ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Er du lykkelig?

Det går mot sommer, og det er på tide å ta på seg filosofihatten. Vi lever i en tid hvor tempoet i utviklingen nesten går så raskt at det er vanskelig å forstå. Og enda mer vrient er det å følge med. Jeg leser stadig om prosjekter hvor det bare er tidsspørsmål når folk fraktes til månen eller til mars, og at førerløse biler er rett rundt hjørnet. Avanserte roboter har for lengst overtatt mange jobber, også i Norge. For noen dager siden fløy jeg fra Amsterdam til Stavanger, og kom i snakk med en tysk ingeniør som sa at det ikke vil være utenkelig i fremtiden at fly ikke har piloter. Går det an å forestille seg det? Han fortalte videre at han kjente til bedrifter som nå seriøst ønsket å drive boring og letevirksomhet på månen. Men hvem eier månen? Hvem kan gi tillatelse til det? Det er nesten som vi trenger å holde oss fast. Men hva skal være våre knagger, og hva skal vi holde oss fast i?

Jakten etter status

Uansett hvem jeg diskuterer disse spørsmålene med, kommer en ikke utenom at vi alle er opptatt av materiell status. Det er ikke noe vi alltid liker å bli ­minnet på, men jakten etter penger, velstand, ny bil, nytt hus, enda flottere ferier er drivkraften for de fleste. Vi jakter på ekstraordinære opplevelser og er blitt ­verdensmestre i å pusse opp våre boliger. Materielle opplevelser gir oss et kick, og vi er livredde for å kjede oss. Og hele tiden kjenner vi litt etter – er jeg ­lykkelig nå? Vi er også veldig opptatt av å ta tempen på vårt eget følelsesliv. Psykologutdannelse må være noe av det sikreste du kan satse på for fremtiden. Men er det her svaret finnes? Svaret på hva lykke er?

Kan vi lære noe av de store tenkerne?

En filosof kan ikke fortelle hvordan vi skal leve, det må vi finne ut selv. Men en filosof kan hjelpe oss å reflektere over våre liv og hvordan vi kan mestre livene våre. De gamle greske tenkerne fra antikken var svært opptatt av disse ­spørsmålene. En av disse var vitenskapsmannen og filosofen Aristoteles. Alle mennesker ønsker å leve et godt liv. For å lykkes med det må vi ha en forestilling om hva det er. Aristoteles bruker bueskytteren som bilde når han sier at for å klare å sikte og skyte blink, må bueskytteren se blinken. Hvis den er skjult i tåka nytter det ikke. På samme måte må vi mennesker kunne se blinken eller målet klart, ellers kan vi ikke gjøre oss forhåpninger om å nå det. Det Aristoteles gjør, er å prøve å hjelpe oss til å klarne blikket. Lykke er noe langt mer dyptgripende enn nytelsen du kan oppleve i kortvarige øyeblikk og materialistiske mål. ­Lykken er knyttet til at man er i aktivitet og får utfoldet sine evner. Ifølge filosofen er lykke knyttet til hva vi gjør, hva vi driver med og hvordan vi lever sammen med andre mennesker. Det er det vi gjør og ikke opplevelsen av det som fører til at vi har det bra. Livsmestring står sentralt. Vi må ikke hele tiden måle oss mot andre, eller jage etter status. Skal man konkurrere med noen er det med seg selv. Få ut mest mulig ut av sitt potensiale. Bli en best mulig utgave av seg selv. Sommeren er en fin tid for refleksjon og tenkning. Ifølge grekeren som ble født for nøyaktig 2400 år siden, ligger lykken i hverdagslivet, uten fokus på materielle goder og status. Visse fundamentale forhold endrer seg aldri. 
Lykke til.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no