

Olympiastadion i Berlin er fredet.

Sommer-OL 1936

Berlin ble valgt som vertsby for lekene 26. april 1931 på den 29. IOC-sesjonen i Barcelona – dvs. to år før Adolf Hitler og Nationalsozialistische Deutsche ­Arbeiterpartei tok makten i Tyskland.

OL i Berlin ble på forhånd truet med boikott pga. Hitlers rasepolitikk, bl.a. av USA. Etter et ultimatum fra IOC bøyde Hitler av, slik at kvalifiserte jødiske utøvere skulle få representere Tyskland. I praksis fikk dette liten betydning fordi jødiske idrettsutøvere hadde få sjanser til å kvalifisere seg, blant annet fordi de ikke hadde adgang til idrettsanlegg i Tyskland. Arrangementet ble også maksimalt utnyttet som propaganda fra tysk side.

Tyskland ble klart beste nasjon i OL. Norge tok ett gull ved Willy Røgeberg (skyting, liggende miniatyr) – men den norske prestasjonen som huskes best, er nok tredjeplassen i fotball ved det legendariske «Bronselaget».

Den mørkhudede amerikaneren Jesse Owens ble lekenes store profil med sine fire gullmedaljer (100 m, 200 m, lengde og 4 x 100 m stafett) – og Adolf Hitler var rasende.

Filmskaperen Leni Riefenstahl hadde ansvaret for å filme olympiaden. ­Filmen Olympia, som i utgangspunktet var ment å være propaganda for det nasjonal­sosialistiske Tyskland, intro­duserte mange av kamerateknikkene som i dag er vanlige i forbindelse med filming av idrett. Riefenstahl introduserte også den olympiske ild, som ble hentet i ­Olympia og ble fraktet av idrettsutøvere fra ­Hellas til Olympia­stadion i Berlin.

Mest fotball nå

Bortsett fra bruk til olympiske leker, har stadionet en sterk fotballtradisjon som hjemmebane for det tyske landslaget, Hertha Berlin og arena for den tyske cupfinalen. Tre kamper ble spilt her under fotball VM i 1974. Stadionet ble totalrenovert og stod ferdig i 2004 foran fotball-VM i 2006, da seks av kampene (inkludert finalen mellom Italia og Frankrike) ble spilt på Olympiastadion. Etter ombyggingen i 2004 er det plass til 74.649 tilskuere.

Finalen i Mesterligaen 2014/2015 mellom Juventus og FC Barcelona ble spilt på Olympiastadion 6. juni 2015.

Også friidrett

VM i friidrett 2009 ble arrangert på Olympiastadion, og de store årlige konkurransene kalt Diamond League (Golden League fra 1998 til 2010) har også vært innom Berlin med jevne ­mellomrom.

Helikopterulykke

21. mars 2013 hadde tysk politi en treningsleir på Olympiastadion. Tre politi­helikopter som skulle lande på banen under en av øvelsene, virvlet opp mye snø og fikk dårlig sikt. Et av helikoptrene landet da oppå et annet. En person døde og elleve andre ble sendt til sjukehus.

Neste gang: Disneyland


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no