ANNONSE

Du store verden

Disneyland

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 11.06.2016

«Torneroseslottet» i Disneyland i California er hentet fra tegnefilmen Tornerose fra 1959. Liknende slott er i flere av Disneys temaparker. 
Slottet i filmen er inspirert av Neuschwanstein i Bayern.

Disneyland er en fornøyelsespark i Anaheim i California i USA. Det er den første av de to temaparkene film- og underholdningsselskapet Disney har anlagt i USA. Den ble grunnlagt i 1954 av Walt Disney og åpnet 1955.

Disneyland-parker finnes i ­Tokyo, Paris, Hongkong og Shanghai – i tillegg til den opprinnelige ­Disneyland i California og 
Disney World i Florida.

Disneyland, som ligger ca. 45 km sørøst for sentrum av Los Angeles, omfatter fantasieggende fremstillinger fra eventyr, amerikansk myte og historie, eksotisk natur, havdyp, jordens fortid og fremtidens science fiction-verden, i alt mer enn 90 ulike attraksjoner, gruppert i en del hovedtemaer (Adventureland, ­Fantasyland, Main Street USA, Tomorrowland med flere). Fornøyelsesparken besøkes årlig av mange millioner mennesker.

Disney World

Walt Disney World Resort (mest kjent i Norge under kortnavnet Disney World) er en samling av fornøyelsesparker rett utenfor Orlando i Florida.

Disney World er det største og mest besøkte underholdningskomplekset i verden, og åpnet 1. oktober 1971. Med sine 121 km² har Disneyworld et areal på størrelse med San Francisco.

Dette er ment å være den største av verdens Disney-parkkomplekser og heter derfor Disney World, til forskjell fra de andre parkene som alle heter Disneyland.

Disney World består i hovedsak av seks store temaparker. Fire av dem er Magic Kingdom, Disney’s Animal Kingdom, Disney’s Hollywood Studios og Epcot. I tillegg har Disneyworld de to badeparkene Typhoon Lagoon og Blizzard Beach, og mat- og shopping­området Downtown Disney hvor man også finner Disney Quest (en innendørs temapark), samt en rekke hoteller.

Tokyo Disney Resort

Dette er et temaparkkompleks i Japan, rett øst for Tokyo. Tokyo Disney Resort eies av The Oriental Land Company, under en lisensavtale med Walt Disney Company. Dette er foreløpig den eneste av Disney-parkene rundt om i verden som Disney-selskapet ikke eier selv.

Tokyo Disney Resort består av to parker, Tokyo Disneyland og Tokyo DisneySea. Parkene ligger ved siden av hverandre, og har forbindelse via monorail.

Tokyo Disneyland åpnet 15. april 1983, som den første Disney-parken utenfor USA. I 2009 hadde Tokyo Disneyland ca. 13,65 millioner gjester, noe som gjør den til verdens tredje mest besøkte fornøyelsespark. Den ble bare slått av sine søsterparker Disneyland i California og Disney World i Florida.

Tokyo DisneySea åpnet 4. september 2001, og hadde ca. 12 millioner gjester i 2009. Dette gjør den til verdens femte mest besøkte fornøyelsespark. Det kostet 4 milliarder amerikanske dollar å bygge Tokyo DisneySea, noe som gjør den til den verdens dyreste park. Dette er også den fornøyelsesparken i verden som raskest nådde målet om 10 millioner gjester, noe den klarte 307 dager etter åpningsdatoen.

Disneyland Resort Paris

Disneyland Paris (tidligere kjent som Euro Disney) åpnet 12. april 1992 og er en fornøyelsespark i Marne-la-Vallée, ca. 30 km øst for Paris. Parken består av ­figurer, miljøer og temaer hentet fra Walt Disneys underholdnings­produksjoner. Den er bygget etter modell fra Magic Kingdom i Disney World i Florida, og det opprinnelige Disneyland i California. Disneyland Paris består av to parker: Disneyland Park og Walt Disney Studios. Disneyland Resort Paris var den andre Disney-parken som åpnet utenfor USA (etter Tokyo Disney Resort).

Magic Kingdom Paris er satt sammen av fem forskjellige verdener: Main Street, USA, Adventureland, Frontierland, Fantasyland og Discoveryland. I midten av Magic Kingdom Paris ligger «Torneroseslottet», bygget med utgangs­punkt i «Cinderella Castle» i Florida, men på grunn av fransk bygge­skikk og krav om sikkerhet, ble ikke slottet i Paris bygget som en kulisse, men i ekte mur.

Hong Kong Disneyland

Denne parken ligger på gjenvunnet land i Penny Bay, Lantau Island. Hong Kong Disneyland åpnet for besøkende 12. september 2005. Disney forsøkte å unngå problemer med kulturelle tilbakeslag ved å innlemme kinesisk kultur, skikker og tradisjoner da anlegget ble designet og bygget – inkludert overholdelse av reglene i feng shui – en flere tusen år gammel filosofi om energi, mennesker og omgivelser. For eksempel ble en sving satt i en gangvei i nærheten av parkens hovedinngang, slik at god energi ikke ville strømme inn i Sør-Kinahavet.

Parken består av syv temaområder: Main Street USA, Fantasy, Adventureland , Tomorrowland, Grizzly Gulch, Mystic Point og Toy Story Land.

Shanghai Disney Resort

Denne parken er «endelig» i sin avsluttende fase når dette leses, og skal etter mange utsettelser åpnes 16. juni 2016.

Neste gang: Karnaktempelet


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no