ANNONSE

HUS & HAGE

Sett farge på sommeren

Tekst: Kjersti Busterud


Publisert: 11.06.2016

FARGERIKT: Engla Monica Strand har flere farger i hjemmet enn de fleste – blant annet årets farger rosa og gul. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)


Friske farger kler sommeren godt. Hent dine favorittfarger fra naturen, eller prøv årets farger: 
gul og rosa.

– Jeg har alltid vært glad i farger. Farger gir både glede og energi, sier Engla Monica Strand. Hun deler sitt fargerike hjem og sine kreative prosjekter på både blogg, Facebook og Instagram under navnet englaskreative­verden.

– Da jeg flyttet inn her, brukte jeg hvite og beige toner i interiøret som alle andre. Men så begynte jeg å prøve ut ulike ­farger. Først kom en turkis vegg, så malte jeg gangen gul. De fleste møbler kjøper jeg brukt og maler om flere ganger, sier hun og viser fram en kommode med skuffer i rosa, oransje, gult, turkis og blått, et spisebord i turkis og en hylle i gult.

– Jeg hadde en oransje periode, og året etter ble oransje kåret til årets farge. I år er det rosa og gult, og det er også farger jeg har brukt mye, sier hun.

Fargelære

Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe mener vi særlig assosierer de friske fargene med vår og sommer.

– Gult er en typisk sommer­farge. Men gult kan være vanskelig å få til å bli fint på en vegg, så det kan være lurt å hente fargen inn på detaljer i stedet, sier hun.

Er man litt utrent i fargebruk, mener hun duse blå- eller grønntoner er et godt utgangspunkt på veggene.

– Disse fargene passer til det meste, og gir derfor frihet til å trekke inn andre farger, sier hun. Skal du fargesette et rom, er en vanlig feil å bruke for få farger.

– En tommelfingerregel er at man trenger sju til ni farger i et rom: En eller to hovedfarger på gulv og vegger, tre til fem aksentfarger og én kontrastfarge, sier hun.

Aksentfargene kan enten være lysere og mørkere nyanser av samme farge, eller farger som er nyanselike.

– Dus blå, dus rosa og dus grønn er eksempler på nyanse­like farger som vil harmonere, sier Thurmann-Moe. Kontrastfargen, derimot, skal skyve alt det andre litt ut av balanse.

– Et rom blir mer interessant om det ikke er perfekt. Rødt og oransje er typiske kontrastfarger, påpeker hun.

Naturens farger

Er du på jakt etter fargeinspirasjon, anbefaler Thurmann-Moe å ta en tur ut i naturen.

– Finn noen farger du liker godt, og hent dem inn i interiøret. Å trekke naturen inn i form av blomster synes jeg også er fint, enten det er som mønster på tapeter og tekstiler, på bilder eller i kunst, sier hun, og avslører et bransjetriks.

– Har du et bilde, en pute eller lignende med blomster på, kan du trekke ut en farge derfra og bruke på andre elementer i ­interiøret. Det gir dybde i rommet, sier hun.

Om sommeren skal også uterommet møbleres og fargesettes, og Thurmann-Moe anbefaler å trekke fargene innendørs med ut.

– Det skaper en følelse av sammenheng mellom inne og ute, sier hun.

Rosa uterom

Fargerike har kåret rosa til årets farge, mens Nordsjö har valgt gulfargen «ochre gold».

Kreativ leder i Fargerike, Thale Henningsen, mener rosa er særlig fint å bruke ute om sommeren.

– Blå himmel, grønt gress og rosa detaljer gir skikkelig sommer­stemning. Rosa og lys grønn er en fin kombinasjon, og man kan gjerne trekke inn litt gult også, sier hun, og legger til at rosa passer sammen med de fleste farger.

Fargerike har brukt rosafargen i tre ulike paletter, og ­Henningsen mener det særlig er de friske og glade rosafargene i paletten de har kalt «Fryd» som passer om sommeren.

Vil du ikke hente fram malerkosten, kan naturen bidra med flotte innslag av rosa innendørs.

– Pioner eller roser i forskjellige nyanser er veldig fine å pynte opp med inne, sier Henningsen.

Farge­anbefalinger

Fargeekspert Dagny ­Thurmann-Moe anbefaler disse fargene for sommeren:

• Løvemunn, Fargerike FR1320. Dette er en dus gultone, som faktisk egner seg utrolig godt på vegg! Frisk og vakker, og gir et lite snev av sommer ­gjennom hele året.

• Krydderurt, LADY 8222: Dette er en veldig dus og støvete nyanse av grønt, som det er utrolig enkelt å lykkes med, samtidig som den passer til alle farger. Jeg vil påstå at det nesten er umulig å feile med den. Et tips er å bruke den sammen med mange grønne planter, det vil friske opp følelsen i rommet.

• Mild Akvamarin, Fargerike FR1122: Dette er en frisk blåtone som er veldig dus, nesten hvit. Den vil gi en sommerlig følelse i rommet, samtidig som den øker romfølelsen, siden det føles som om himmelen utenfor er en forlengelse av rommet. Også umulig å mislykkes med.

• Happiness, LADY 2605: Dette er en nyhet denne sommeren fra Jotun, en frisk og vakker rosatone. Den kan være litt komplisert å lykkes med, siden den er ganske kraftig, men er fantastisk i et gjennomgangs­rom som for eksempel gangen, og hvis du tør, kan den være helt nydelig på kjøkkenet.


Lag en fargepalett

For å gjøre innredning enklere, er det ifølge Fargerike fornuftig å lage en fargepalett for hele huset, med tilhørende under­paletter for hvert rom. En komplett fargepalett har tre komponenter: hovedfarge, aksentfarge og kontrastfarge.

• Hovedfarge brukes på de største flatene, som gulv og/eller vegg. En fargepalett har 1-2 hovedfarger.

• Aksentfarger brukes for å fremheve hovedfargen(e) på en harmonisk måte. De er gjerne fra samme side av fargesirkelen eller i samme fargestyrke. I en fargepalett er det gjerne tre til fem aksentfarger. Aksentfargene brukes gjerne på møbler og detaljer.

• Kontrastfargen har samme oppgave som aksentfargene, altså å fremheve hovedfargen, men kontrastfargen er ofte sterk, eller befinner seg på motsatt side av fargesirkelen. Kontrastfargen brukes ofte på ett eller to elementer i rommet, som en stol, et bord eller et bilde.

(Kilde: Fargerike.no)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no